Fehime ALASYA
Uzun yıllardır endüstriyel mutfak ürünleri imalatı yapan Cemal Uçan, ‘Steelsan Endüstriyel Mutfak ve İmalat’ adlı işletmesiyle sanayideki kiralık atölyesinde hizmet veriyor. Yıllardır daha büyük ve geniş bir atölyeye taşınmak istediğini anlatan Uçan, kira ücretlerinden ve yapılan yanlış uygulamalardan dert yanıyor.
Lefkoşa’da Organize Sanayi Bölgesi’nde kirada bulunan ve atölyesini daha büyük bir alana taşımak isteyen Cemal Uçan, Alayköy Sanayi Bölgesi’nde yeni parsellenen alanların, kira bedelinin çok yüksek olduğundan dert yandı, gün be gün kötüye giden üretimin, desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, üretim sektöründe yaşadığı bazı sorunları dile getirdi.
Sanayi bölgesinde bulunan atölyesi için yılda bin TL ödediğini anlatan Uçan, Alayköy Sanayi Bölgesi’nde, yeni açılan etaptan yer kiralamak için yıllık 11 bin TL istendiğini ileri sürdü ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. “Bu resmen soygunculuktur, üreticiyi böyle mi destekliyorlar?” diyen Uçan, konuya ilişkin farklı çözümlerle, üretim yapan kişilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Üretim sektöründeki sıkıntıların gün be gün arttığını işaret eden Uçan, devletin, belediyelerin ve sanayi odasının bu konulara eğilmesi gerektiğini belirtti.
Uçan, “Yıllardır kiradayım, tüm başvurularıma rağmen başka yer bulamadım. Şimdi kirada olduğum Organize Sanayi Bölgesi’nde yılda bin TL kira istediler, Alayköy’deki sanayide bin 500 TL, yeni yapılan etapta ise yıllık 11 bin TL kira ücreti istediler... Üstelik bu alan ve yeni etap arasında tek bir yol ayrımı var. Bu bize aylık bin TL’ye geliyor. Ben gidip oraya yerleşeceğim, karşımdaki adam yıllık bin TL verirken, ben, aylık bin TL ödeyeceğim. Bu resmen soygunculuktur. Bunun teşvikle ilgisi yoktur, tam tersi teşvik değil, engeldir…” dedi.
“Alacak tahsil etme büyük sorun”
Her iş yerinde yaşanan alacak tahsil etme konusunda, kendisinin de çok büyük sıkıntılar yaşadığına değinen Uçan, bu durumun nedenlerine şöyle anlatıyor;
“Üretimdeki sıkıntıların başında piyasadan para toplamak en büyük sıkıntı, tüm sektörlerin en büyük sorunu bu... İş bitene dek parayı aldık aldık, almadık, daha sonra almak çok zor...
Alacağımızı tahsil edemediğimiz zaman kimin kapısını çalacağız ki? Kimsenin… Gidip mahkemeye mi vermek gerek? Versek ne olacak? Kimse mahkeme ile uğraşmıyor, mahkemeye gitsek bitmesi beş sene ister, bitse de artık kıymeti kalmaz... Yıllar sonra alacağınız iki kuruş değer kaybediyor…”
üreten ekonomi“Yurt dışından eleman getirmek çok büyük sıkıntı”
Kendi sektöründeki iş dalının çok yeni olduğuna değinen Uçan, saç eğme, bükme sanatının yayılması için desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Uçan, bu sanatı bilen çok az yerli iş gücü olduğundan yakınıyor. Yerli iş gücünün desteklenmesinde işverenin de karda olduğunun altını çizen Uçan, yerli iş gücünün önemine değiniyor. Uçar, “En büyük sıkıntımız eleman bulamamamızdır. Meslek okullarında verilen demir bölümleri ile bu bölüm benzer, ilgili bölümler değildir. Yurt dışından eleman getirmek çok büyük sıkıntıdır. İşçinin yemeği, kirası, evi, elektriği derken çok yüksek ücretlere mal oluyor. Özellikle yerli iş gücüyle çalışmak istiyorum ama yok, burada yaşayan yabancılardan iş gücü almaya yöneliyorum ama bunu da bulmak çok zor… İşin başında benim ve imalatı ben kendim yaparım. Bu yeni bir iş sahasıdır, desteklenmesi gerekiyor. Bu iş meslek okullarında bile öğretilmiyor. Saç eğme bükme sanatını yapabilen eleman yok. Saçı eğip büküp ortaya bir fırın çıkarırsınız.” şeklinde konuştu.
Uçan, eleman sıkıntısı yaşamaktan sıkılmış, kendi işinde hem çalışan hem patron…