Kıbrıslı Rumlar kayıp kazıları ve kimlik tespitlerindeki yavaşlıktan endişe duyuyor
“20 YILDA BİTİREMEYİZ…”
Kıbrıslı Rum kayıp yakınlarının, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kayıp kazıları ve kimlik tespitlerinin yapılmasına ilişkin programındaki gecikmelere ilişkin endişelerini dile getirdikleri bildirildi.
Rum basınından Haravgi gazetesi, “Kayıpların Kimlik Tespitleri Gecikiyor... Sürecin Hızlanması İçin Yöntemler Bulunmalı... 20 Yıla Bitiremeyiz” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Rum Meclisi Göçmenler-Mahsurlar-Kayıplar Komitesinin dünkü toplantısında kayıplar konusundaki gelişmelerin ele alındığını yazdı.
Habere göre “Tüm Kıbrıs Beyan Edilmemiş Esirler ve Kayıp Yakınları Örgütü” Başkanı Nikos Theodosiu, ailelerin endişelerini dile getirerek “Ayda ortalama olarak dört kimlik tespitiyle 20 yılda bunu bitirmemiz söz konusu değildir” dedi. Ailelerin, karşılaşılan zorlukları anladığını ifade eden Theodosiu, sürecin hızlanması için yöntemler bulunması gerektiğini vurguladı.
Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma, gecikmenin giderilmesi için Meclis Komitesi olarak kendilerinin bir şeyler yapmaları gerektiğinden bahsetti.
DİSİ Milletvekili Kiriakos Hacıyannis de “Türk davranışları ve Türklerin çalışmaları engellediğini” iddia ederek “diğer konuların yanı sıra özellikle askeri bölgelerde kazıların yapılmasıyla ilgili Türkiye’ye 5 yılı geçmeyecek bir takvim empoze etmeleri gerektiğini” savundu.
“BÜROKRASİ, KAYIPLARI GÖMÜYOR”
Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesi kayıplar konusunun bile bürokrasiden kurtulamamasının dünkü komite toplantısında kınandığını kaydederek, buna örnek olarak, kayıplar konusuna ilişkin ifadelerin de bulunduğu Türk yetkililerin kitaplarının çevrilmesi yönünde sarf edilen çaba gösterildi.
Haberi “Bürokrasi Kayıpları Gömüyor... Savunma Bakanlığı Üç Yıldır Bir Çeviri Yapmak İçin Uğraşıyor... Eğer Kemikler En Kısa Zamanda Bulunmazsa Hiç Bulunamayacağı Korkusu” başlıkları ve spotları altında veren gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, Kayıp Şahıslar Komitesinin Rum Temsilci Yardımcısı Ksenofon Kallis’in komitedeki konuşmasında, kayıplarla ilgili ifadelerin saptanması amacıyla çevirilerinin yapılması için Savunma Bakanlığı’na birçok kitap verdiğini ve sonucun trajik olduğunu söyledi.
Kallis’e göre kitaplar çevrilmedi, bunun yanında kitaplardan bazıları kayboldu.
Gazete bu olayın, kayıplarla ilgili çalışmalar yapanların işini zorlaştıran kayıtsızlık ve bürokrasi örneklerinden sadece biri olduğunu belirtti.
KİMLİK TESPİTİNDEKİ GECİKMELER
Gazete yine edindiği bilgilere dayanarak, 798 kişiye ait kemik kalıntılarından 3 yüzden daha azı üzerinde kimlik tespiti yapıldığını ileri sürerek; kayıp yakınlarının, yakınlarının kimliklerinin belirleneceği zamana kadar hayatta kalıp kalamayacaklarını düşündüklerini belirtti.
Genetik Enstitüsü ile Antropoloji Laboratuvarı arasındaki kimlik tespiti çabalarını güçleştiren uzlaşmazlıkların da gecikmeye neden olduğunu iddia eden gazete, bu konuyla ilgili Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas himayesinde Ocak ayında bir toplantının da gerçekleştirildiğini, sorunların çözülmesi yönünde talimatların verildiğini, ancak herhangi bir sonuca ulaşılmadığını öne sürdü.
Laboratuvarlar arasındaki anlaşmazlıklara, Antropoloji Laboratuvarı’ndan iki kişinin istifa etmesi gibi meselelerin de eklendiğini yazan gazete, bu çerçevede 2005’te bulunan kemiklerin kimlik tespitlerinin şimdi yapılmasına şaşılmaması gerektiği yorumunda bulundu.
KAZILARA ÖNCELİK VERİLMESİ
Habere göre yetkililer, bu dönemde, kimlik teşhisinden önce, mümkün olduğunca çok fazla kemiğin saptanmasına önem verilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Kemikler Genetik Enstitüsü’nde toplandıktan sonra kimlik tespitinin yapılabileceğinden bahseden yetkililer, kayıp mezarları üzerine binalar inşa edilirse ya da kazılar ertelenirse kemiklerin bulunmasının imkansız olacağı değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Gazete, “Özelikle bu konuda, Ankara’nın kızıştırdığı baş gösteren krizin ardından, geçici de olsa işgal bölgelerine yönelik geçitleri kapatacakları korkuları dile getiriliyor” diye yazdı.
PSİKOLOGLARIN KAYIP AİLELER ÜZERİNDEKİ ARAŞTIRMALARI
Politis gazetesi de Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi psikologlarının kayıp aileleri üzerinde yaptığı incelemelere yer verdi.
Gazete, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Meclis’te yaptığı bilgilendirmeye göre Komitenin iki psikologu 46 kayıp ailesinden 29’unun ruh sağlığı, 3’ünün barınma ve 15’inin de ekonomik soru bulunduğunu saptadığını aktardı.