'C STAR' KAOSU

İtalya'ya gitmek için Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz'e ulaşan geminin yakıt sorunu yaşayarak Kuzey Kıbrıs’a geldiği öne sürülüyor. 

“Avrupa’nın kimliğini koruma ve İslamlaşmasını önleme” iddiasındaki fanatik çevrelerin oluşturduğu “Defend Europe” (Avrupa’yı Koru) örgüte ait olduğu söylenen ve Akdeniz’deki mültecilerin önünü kesmeyi hedeflediği iddia edilen 'C Star' adlı gemi 3 gündür Mağusa Limanı'nda!

10 kişi tutuklandı, 5 mültecinin durumu belli değil
Gemi sahibi Armatör Swen Thomas Egerstrom, gemi kaptanı Noyana Don, gemi kaptanı yardımcısı ve 7 mürettebat “Sahte evrak düzenleme” ve “Tedavüle sürme” şüphesiyle tutuklandı. Gemide tespit edilen 20 mültecinin 15’i önceki gece ihraç edilirken, sığınma talep eden ve ülkede kalan 5 mültecinin durumu ise netlik kazanmadı.

İtalya'ya gitmek için Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz'e ulaşan geminin yakıt sorunu yaşayarak Kuzey Kıbrıs’a geldiği öne sürülüyor. 

24 Temmuz günü saat 13.30’da Mağusa Limanı’na demir atan gemide bulunan kişilerin önce  ‘stajyer öğrenci’ oldukları söylenmişti, ancak bu bilgi teyit edilmedi. Bir kaynak, gemide bulunan 5 Sri Lankalı’nın “10 bin dolar verdik. İtalya'ya götürüleceğimiz söylendi. Buraya geldik” diye konuştuklarını açıkladı.

Gemideki 29 Sri Lankalı’nın da ‘sığınmacı’ olabileceğine ilişkin ciddi duyumlar var.  Bu gelişmeler üzerine Mülteci Hakları Derneği ve SOS Çocuk Köyü olayı yakın takibe aldı.

 9 mürettebatın yanında 20 de Sri Lanka uyruklu kişinin bulunduğu geminin dün Liman’dan ayrılması beklenirken, Mülteci Hakları Derneği ve SOS üyelerinin girişimi ile Polis Adli Şube Ekipleri soruşturma başlattı.

 Ülkeye girişleri sağlanan ve 10 günlük vize verilen 20 Sri Lankalı Ercan üzerinden sınır dışı edilmek üzereyken, aralarından 5'i sığınma talepleri olduğunu dernek yetkililerine söyledi.

 Bu gelişme üzerine gemi kaptanı ve söz konusu kişiler Mağusa Polis Müdürlüğü’nde sorgulamaya alındı. Söz konusu sorguda gemideki Sri Lankalılar ellerindeki denizcilik belgelerinin sahte olduğunu itiraf etti.

---------------------------------------


“Avrupa’nın kimliğini koruma ve İslamlaşmasını önleme” iddiasındaki fanatik çevrelerin oluşturduğu “Defend Europe” (Avrupa’yı Koru) örgütünün kiraladığı gemi için KKTC makamları önce “yasal” dedi, sonra polis devreye girdi.
Özellikle Avrupa medyasında “aşırı sağcıların gemisi” olarak da tanımlanan ve Akdeniz’de mültecilere ait gemileri kovaladığı söylenen C Star gemisi, 24 Temmuz günü saat 13.30’da Mağusa Limanı’na yaklaştı.  

9 mürettebatın yanında 20 de Sri Lanka uyruklu kişinin bulunduğu geminin dün Liman’dan ayrılması beklenirken, Mülteci Hakları Derneği ve SOS üyelerinin girişimi ile Polis Adli Şube Ekipleri soruşturma başlattı.


Tutuklamalar
Geminin sahibi Armatör Swen Thomas Egerstrom, gemi kaptanı Noyana Don ve kaptan yardımcısı ise sahte evrak düzenleme ve tedavüle sürme şüphesi üzerine gözaltına alınarak Mağusa Polis Müdürlüğü’ne götürüldü. Sorgulanan armatör, gemi kaptanı, kaptan yardımcısı ve 7 mürettebat, sığınma talep eden 5 mültecinin ifadeleri ışığında sorgularının ardından tutuklandı.

 

Stajyer denmişti…

C-Star’a dün çıkan görevlilere geminin bir araştırma gemisi olduğu, 20 Sri Lankalı’nın ise öğrenci oldukları ve gemide stajyer olduğu bilgisi verilmişti. Bu 20 kişinin Ercan üzerinden ülkelerine dönecekleri de bildirilmişti.

Konu ile ilgili harekete geçen Mülteci Hakları Derneği (MHD) ve SOS ise Mağusa’ya giderek gemideki Sri Lankalıların durumları hakkında bilgi aldı.

Ercan Havaalanı’na götürülen 20 Sri Lankalı’dan 5’i kendileri ile görüşen dernek temsilcilerine “sığınma başvurusunda bulunmak istediklerini” beyan etti, İtalya’ya götürülmek için para ödediklerini söylediler.

