Bu kışın yağmurları, Kıbrıslıların yaşamlarında ortalama olarak bir, hade iki defa görebilecekleri kadar çok yağdı; çevre yeşil otlar ve rengarenk çiçeklerle uzun yıllardır görülmemiş bir güzellikte… Gömeçler de nerdeyse ağaç oldu… Şimdilerde sararmaya ve kurumaya başladılar…
Şimdi artık bu yağışlı kışın ardından bastıran sıcaklar ve kapıdaki yaz için önlemler alma zamanı… Belediyeler, Orman Dairesi ve ilgili tüm kamu kurumları işbirliği yaparak önlem almaları halinde, yazın yangın ve haşere olasılığı azalacak. Yangın helikopterinin bu yaz Kuzey Kıbrıs’ta sürekli konuşlanmasında fayda var. Ancak, tüm yükümlülüğü kamu kuruluşlarına bırakmak da doğru olmayacak çünkü yeterli olamayacaklar… Yurttaşın da kendi ödevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmesine ihtiyaç var.
İlgili daire ormanları koruma ve geliştirme altına alıyor ama yurttaşın da ormanlık alanlardaki piknik alışkanlığını bu yaz çok dikkatli uygulaması gerekiyor. Yağmurlar ve seller nedeniyle bozulan orman yollarını ilgili daire ıslah edecek ama özellikle sigara tiryakilerinin bu yolları kullanırken tedbiri elen bırakmaması gerekiyor. Orman bekçileri ile yangın ve duman gözetleme kulelerinin sayısı artırılsın ama yurttaş dikkatli değilse, yetersiz kalır. Maliyetten tasarruf için Türkiye’deki istasyonunda bekleyen yangın helikopterleri ile anlaşmak iyi fikir ama onlara yapılacak yangın ihbar anından yangına fiilen müdahale edecekleri zaman farkı çevre için pahalıya mal olabilir. Bu yaz dönemi için yangın helikopteri bağlantısında bütçe maliyeti değil, çevre etki maliyeti dikkate alınmalı.
Yerleşim alanları, belediyelerin sorumluluğunda olan bölgeler… Şimdiden sonra belediyelerin işi çok ve zor… Çevre konusunda yapılacak çok iş var… Haşere ile biyolojik mücadele, kuru otları temizleme, sinek ve haşere yuvası olacak yağmur suyu birikintilerini ilaçlama… Yangın olasılığına karşı önlemler… Sel sularının yerleşim alanlarına kendilerini ve yumurtalarını taşıdığı ve sıcaklarla birlikte hareketlenecek olan yılan, fare gibi yaban hayat unsurlarını yerleşim alanlarından uzaklaştırma… Orman Dairesi geçici orman bekçileri alabiliyor ama belediyelerin böyle bir uygulaması da olası değil; mevcut ekiplerle artan iş külfetinin altından kalkmaya çalışacaklar…
İş gene yurttaşa dayanacak; bu yazın alın yazısı bu… Yurttaş belediyelere yardımcı olabilmeli, emeği ile destek verebilmeli… İşlerini ve hizmetlerini şimdiye kadar başarı ile yapan belediyeler için dahi, belde insanının katkısı olmazsa, bu kışın ardından beldenin çevresini düzenlemek ve korumak kolay olmayacak. Lefkoşa gibi, halen görevlerini yapmakta yetersiz ve başarısız olan belediyelerde ise belde halkına daha fazla iş düşecek… Beldesindeki otları temizlemeye duran Maliye Bakanı Denktaş örneğindeki gibi yurttaşların sayısının fazlalığı, beldenin bu yaz yangın tehlikelerini, haşere sıkıntılarını ve yaban hayat sorunlarını daha az yaşamasına yardımcı olacaktır.
Bazı belediyelerin şimdiden çalışmalar başlattığı görülüyor… Lefkoşa’nın da dahil olduğu birçok beldede ise kayda değer bir hareket olduğunu söylemek zor… Bu belediyelerin hizmet ve görevlerini genel anlamda zaten yerine getirmediği, kendilerine ait yeşil alan parkların dahi pejmürde hali gerçeğinden bakılınca, Lefkoşalıya ve birçok belde halkına çok iş düştüğü kesin… Boş arsaların ve kaldırımsız yol kenarlarının insan boyundaki otlarını temizlemek belde insanının ödevi olacak… Küp düşenlere, sivrisineklere, tüm haşerelere karşı sabırlı olmaktan başka çare görünmüyor…
Orman Dairesi ve belediyelerin, yurttaşların da katkısı ile, bu kışın ardından yaşanabilecek çevre sorunlarına karşı alabilecekleri önlemleri yorumlarken, Çevre Dairesi yorum dışı kaldı, değil mi?! Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan ses ve görsel kirlilikler dahil her türlüsünden çevre sorunlarının bugünkü varlığı ve niteliği çevre ile ilgili bakanlığın ve dairenin ayıbıdır; onlardan medet ummak ölü gözünden yaş ummak gibi… Ama insafsızlık da etmemek gerek; yaşanan çevre katliamları ve kirliliği karşısında timsah gözyaşları olsun döküyorlar…
Bu kış yoğun yağışlarla her zamankinden farklı yaşanan bir mevsim oldu; ardından da çevre ile ilgili yoğun sorunlarla farklı yaşanacak bir yaz olabilir… Orman Dairesi, belediyeler ve yurttaşlar sinerji yaratacak bir işbirliği ve dayanışmayı yapabilmeli...