Pile'de, Kıbrıs Türk tarafının Cuma sabahı başlattığı "yasadışı" yol çalışması, bölgede gerginliğe neden oldu.
"Tampon" bölgeyi de içine alan yol çalışmasını durdurmak için bölgeye giden BM askerleri, sivil giyinimli bir grup tarafından darp edildi, BM'ye ait araçlar traktörlerle çekildi.
BM, konuyla ilgili açıklama yaparak saldırıyı kınadı.
Öte yanda BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi ülke ABD, İngiltere ve Fransa, Pile'de BM barış güçlerine yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınadı, Türk tarafına" yol çalışmasını derhal durdur" çağrısı yapıldı.
BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM’ye mensup personele ve araçlara zarar verildiği, bu durumun kınandığı bildirildi.
Türk tarafı bir süredir, Pile – Yiğitler yolunun “genişletilmesi” amacıyla bazı çalışmalar başlatmış, söz konusu çalışmalar BM tampon bölgesine sıçramıştı.
BM açıklamasında, “BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil eder” denildi, hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.
BM, Kıbrıs Türk tarafını, "BM tampon bölgesindeki yetkisine saygı duymaya, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmaya; ayrıca tüm personel ve iş araçlarını BM tampon bölgesinden derhal çekmeye” davet etti.
YENİDÜZEN olay yerinden aktardı...
Bölgeye giden YENİDÜZEN ekibi, tartışmanın yaşandığı alana alınmadı.
Böglede, BM askerlerinin yanı sıra Kıbrıs'ın kuzeyinden; polis, itfaiye, sivil savunma ve özel harekat bulunuyor.
Yine aynı bölgede bir de helikopter havadan gözlem yapıyor.
YENİDÜZEN muhabirinin gözlemlerine göre yaşanan kargaşaya rağmen bir iş aracı yol çalışmalarına yeniden başlamak üzere çalıştırıldı.
Ertuğruloğlu: Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz. Bu yol projesini yapacağız
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler yol projesinin insani bir proje olduğunu vurgulayarak, “Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz. Bu yol projesini yapacağız. İnşallah BM bugün yaptığı gibi bizi engellemeye çalışmaz” dedi.
Hiçbir art niyet içermeyen bir projenin BM yetkilileri tarafından yanlış yansıtıldığını ve suçlunun Kıbrıs Türk tarafı gibi gösterildiğini ifade eden Ertuğruloğlu, “Bir komplo ile karşı karşıyayız” vurgusu yaptı.
İngiltere, ABD ve Fransa'dan kınama
BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi ülke Pile'de BM barış güçlerine yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.
İngiliz Yüksek Komiserliği, Fransız Büyükelçiliği ve Kıbrıs'taki ABD Büyükelçiliği, Kıbrıs Türk tarafının Pile’deki tampon bölgeye “yasadışı” yol çalışması başlatmasıyla ilgili “ciddi endişe” dile getirdi, türk tarafının BM personeline yönelik saldırılarını ise kınadı.
Yapılan yazılı açıklamada, "Kıbrıs Türk tarafı personelinin bu sabah BM Barış Gücü askerlerine yönelik saldırılarını ve BM araçlarına verdiği zararı kınıyoruz. BM Barış Gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne verilen zarar, uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil ediyor” denildi.
"Bu eylemler tamamen kabul edilemez ve BM'nin barışı koruma görevini yerine getirme kabiliyetini baltalıyor” ifadeleri kullanılan açıklamada, “BM'nin Kıbrıslı Türklerin bölgedeki kaygılarını gideren bir teklif sunmasına rağmen bu eylemlerin devam etmesi özellikle üzücüdür” vurgusu yapıldı.
Üç büyükelçilik, Kıbrıs Türk makamlarını yol çalışmasını derhal durdurmaya çağırdı.
“BM personelinin yüzüne yumruk vuruldu”
Cyprus Mail'in haberine göre olay, yol çalışmasını engellemeye çalışan bir BM barış gücü görevlisinin yüzüne yumruk atılmasıyla başladı.
Haberde, toplam 12 BM barış gücü askerinin şiddete maruz kaldığı, 3 askerin tedavi altına alındığı ifade edildi.
Aynın haberde, BM personeline saldıranların, “sivil giyimli Türk ordusu ve polisi” olduğu iddia edildi.
Yol çalışmasını durdurmak için yolu kapatan BM araçlarının, traktörlerle yoldan çekildiği bildirildi.
Süreç nasıl gelişti?
Türk tarafı, Pile ile Yiğitler arasındaki yolun “genişletilmesine” ilişkin bir proje başlatıldığını, amacın, ”Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’ne muhtaç kalmaksızın geçiş yapılmasını sağlamak” olduğunu açıkladı.
Ancak Birleşmiş Milletler, söz konusu yolun “tampon bölgeden” geçtiğini, bunun izinsiz bir inşaat olduğunu açıklayıp, çalışmaların “endişeyle” yakından takip edildiğini duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı ise yazılı açıklamasında, Pile’de yaşayan Kıbrıslı Rumların hiçbir kontrolden geçmeden serbestçe güneye gidip gelebildiği ve İngiliz Egemen Üs Bölgeleri yetkilileri tarafından herhangi bir kısıtlayıcı uygulamaya tabi tutulmadıkları da ifade edildi.
BM Barış Gücü ile söz konusu yola ilişkin yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, BM’den “yapıcı bir tutum” beklendiği belirtildi.
Söz konusu açıklamaların ardından bugün, gerginlik yaşandı.
TC Dışişleri Bakanı, Fransız mevkidaşı ile ‘yolu’ görüşmüş
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefon görüşmesi yaptığı ve Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında bilgilendirme yapıldığı ifade edildi. TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, görüşmenin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna'nın talebi üzerine gerçekleştirildiği belirtildi.
Fotoğraf: KHA / CNA