“Busevec 2017”

“Busevec 2017” isimli uluslararası etkinliğin esas kurgusu, ülkelerin kendilerine özgü en eski enstrumanlarının icrası ve tanıtılmasıydı.

Ersin Kaşif

         Avrupa’da, Polonya’nın ardından ikinci turnesini Hırvatistan’a yapan orkestramızla farklı salonlarda birçok  konsere çıktık. Genç müzisyenlerle konserlere katılmanın ayrıcalığıyla, farklı kültürleri yaşamak, farklı yaşamları tatmak heyecan vericiydi bizler için. “Busevec 2017” isimli uluslararası etkinliğin esas kurgusu, ülkelerin kendilerine özgü en eski enstrumanlarının icrası ve tanıtılmasıydı. İnternational Festival of Traditional Musical İnstruments Busevec 2017 ismi de burdan açıklanabilir. Birçok ülke konser performansları yanında bu farklı enstrumanların tanıtımını da yapıyordu. 14. 15. 16. ve 17.yüzyıldan şimdilere birçok müzik enstrumanının bugünlere nasıl geldiğinin resmini gördük bizler. Hırvatlar ise bu tanıtımı, çok ayrıntılı, düzeyli ve profesyonelce bizler için yaptılar.

HIRVATLAR İÇİN ÇOK ÖZEL “TAMBURA”

 “Tambura” Hırvatların kendilerne öz, çok eski bir geçmişe sahip enstrumanları. Tambura’yı çok yakından tanıma fırsatımız oldu. Hatta Tambura’nın üretildiği bir atölyeye de orkestra olarak konuk olduk. Tambura’nın geçmişinde Osmanlı kültürünün de bir yeri olduğunu söylemeleri, etkileşimin sonucunda Tambura’nın son şeklini alması önemliydi. Bir ülkenin geleneksel enstrumanı denince, bu enstrumanların yani bu değerlerin korunması ve yaygınlaşması, genç kuşaklara da öğretilmesi esas oldu Hırvat insanı için. Geleneksel entrumanlar arasında en yaygın çalınan Tambura. Her şehirde özellikle Tambura öğretilen okullar var. Hatta en küçük köylerde bile mekanlar mevcut. 12,13 yaşlarında hemen hemen herkes çalabiliyor Tambura’yı. Bir bakıyorsunuz sokaktaki gençler bir anda kocaman bir Tambura orkestrası oluşturabiliyorlar. Geleneksel enstrumanlar denince, kafamızda soru işaretleri bırakan Kuzey Kıbrıs’taki durum, akıllarda bu soru işaretlerinin kocamanlaşmasıyla etkisini gösterdi ya, biz Hırvatistan Zagrep’e tekrardan dönelim. Değerli Tambura ustası “Lütiyer” dostumuzla çok güzel sohbetler yaptık. Orkestra elemanlarımız ilgiyle Lütiyer’i izlediler, dinlediler. Günün akşamında ise Verika Gorika’da yine gençlerle buluştuk. Onlara müziklerimizden örnekler sunduk. Hatta birlikte çaldık. Verika Gorika’dan ayrılırken o büyük soru işaretleri var ya! bir o kadar daha bizlerin kafasını meşgul edeceklerdi.

 

 

 

Dergiler Haberleri