CTP-BG Güzelyurt Milletvekili ve CTP-BG Parti Meclisi Eğitim Komitesi Başkanı Profesör Doktor Mehmet Çağlar, uyguladığı politikalarla eğitimde sistem yerine sistemsizliği yaratıp sınav odaklı bir anlayış ile ülkede yılda 50 milyon TL’lik bir özel ders rantı yaratıp eğitimde fırsat eşitsizliğinin artmasına da destek olan, öğrencilerin devlet okullarındaki olanaksızlıklarla Bakanlığın plansız uygulamalarından kaçarak özel okullara ve özel derslere yönelmelerini sağlayan UBP Hükümetinin, taşımacılıktaki yeni uygulaması ile özellikle orta öğretimde okullaşma oranının aşağıya çekilmesine, eğitimde fırsat eşitsizliğine ve devlet okullarının tercih edilmemesine neden olacağını vurguladı.
Çağlar açıklamasında, şu ifadelere yer verdi;
“UBP Hükümeti, taşımacılıktaki yeni uygulaması ile özellikle orta öğretimde okullaşma oranının aşağıya çekilmesine, eğitimde fırsat eşitsizliğine ve devlet okullarının tercih edilmemesine neden olacaktır.
2011 Bütçesi’nde Eğitime 14,5 milyon TL ödenek ayrılmıştır. Ancak okulların açılmasına kısa bir süre kala Eylül ayı başlarında Bakanlar Kurulu’nun yaptığı tüzük değişikliğiyle, 15 yaşın üzerindeki tüm öğrencilerin taşıma ücretlerinin devlet tarafından karşılanması kuralı kapsam dışında bırakılmıştır. Tüzükte yapılan bu son değişiklikle Milli Eğitim Yasası’nın öngörüsü olan 18 yaşına kadar parasız eğitim ilkesi UBP hükümeti tarafından göz ardı edilmiştir.
Göreve geldiği 19 Nisan 2009 tarihinden itibaren seçim meydanlarında söylediklerinin tam tersini yapan, çalışanların maaş ve ücretlerine hiçbir artış getirmeden yaptığı zamlarla alım gücünü gerileten, halkı fakirleştirip KKTC halkının yaşam kalitesini aşağıya çeken UBP Hükümeti bu uygulaması ile;
· İnsanların en temel hakkı olan eğitim hakkının kullanılmasını engelleyecek, eğitimde fırsat eşitsizliği yaratacak ve düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitim dışına itilmelerini sağlayacaktır.
· Yaptığı uygulamalarla mesleki eğitime katılım oranını %37’den %30’a gerileten, eğitim bütçesinden yatırımlara ayırdığı % 1,86’lık payla okulların fiziki ve teknolojik gelişmelerini tıkayan UBP Hükümeti, bu uygulaması ile mesleki eğitime katılımın daha da gerilemesini sağlayacak, bu alanda var olan eksiklik daha da derinleşecektir.
· Bu son uygulamalar, devlet okullarındaki eğitimi de paralı eğitime dönüştüreceğinden devlet okullarından özel okullara olan yönelmeyi hızlandıracak, devlet okullarının tercih edilmemesini sağlayacaktır.
· Devletten hiçbir teşvik almadan ayakta durmaya çalışan taşımacılık sektörü daha da zor bir duruma düşecek, taşımacılık sektöründe çalışanların iflasın eşiğine gelmesi hızlanacak, birçok insanın işsiz kalması sağlanacaktır.
UBP Hükümetinin 2.5 yıldan beridir süren halktan kopuk, halka rağmen ve halka karşı politikalarına ilaveten, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın plansız, programsız, bilimsellikten uzak, partizan ve popülist politikaları halkımızı tedirgin etmenin ötesine geçerek mağdur etmekte ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini yerle bir etmektedir.
CTP-BG olarak UBP Hükümeti ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı yasa ve tüzüklere uygun davranmaya davet eder, taşımacılık sektöründe yarattıkları bu son anti-demokratik uygulamalardan derhal vazgeçmeye çağırır, öğrenci-veli ve taşımacılık şirketlerinin haklı davalarında yanlarında olup mücadele edeceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”