Ayşe Güler
Geçitkale Belediyesi’ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, belediyenin bölgeye yeterli hizmeti veremediğini savundu.
Belediye’nin günden güne daha ‘kötüye’ gittiğini dile getiren vatandaşlar, Geçitkale ve bölgesine yatırım yapılmasını istedi.
YENİDÜZEN’e konuşan vatandaşlar, bölgede ciddi alt yapı sorunlarının yaşandığını kaydetti.
Çevre konusunda düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu dile getiren vatandaşlar, bölgede kültürel ve sosyal alanda etkinlikler düzenlenmesi talebinde bulundu.
Festival, yeniden kazandırılmalı
Vatandaşlar, geçmiş yıllarda düzenlenen ve bölge halkının büyük beğenisini toplayan Geçitkale Festivali’nin yeniden kazandırılması konusunda çağrıda bulundu.
“Gençler ve yaşlılara yönelik hizmet verilmeli”
Bölgede gençler ve yaşlılar adına çalışmaların hayata geçirilmesini ifade eden vatandaşlar, “0-3 yaş arasında bölge halkının hizmeti için bir kreş açılmalıdır. Bu ciddi bir eksikliktir” dedi.
Vatandaşlar, “Başkan, her köye bir halı saha sözü vermişti. Ama sözünü tutmadı” dedi.
Vatandaşlar ne dedi?
“Sadece çöp toplamak belediyecilik değildir”
Hamdi Çakır(Geçitkale):“Belediyenin işi sadece çöp toplamak olmamalıdır. Bu süre içerisinde beklediğimiz projeler hayata geçmedi. Geçitkale Belediyesi, diğer belediyeler içerisinde en geri kalmış belediyeler arasındadır. Kültür ve sanat alanında yapılan etkinlikler oldukça azdır.”
“Belediye günden güne geri gidiyor”
Hüsnü Bezirganoğlu(Geçitkale): “Herkese eşit davranılmasını istiyoruz. Şu anki belediye sistemi çıkar ilişkisine dayalıdır. Bölgeye yeterli hizmet verilmiyor. Son dönemde belediye günden güne geri gidiyor. Köy içerisinde yapılan hizmetler de bellidir. Çöp toplamaktan başka bir şey yapılmıyor. Köyde hangi mahalleye girseniz, yolların içi çukur doludur. Köyün meydanındaki çukuru kaç kezdir dolduruyorum. Belediyenin yapması gereken hizmeti biz yapıyoruz. Alt yapı konusundaki sıkıntılar bir an önce çözülmelidir. Özellikle gençler için projeler üretilmelidir. Onları bölgede tutan hiçbir şey yoktur. 10 sene önce gençlere sosyal konut arsası dağıtılmıştı. Evleri yapan yaptı. Ama diğer gençler yıllardır arsa almak için bekliyor. Gençlere sosyal faaliyet alanı yaratılmalıdır.”
“Gençlere ve yaşlılara yönelik yatırım yok”
Hüseyin Baybora (Geçitkale): “Geçitkale bölgesinde gözle görülür, elle tutulur belediye hizmeti yoktur. Sokakları gezdiğinizde her taraf çukurlarla doludur. Sadece su konusunda sıkıntı yaşamadık. Geçitkale’de gelenekselleşen festival 2006’dan beridir yapılmıyor. Hellim Festivali yaptılar. Hellim dağıtmaları için iki bayan getirdiler. Hepsi tiyatro… Hiçbir kültürel ve sosyal faaliyet yapılmıyor. Festivalin yeniden kazandırılması gerekiyor. Belediye çalışanlarını suçlamak istemiyorum. Ama düzensiz bir çalışma sistemleri vardır. İşçilerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandıklarına dair yatırımlar yapılmıyor. Çalışanlar, 2006 yılında aldığı maaşlara daha yeni ulaştılar. Her şey ciddi anlamda kısıtlandı. Ekonomik sıkıntı olduklarını iddia ediyorlar. Eğer bu sıkıntı varsa bölüşülmelidir. Sadece işçi ve emekçinin sırtına bunu yüklemek olmaz. Ben de belediye başkanlığı yaptım. Çalışanlar oldukça mutsuzdur. Ancak düşüncelerini dışa vurmaktan çekiniyorlar. Belediye araçları hurda haline geldi. Belli çıkar çevreleri dışında bölge halkının çok büyük şikayetleri vardır. Çevre konusunda adım atılmalıdır. Yollar düzenlenmelidir. Gençlere ve yaşlılara yönelik hiçbir yatırım yoktur. 0-3 yaş arasında bölge halkının hizmeti için bir kreş açılmalıdır. Bu ciddi bir eksikliktir.
