BİR HABER- YORUM
Yağmur bitti, kavurucu yaz kapıda... Peki yangınlara ne kadar hazırız?
Ne gelirse başımıza genellikle yapılması gerekenleri zamanında yapmadığımızdan geliyor bu memlekette!..
Geride bırakıyor olduğumuz bu kış bunu açıkça, defa defa vurdu yüzümüze bu sefer… Yaşadığımız felaketler nedeniyle adeta yağmurdan korkar olduk.
Yavaş yavaş kışı, yağmurları geride bırakıyoruz ama umarım en azından bu yaşananlardan bir ders çıkarır, ‘yapılması gerekenler’ ertelemez, gelecek kışa yine hazırlıksız yakalanmayız.
Şimdi önümüzde kavurucu bir yaz var…
Bu kez yangınların korkulu rüya olduğu bir mevsime gün be gün yaklaşmaktayız. Üstelik uzmanların ‘yangın açısından çok riskli’ dediği bir yaz kapıda…
Dün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü, bu yıl Yangın Hazır Kuvvet Ekipleri istihdamına ilişkin 125 kişilik istihdam duyurusunu görünce aklıma yıllar önce Orman Dairesi Müdürü’nün büyük bir yangın sonrası YENİDÜZEN’e yaptığı açıklama geldi.
2016 Haziran’ında yaptığımız haberde dönemin Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, ‘yangın helikopteri’ tartışmalarını dahi rafa kaldıracak “Helikopterimiz olsa ne olur, itfaiye aracını sürecek personel yok” itirafında bulunmuştu.
Bu itiraf ertesi yıllarda da, göreve gelen diğer Orman Dairesi Müdürü’nce de tekrarlanmıştı. Orman Dairesi bünyesinde 100’e yakın arazi aracı olmasına karşın, bunları kullanacak personel olmadığı açıklanmış, özellikle operatör, makinist, şoför, kaportacı eksiğine işaret edilmişti.
Orman Dairesi’nin mevcut Müdürü Ercan Poyraz, son iki yılda yapılan istihdamlarla şu anda her bölgede operatörler olduğunu söyledi, yüreklerimize biraz da olsa su serpti.
Orman Dairesi’nde yaza ve olası yangınlara hazırlık anlamında başka olumlu gelişmeler de var… Geçtiğimiz yıl ilk kez münhal başvuruları ile gerçekleşen işe alımlar, bu yıl da yapılıyor örneğin...
Mayıs- Kasım aylarını kapsayan dönem için ‘mevsimlik işçi’ statüsünde istihdam edilecek 125 kişilik Yangın Hazır Kuvvet Ekipleri için başvurular alınıyor.
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, geçmiş yıllarda ağır vasıta şoförlüğü yapmış, orman yollarını ve arazilerini bilen 25 kişinin, bu yıl ağır vasıta şoförü öncelikli olarak istihdam edilmesi kararını aldıklarını ifade etti.
“Çok riskli bir yaz geliyor…”
“Halen personel eksiliğimiz var ama 16 yıldır hiçbir şey yapılmamışken, en azından 4 Orman Mühendisi kadroladık, geçici işçi statüsünde yangın hattı için personel aldık” diyen Müdür Poyraz, bu yılın yangın açısından ‘çok riskli’ olduğunun altını çiziyor.
Aşırı yağışlar nedeniyle, her bölgede, her yerde aşırı ot olduğuna işaret eden Müdür Poyraz, kuruyacak bu otların olası yangınların çok hızlı yayılması açısından büyük risk olduğunu vurguladı.
Başbakanlık düzeyinde, gerekli tüm birimlerle toplantıların yapıldığını ifade eden Orman Dairesi Müdürü Poyraz, yangın yolları başta olmaz üzere temizlik çalışmalarının da başladığını belirtti.
‘Bu yaz yangınlar açısından çok zor olacak’
Haber Kıbrıs’ta dün yayınlanan bir haberde, Kıbrıs’ın güneyinin yangınlar için “en zorlu yazlardan biri” için hazırlandığı yazıldı.
Kıbrıs’ın güneyindeki yetkililerin bu yazın yangınlar açısından çok zor olacağını değerlendirdiği ifade edilirken, bol yağışlı bir mevsimin geride kaldığını belirten yetkililerin 2019 yazının yangınlar açısından en zorlayıcı yıl olacağını öngörüsü de paylaşıldı.
Felaketlerle dolu bir kıştan sonra yağmurlar bitiyor diye sevindiğimiz bu ‘riskli’ yazı umarım alınan tedbirlerle ‘felaketsiz’ tamamlar, olanlar olduktan sonra ‘geç kaldık’ diye hayıflanmayız.
BİR AYRINTI
Sokak mobilyaları beğenilmedi, Başkan ‘değerlendiririz’ dedi…
Hafta başı Lefkoşa’nı Selimiye Meydanı’nda Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından yerleştirilen sokak mobilyaları ‘beğenilmedi’… Sosyal medyada özellikle Selimiye’nin tarihi dokusuna yakışmadığı ile ilgili çokça gündem olan sokak mobilyaları ile ilgili LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya da onlarca mesaj gönderildi.
Başkan Harmancı, tüm yorumlar ve tartışmaları anlamlı ve değerli katkılar olarak değerlendirdi, mobilyaların tümünün taşınabilir olduğuna işaret etti.
Harmancı, “Bu tartışmalarla birlikte benim çıkarabileceğim sonuç bir kent estetik danışma kurulu oluşturmak ve şehir ve şehirdeki önemli yerlerimizdeki bazı kullanımları birlikte ele almak yerinde olacaktır. Belediye meclisimiz de kurulun tavsiye kararlarını değerlendirebilecektir” ifadelerini kullandı.
BİR ALINTI: “Toplumda var olan eşitsizlikler, bilimin toplumun tümüne eşit bir özgürleşme ve yarar sağlamasını engellemektedir” (Meral AKINCI)