Meclis Genel Kurulu, 45 milyon 25 bin TL’lik BRTK 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
BRTK Bütçesi konusunda ilk sözü TDP milletvekili Hüseyin Angolemli aldı.
Hüseyin Angolemli, ülkede özel televizyon ve basına ihtiyaç olduğuna işaret ederek, BRT çalışanlarının özgür olmadığını, benzer bir durumun TAK için de söz konusu olduğunu ifade ederek, halkın BRT’yi sevmediğini, güvenmediği söyledi.
Hüseyin Angolemli, Özel Güvenlik Yasası’nda gruplara silah taşıma izni verilmesinin söz konusu olduğunu anlatarak, sivilleşmemiş bir toplumda silahlı gruplar oluşturulmasının doğru olmayacağını söyledi.
Hüseyin Angolemli, TAK’dan çıkan haberlere güvenmediğini, çünkü orada tarafsızlığın söz konusu olmadığını söyledi.
Angolemli, İngiltere, Brüksel gibi önemli merkezlerde TAK’ın görevlisinin olup olmadığı sorusunu sorarak, bunun yapılması gerektiğini, çünkü halkın haber alma hakkının bunu gerektiğini söyledi.
Angolemli, ülkenin can alıcı sorununun Kıbrıs konusu olduğunu, ancak bu konuda dışta yapılan her şeyin Türkiye veya Güney Kıbrıs üstünden alınmasının doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.
Hüseyin Angolemli, TAK’ın derleyip topladığı haberlerin tatmin edici olmadığını ifade ederek, bunun TAK Yasası’nın yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Angolemli, halkın her şeyi, başta da KKTC’yi savunanların aslında devleti savunmadığını öğrendiğini, bunun da özel televizyon ve basın sayesinde olduğunu belirtti.
ÖZGÜRGÜN
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, ise BRT’yi muhalefette olduğu dönemde çok eleştirdiklerini hatırlatarak, muhalefetin bu kurumu eleştirmesinin doğal olduğunu, arzulanan bu tür eleştirilerin gelmemesi olduğunu söyledi.
Özgürgün, eleştirilerin dikkate alınması gerektiğini de ifade ederek, BRTK Müdürünün yaş haddi nedeniyle emekli olmasından sonra gerekenin yapılacağını kaydetti.
Hüseyin Özgünün, konunun boşlukta kalmaması gerektiğini ve kalmayacağını belirterek, BRT’nin devletin malı olduğunu, bu nedenle devletin her kesiminin sesini her şekilde duyurması gerektiğini belirtti.
Özgürgün, BRT’nin devlet televizyonu anlayışıyla yönetilmesi gerektiğini, ancak bunun bugüne kadar yapılmadığını, bu bakış açısıyla kuruma sahip çıkılması çağrısı yaptı.
Hüseyin Özgürgün, BRT’ye yönelik eleştiri ve önerileri not ettiğini ve Başbakan İrsen Küçük’e iletileceğini ifade etti.
Özgürgün, iktidar ile bütünleşmiş bir devlet televizyonu anlayışının her zaman için sıkını yaratacağına işaret ederek, bu nedenle iktidar ve muhalefetin konuya birlikte devlet televizyonu anlayışıyla yaklaşması gerektiğini söyledi.
KAŞİF
UBP milletvekili Ahmet Kaşif ise, BRT’yi eleştirmek gerektiğini söyledi.
Kaşif, UBP Kurultayı’nın ikinci tur seçimleri öncesinde BRT’den hizmet istediğini, ancak bu hizmetin verilmediğini bu nedenle eleştirdiğini anlatarak, “Benim BRT’ye yönelik eleştirim buydu” dedi.
Ahmet Kaşif, eleştiriler bir yana “ben gelirsen şunu yapacağım deme” lüksüne sahip olmadığını ifade ederek, geçmişten dersler çıkarılacağını, ancak oraya takılıp kalmamak, geçmişte yapılan hataları bir daha yapmamak üzere herkesi nasıl sevgiyle kucaklayacağını görmek istediğini belirtti.