“Alt yapı sorunu var”
Tahir Ali Repge (Geçitkale): “Bölgedeki alt yapıdan memnun değilim. Yollar çukur doludur. Vatandaşa yeterli hizmet verilmiyor. Geçitkale ve bölgeye yatırım yapmaları gerekiyor”
“Yeni seçilecek başkan ayrımcılık yapmamalı”
Ali Kadı (Sütlüce): “Belediye hizmetlerinden memnun değiliz. Bölgemizde çöpü toplamaktan başka hiçbir şey yapılmıyor. Köy içerisinde düzenlemeler yapılmalıdır. Geçitkale Belediyesi, TC Yardım Heyeti katkıları ile köyün su borularını değişti. Projenin parasını belediye almasına rağmen gerekli asfaltlama çalışmasını yapmadı. Köy yolları çok kötü durumdadır. Bölgede gençler ve yaşlılar ile ilgili yatırım bulunmuyor. Belediyenin bu alanlara yönelmesi gerekiyordu. 4 sene önce başkan göreve gelmeden önce her köye halı saha yapımı sözü vermişti. Fakat sözünü tutmadı. Sadece Geçitkale’de halı saha vardır. O da şu anda çok kötü durumdadır. Yeni seçilecek başkanın gençliğe önem vermesi gerekiyor. Hiçbir ayrımcılık yapmadan, hangi partili olduğunu gözetlemeden köy halkına hizmet vermelidir”
“Beklediğimiz yatırımı göremiyoruz”
Salih Mertoğlu (Mallıdağ): “Başkan göreve geldi geleli hiçbir hizmette bulunmadı. Köyde mezarlık yolu var, belediye onu bile düzeltmedi. Kaynağı TC Elçiliği verdi ama yol yine de yapılmadı. Bölgemizde ne genç ne de yaşlılara yönelik hiçbir şey yapılmıyor. Belediye sadece 1 sene yaşlılara yönelik gezi düzenlemişti. Yeni seçilecek başkan bölgeye yeterli hizmeti yapmalıdır. Biz hizmetlerin karşılığını ödüyoruz ama beklediğimiz yatırımı göremiyoruz.”
“Belediye ciddi borç batağı içerisinde”
Cemal Ustaoğlu (Sütlüce): “Köylerin belediyelere bağlanması bence yanlış bir karardı. Belediyelere verilen hükümet katkısının dörtte biri köy muhtarlarına verilse, köy hizmetleri çok daha iyi olurdu. Böylelikle, halkın istediği gibi hizmetler verilirdi. Bütün belediyelerde durum aynidir. Geçitkale Belediye’si ciddi borç batağı içerisindedir. Köyümüzde sadece su şebekelerini değiştiler. Bu yüzden başkana teşekkür ederiz. Çünkü Sütlüce, ilk defa böyle bir suya kavuştu. Bölgede sosyal kültürel faaliyetlere yönelik yatırım yapılması gerekiyor. Yeni seçilecek başkan halk sağlığını göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Görevi neyse onu yapmalıdır.”
“Merkezin gördüğü hizmeti görmek istiyoruz”
Osman Kadı (Nergisli): “Geçitkale Belediyesi’ne bağlanan hiçbir köy bu durumdan memnun değildir. Belediyecilik sadece haftada bir gün çöp toplamak değildir. Köylerde mutfak çöpü 15 günde de birikmez. Yollarımız pislik içerisindedir. Evimin sağında hayvan gübreleri, sol tarafında ağıl vardır. Pisliğin içerisinde yaşıyorum. Belediyeye başvurdum ama bu konuda hiçbir adım atılmadı. Köylere yeterli hizmet yapılmıyor. Köyleri haraca bağladılar, sadece para toplayıp gidiyorlar. Merkezin gördüğü hizmetin aynisi köylerde görmek istiyor. Yeni başkana bu konuda çağrıda bulunuyorum. Köyler de ayni vergiyi ödüyor.”
“Halkın isteklerine kulak verilsin”
Hüseyin Basri(Mallıdağ): “Yeni seçilecek başkan bölge köylerinin sesine kulak vermelidir. Köylerimizde alt yapı sorunları vardır, hiçbir alt yapı çalışması yapılmamıştır. Gençlere ve yaşlılara yönelik çalışma yapılmalıdır”
“Hizmetler ya tam yapılsın ya da köyümüzü belediyeden çıkarsınlar”
Erdal Meyar(Sütlüce): “ Belediye hizmetlerinden memnun değiliz. Belediye sadece köydeki su şebekelerini yeniledi. Halen patlak boru var, gerekli asfaltlama çalışması yapılmadı. Yeni seçilecek başkan yarım kalan hizmetleri tamamlamalıdır. Çevreye yönelik düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Belediyeye bağlanmadan önce köyümüzün durumu daha iyiydi. Ya tam yapılsın ya da köyümüzü belediyeden çıkarsınlar”