Sığınma başvurusunda bulunan 5 kişi ile dernek yetkileri dün sabahın ilk saatlerinde Mağusa’ya dönerek polisi bilgilendirdi.


 


Liman Başkanı Ahmet Dökmecioğlu:
“İhtiyacını alıp Tunus’a hareket edecekti… Polis geldi”

Mağusa Liman Başkanı Ahmet Dökmecioğlu, Polis Adli Şube’nin sabah saatlerinde gelerek gemide geniş çaplı araştırma yaptıklarını, genişlettikleri araştırma sonrasında da personeli soruya aldıklarını aktardı.

“Adli Şubemiz neye ulaştı tabi ki biz bilmiyoruz, soruşturma da sürüyor. Şu anda geminin hareket etme durumu yok, emniyete alındı” diyen Liman Başkanı Dökmecioğlu, Polis’in gemi personelini sabah saatlerinde Genel Müdürlüğe götürdüğünü de belirtti.

Geminin polis ve asker tarafından birinin girmemesi için emniyete alındığını da aktaran Liman Başkanı, “Henüz neticeyi bilmiyoruz. Soruşturma sonrası ya hareket edecek, ya kalacak… Ancak Polisimizin incelemesi öncesinde geminin bize ve gümrüğe deklaresi bugün (dün) saat 11’e kadar ihtiyacını alıp Tunus’a hareket edeceği yönündeydi” şeklinde konuştu.


Murat Kanatlı: “5 kişi sığınma talep etti…”

Geminin Mağusa’ya geldiği bilgisini aldıklarından itibaren olayla yakından ilgilenen Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekteri Murat Kanatlı, yaşananları ve duyumlarını YENİDÜZEN’e aktardı.

Gemideki 29 Sri Lankalı’dan 9’unun gemide bırakılarak ‘mürettebat’ dendiğini söyleyen Kanatlı, 15 kişinin önceki akşam Ercan’dan İstanbul’a gittiğini aktardı, ‘İstanbul üzerinden Sri Lanka’ya gitmeleri bekleniyordu ama son durumla ilgili haber alamadık’ dedi.

Önceki gece, sabahın ilk saatlerine değin gemidekilerle konuşmaya çalıştıklarını ifade eden Kanatlı, sonunda 5 kişinin Mülteci Hakları Derneği ve SOS’e sığınma taleplerini ilettiklerini ifade etti.

“Zaten videolarında açıkça ‘mültecileri geri göndereceğiz, gerekirse batıracağız’ diyorlar”

“Bilgi de verilmiyor. Kaptan kimdir nedir necidir bilmiyoruz” diyen Murat Kanatlı, Defend Eorupe oluşumuna ilişkin bilgilerini de aktardı.

Defend Eorupe’un özellikle Libya’dan gelen mülteci akımını durdurmak için para toplamaya başladığını ve belli faşist örgütlerle işbirliği yaptığını kaydeden Murat Kanatlı, “Bu ilk denemeydi… Zaten videolarında açıkça ‘mültecileri geri göndereceğiz, gerekirse batıracağız’ diyorlar” şeklinde konuştu

“Avrupalı aktivistlerle konuştuk, Avrupa’daki limanların bunlara servis vermekten vazgeçtiğini söylüyorlar”

Geminin garip durumu nedeniyle Süveyş’te takıldığına aktaran Murat Kanatlı, “Avrupalı aktivistlerle konuştuk, Avrupa’daki limanların bunlara servis vermekten vazgeçtiğini söylüyorlar” dedi.

Kanatlı’nın ifadeleri şöyle:

“Bu bir denemeydi, başka bir liman kullanmayacaklar, Akdeniz’de ‘avlanmaya’ çıkacaklardı. Aktivistlerin de müdahalesi ile deşifre olunca panik oldular. Anladığımız kadarıyla amaç hızlıca Sri Lankalı’ları geri göndermekti.”

“Paralarını alamayacaklarından korktukları için konuşmuyorlardı, zaten çok az İngilizce biliyorlardı”

“İlk başta tümünün söylediği gemide stajer olduklarıydı. 5 kişi daha sonra kabul etti, ‘para verdik bindik İtalya’ya götürülecektik’ dedi.

Yakalanınca ‘biz sizi geri götüreceğiz’ demişler… Paralarını alamayacaklarından korktukları için konuşmuyorlardı, zaten çok az İngilizce biliyorlardı.”

“Polis çok yavaş hareket etti”

“Dün (önceki gün) saat 5t’en itibaren oradaydık. Bizim polis çok yavaş hareket etti. Deliller de karartılmış olabilir. Biz polise 6’dan 7’den itibaren anlatmaya durumu çalıştık.

Gemide çatışma bölgesinden 29 kişi vardı… Hepsi de erkek, 29 kişi…  Burada bir şey var diye polise devamlı çağrı yaptık

 Maalesef sürekli erteledi. Sabaha kadar da öyle oldu. sonunda biz gittik ve o 5 kişiyi kendi araçlarımızla polise götürdük.

