Cumhuriyetçi Türk Partisi bünyesinde kurulan Barış Çalışmaları Merkezi’nin “Barışı İnşa Sürecinde Kıbrıs” “Barışı Hayal Et” başlığı altında düzenlediği 5 ayrı konferansın ikincisi olan “Bölünmemiş Kıbrıs’ta Top Oynamak” dün akşam (23 Kasım Çarşamba) Gönyeli belediyesi Salonu’nda yapıldı.
Okan Dağlı’nın oturum başkanlığını yaptığı konferansın konuşmacıları ise 50’li ve 60’lı yılların efsane futbolcuları Sevim Ebeoğlu ile Zihni Kalmaz oldu. Gecede konuşmaların ardından 26 dakikalık Zihni Kalmaz belgeseli gösterildi.
DAĞLI: “DÜNYANIN ŞİMDİ YAPTIĞINI BİZ 60 YIL ÖNCE BAŞARDIK”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Okan Dağlı, konuşmasına 74 öncesinde futbol oynayan Kıbrıslı Türk ve Rum 20 oyuncu ile buluşup görüştüğünü ve haftalık bir dergide bu söyleşilerin yayımlandığını kaydederek başladı. Konferans konuklarının söyleşide bulunduğu futbolculardan ikisi olduğuna işaret eden Dağlı, “dünyanın bugünlerde gerçekleştirdiği olayı biz 60 yıl önce başarmıştık aslında. Şimdi birçok ülkenin oyuncuları farklı ülkelerin milli takımlarında oynuyor. Biz bu işi çoktan başarmışız. Kıbrıs karması oluşturmuşuz ve İsrail ile maç yapmışız.
Eskiden Rum takımlarında Türk, Rum ve Ermeni oyuncuklar birlikte oynamıştır. Ancak Kıbrıs’ta EOKA ve TMT’nin kuruluşunun ardından, Türk, Rum ve Ermenilerin karışık oynadığı lig iptal edildi ve ligler ayrıldı” diye konuştu.
KALMAZ: MİTİNGLERE KATILINCA ÇALIŞMA İZNİM İPTAL EDİLDİ
Dağlı’dan sonra söz alan eski futbolcu Zihni Kalmaz, futbola 1956 yılında Girne Halk Evi’nde başladığını anlattı. Yenicami’ye transfer olmasının ardından 1960-1961 sezonunda Kıbrıslı Rum Omonoia spor kulübünden teklif aldığını kaydeden Kalmaz, teklifin ardından bir günlük gazetenin kendisi için “Zihni komünist bir takıma gidiyor” diye manşet atması üzerine kendi deyimiyle “hayatında aldığı en büyük teklifi” reddetmek zorunda kaldığını anlattı. Daha sonra 68 yıllarında kurulan bölükler arası askeri takımlarda top koşturduğunu, Türkiye’den gelen antrenörlerden eğitim aldıklarını kaydeden Zihni Kalmaz, anılarını aktarmayı şu sözlerle sürdürdü: “Sonra Türkiye’den bir takıma gittim. Ancak ben Kıbrıslı olduğum için yabancı statüsünde sayılıyordum. Türkiye’deyken bazı mitinglere katılınca çalışma iznim iptal ettirildi ve adaya geri dönmek zorunda kaldım. O günlerde çok dost edindim. Şimdi de o dostlarımla görüşmeye devam ediyorum. Çok insan tarafından sevilmekteyim. En büyük zenginlik aslında budur. İnsanların etnik kökeni ne
AEL TAKIMININ GOL KRALI EBEOĞLU
Zihni Kalmaz’dan sonra futbola daha çocuk yaslarda, 1945’te ilkokul son sınıftayken başlayan Sevim Ebeoğlu söz alarak 50 ve 60’lı yıllara ait anılarını aktardı. Futbolla ilgili birçok şeyi rahmetli Moreket Hoca’dan öğrendiğini anlatan Ebeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beni 1948 yılında Rum takımlarından AEL’in antrenörü takip ediyordu. AEL’e gittim. 1950-1951 senelerinde ‘B’ kadroda oynadım. Sonra yerimi garantiledim. Ondan sonra hep santrafor mevkiinde oynamaya başladım AEL takımında. 8 takımın mücadele ettiği ligde gol kralı oldum. Ardından Doğan Türk Birliği’ne döndüm ve orda hem şampiyonluk hem gol krallığı yaşadım. Kıbrıs karmasında antrenör beni kenarda tutuyordu. Takımda 4-5 tane Türk oyuncu vardı. Lefkoşa’da İsrail ile milli maç oynadık. Hayatımda ilk defa Dome Otel’de kalmıştım. İlk defa o kadar lüks bir yerde kalmıştım. Disiplini AEL’de öğrendim. Halen daha aynı disiplinle yaşıyorum.”
Konferans Zihni Kalmaz’la ilgili belgesel gösterimiyle tamamlandı