‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’na iki toplumu gösterim

Bir Kanal SİM yapımı olan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseli, Kıbrıs Türk ve Rum Ticaret Odaları’nın ev sahipliğinde, iki toplumlu bir etkinlikte gösterildi.

 

• Kanal SİM yapımı ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseli iki toplumdan davetlilerin katıldığı etkinlikte gösterildi. Ticaret Odası Başkanları belgeselin ‘Kıbrıs’ta çözümsüzlükle neler kaybettiğimizi’ çok iyi anlatan bir eser olduğuna dikkati çektiler.

Bir Kanal SİM yapımı olan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseli, Kıbrıs Türk ve Rum Ticaret Odaları’nın ev sahipliğinde, iki toplumlu bir etkinlikte gösterildi.

Ara bölgedeki Chateau Status Restoran’da yer alan etkinlik Oda Başkanları’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından belgeselin 34 dakikalık kısa versiyonu gösterildi. Gösterimden sonra ise Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu ‘Bölünmüş Başkentin hayalet Havaalanı’ hakkında bilgiler verdi, soruları yanıtladı.

Kıbrıslı Türk ve Rumların yanı sıra yabancı büyükelçilik mensupları da etkinliğe ilgi gösterdi. Katılımcılar ‘öğretici’, ‘duygusal’ ve ‘dengeli’ diye niteledikleri belgeselden etkilendiklerini belirttiler.

Etkinliğin başında konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs’ta bölünmüşlük nedeniyle toplumların neler yitirdiğini göstermesi bakımından belgeselin önemli olduğunu belirtti. Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın şimdiki halini anlatan belgeselin herkes için uyarıcı mesaj içerdiğine dikkati çeken Toros, Kıbrıs halklarına güvenli bir gelecek hazırlamak için çözümün gerekliliğini vurguladı.

Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Philidis Philides de, övgüyle söz ettiği ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselini hem gala gecesinde, hem de Brüksel’de izlediğini ve her izlediğinde etkilendiğini kaydetti. Philides, iki odanın çözüm için birlikte çaba göstermeye devam edeceğini de vurguladı.

Açılış konuşmaların ardından belgeselin gösterimine geçildi.

Daha sonra belgeselin yapımcısı, Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu kürsüye davet edildi. Belgesel hakkında kısa bilgiler veren Özuslu, eserin ortaya çıkmasında emeği geçen ekip arkadaşlarına, sponsorlara ve etkinliği organize eden iki Ticaret Odası’na teşekkür etti.

Belgeseli bir yıl önce yapmalarına rağmen hala birçok bilgi, anı ve belge ortaya çıkmaya devam ettiğini anlatan Özuslu, “Bu da Lefkoşa’daki ‘hayalet’in hala canlı olduğunu gösteriyor” dedi.

2015 yılı Nisan ayında galası yapılan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseli geçen yıl Eylül ayında yine Kıbrıs Türk ve Rum Ticaret Odaları’nın işbirliğiyle ve Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu üyelerinin ev sahipliğinde Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu’nda da gösterilmişti.

Belgesel bu yılın başlarında ise Kıbrıs Rum devlet televizyonu PIK tarafından, Rumca dublajlı olarak yayınlanmıştı.

‘HAYALET HAVAALANI’NA KAPTAN MARİNEROS SÜRPRİZİ

‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgesel gösteriminde büyük sürpriz yaşandı.

1974’te 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece yarısı, yani Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinden dakikalar önce Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na inen ‘son yolcu uçağı’nın pilotu Kaptan Adamos Marneros, belgesel gösterimine katıldı.
Yaşamını İngiltere’de sürdüren ve ‘İlk Kıbrıslı Rum pilot’ olan Marneros, tatil için geldiği Kıbrıs’ta etkinliği haber alınca koşarak geldiğini söyledi.

Kaptan Marneros’un kullandığı ‘son uçak’la ilgili bilgiler, bir Kanal SİM yapımı olan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselindeki en önemli öykülerden birini oluşturuyor. ‘Son uçuş’la ilgili bilgileri, Marneros’un yakın dostu, ‘ilk Kıbrıslı Türk Kaptan Pilot’ Emre Ünel belgeselde anlatıyor.

Ara bölgedeki etkinlikte belgeselin gösterimi sonrasında kürsüye çağrılan Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, Kaptan Marneros’la belgesel için görüşmek istediklerini, ancak yurt dışında olan Kaptan’la buluşmanın gerçekleşemediğini anlattı.

“Bugün çok güzel bir sürpriz yaşıyoruz, çünkü Kaptan Marneros bizimle” diyen Özuslu, Kaptan’ı kürsüye çağırdı.
Yoğun alkışlar arasında kürsüye çıkan Kaptan Marneros, 19 Temmuz 1974 gecesi Londra-Roma-Lefkoşa uçuşunun detaylarını anlattı.

Uçakta biri Kıbrıslı Türk, diğeri Kıbrıslı Rum iki aile bulunduğunu anlatan Marneros, kaygılı olmasına ve uyarılarına rağmen uçağın Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na indirilmesi yönünde kesin talimat, hatta tehdit aldığını belirtti.

Kaptan Marneros, Kanal SİM’in hazırladığı ‘Bölünmüş Başkentin Havaalanı’ belgeselinden çok etkilendiğini de vurguladı ve “Yıllar sonra Kıbrıslı Türkler ve Rumların bir araya gelmesini görmek beni çok mutlu etti” dedi.

Adamos Marneros yönetimindeki Kıbrıs Havayolları/Cyprus Airways uçağı, 19 Temmuz akşamı Londra’dan kalkmış, Roma bağlantısının ardından Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na inmişti. İki aile ve mürettebatın uçaktan inmesinden kısa bir süre sonra, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesi başlamış ve sabaha karşı Lefkoşa Uluslararası Havaalanı bombalanmıştı.

Marneros’un kullandığı uçak, bombalama sırasında tahrip olmuştu. Kaptan Adamos Marneros ‘Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na inen son uçağın Kaptanı olarak tarihe geçmişti.

Dünya Haberleri