Süreç Ercan’da başladı ancak Ercan’daki polis ben bir şey yapamam diyor.

5 kişi insan kaçakçılığı mağduruyum diyor ama bzim otoritenin konuya yaklaşımı normal prosedürmüş gibi...

Yaşananlar maalesef ülkemizin bu konuda ne kadar kötü olduğunu ortaya koyuyor. Ne yapılacağını bilen yok. Mağdur ‘Ben sana bilgi vereceğim’ diyor. Karakolda saatlerce süründürülüyor... Dolandıranla dolandırılan aynı ortamda,  ifade istiyorsun. ..”

“Bütünlüklü mülteci politikasına ihtiyaç var”

“Sığınmacıkla ilgili transit konumundayız…  Bu bakımdan bütünlüklü mülteci politikasına ihtiyaç var. Bu çağdığı yaklaşımlarla bu konunun üzerine gidemeyiz. Bir dalgadır geliyor. Boğulacağız.”

 


SOS Çocuk Köyü Derneği Sığınmayı Güçlendirme Projesi Sorumlusu Ülkü Taşseven:
"Mülteci karşıtı gemiden mülteci çıkma ihtimali bizi şaşırtıyor"

3 gündür olayı takip eden SOS Çocuk Köyü Derneği Sığınmayı Güçlendirme Projesi Sorumlusu Ülkü Taşseven durumun karmaşıklığına işaret etti.

YENİDÜZEN’e konuşan Ülkü Taşseven şunları söyledi:

  • Gemideki kaptan, mürettebat ve geminin sahibi olduğunu iddia eden Thomas denen adam – ki uluslararası alanda ismi çok bilinen bir şahıs, poliste bekletiliyor.
     
  • Sahte evrak düzenleme ve tedavüle sürmekten sorgulanıyorlar.
     
  • Sahte evrak dedikleri de, yanlarında bulunan 20 Sri Lanka'nın elinde bulunan 'Sea Men' belgelerinin (Deniz Adamı Sertifikası) sahte olduğu öne sürüldü. Bu iddiayı 20 kişinin içerisinde bulunan ve sığınma (uluslar arası korumaya) başvuru olan 5 Sri Lankalı yaptı. Yani 20 kişideki sertifikaların sahte olduğu öne sürülmüş oldu. Bu bilgi bizimle paylaşıldı. Biz de durumu polise ilettik, polis bu iddia üzerine soruşturma başlattı.
     
  •  Önce bu gemi yanaştı Mağusa Limanı'na giremedi, çünkü uluslar arası denicilik hukuk kuralları gereği acentesi olması gerekiyordu, acentesi olmadığı için limana giremedi.
     
  •  Böylelikle Mağusa açıklarında beklemeye başladı. Sonra gemi kendisine yerel (KKTC'li) bir acente buldu ve limana girmek için uygun hale geldi.
     
  •  Bu yerel acente, gemiden inen ve önceleri öğrenci oldukları söylenen 20 kişinin gemiden inişini sağladı. Polise giderek muhaceret işlemlerini hallettiler. 10 günlük geçici vize verildi bu 20 kişiye.
     
  • Ancak 10 gün kalmak yerine o acentenin ayarladığı otobüsle polis eskortu eşliğinde Ercan'a gönderildiler. Biz bu sürede bu süreci takip ettik. Gemi ile iddialar olduğu için yakinen olayı takip ettik.
     
  • Geminin mülteci karşıtı karşıtı bir gemi olmasına karşın insan kaçakçılığı yaptığına dair güçlü sinyaller olması elbette bizleri de şaşırtıyor.
     
  •  Bizler gelen Sri Lankalıların evraklarını inceledik ve bize nasıl ulaştıkları bilgisine de ulaştık. Bu insanlar kendi ülkelerinden yani Sri Lanka'dan uçakla Katar'a gittiler.
     
  •  Katar’da C Star gemisine binerek Süveyş Kanalı'ndan geçerek İtalya'ya gitmek üzere Akdeniz'e çıktılar ancak her ne hikmetse İtalya yerine ani bir rota değişikliği ile Kuzey Kıbrıs Mağusa limanına geldiler.
     
  •  Kendi ifadelerine göre Sri Lanka'da azınlık olan siyasi bir gruba üyedirler. Ve 3 yıl önce yaşanan çatışmalarda ciddi sorunlar yaşadılar. Ancak bu çatışmalar 3 yıldır yok. Olayın bitmesine rağmen 3 yıldır devam eden ötekileştirici, dışlayıcı bireysel sıkıntılar ve yaşadıklarını söylediler. Kendi ifadelerine göre bu gemi aracılığıyla İtalya'ya gideceklerdi. Ancak gemi yönetimi Mağusa Limanı’na geldi.
     
  • Kendi kendimize şu soruyu soruyoruz, bu nasıl olur diye. Mülteci karşıtı bir gemide nasıl olur da mülteci çıkar diye… Tahminde bulunmak istemiyorum. Neler yaşanacak göreceğiz. Olayı yakinen takip ediyoruz.

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri