Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu (2)

“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü” kapsamında 895’i erkek, 872’si kadın olmak üzere bin 767 kişi istihdam edildi”

“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü” kapsamında devletin işverenlere yaptığı ödeme:
17 milyon 821 bin TL

Ayşe GÜLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü” kapsamında bugüne kadar işverenlere 17 milyon 821 bin TL ödeme yapıldığı belirtti.

Gürpınar, 5 Aralık 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren tüzük kapsamında 895’i erkek, 872’si kadın olmak üzere toplamda bin 767 kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

480 istihdamın 5 Aralık 2013 öncesi geçici madde kapsamında, bin 287 istihdamın ise bu tarih sonrasında istihdam edildiğini dile getiren Gürpınar, bu istihdamların 895’inin erkek, 872’sinin ise kadın olduğunu kaydetti.

Gürpınar,  tüzüğün yürürlüğe girmesinin ardından 5 Aralık 2013 sonrası 462 kişinin de ‘ilk kez işgücü piyasasına’ girdiğini vurguladı.
Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin ne aşamada olduğuna yönelik de bilgi veren Gürpınar, proje ile ilgili ihalenin Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından Ağustos ayı içerisinde çıkılacağını söyledi.

Gürpınar, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından Eylül ayı içerisinde de temel atılmasının planlandığını açıkladı.


“İlk bölge Karpaz, ikinci bölge Girne”

Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin bir ayağı olan meslek edindirme kurslarında turizm sektörünün öncelik olarak ele alındığını söyleyen Gürpınar, bu sektörde Meslek Eğitim ve İstihdam Projesi adı altında geliştirilen projenin Eğitim Bakanlığı ve Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile birlikte yürüttüklerini dile getirdi.

Gürpınar, projenin ilk etapta Karpaz bölgesinde başladığını ifade ederek, bu bölgedeki tesislerde 80 kişinin hem istihdam olanağı bulduğunu hem de mesleki eğitim aldığını söyledi.

“Kişiler, pratik eğitimleri görev yaptıkları birimlerdeki ustabaşlarından alıyorlar. Ama haftada bir gün öğleden sonraları teorik eğitim alıyorlar. Bu eğitimler, Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitmenler tarafından veriliyor” diyen Gürpınar, eğitim sonrasında söz konusu kişilere sertifika verileceğini de açıkladı.

Gürpınar, turizm projesinin ikinci etabının Girne’de devam edeceğini dile getirerek, diğer sektörlerdeki meslek edindirme kurslarının da devam edeceğini ifade etti.

Projenin amacının daha çok sayıda Kuzey Kıbrıs vatandaşının istihdam edilmesi olduğunu söyleyen Gürpınar, bu bağlamdaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

----------------------------------------------


Bin 767 istihdam…

Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ne yönelik tüzüğün 5 Aralık 2013’te yürürlüğe girdiğinden bahseden Gürpınar, özel bir madde koyarak, bu tarih öncesinde istihdam edilen kişilere de başvuru yaparak destekten yararlanma imkanı verildiğini hatırlattı.
Gürpınar, toplamda bin 767 kişinin projeden yararlanarak, istihdam edildiğini açıkladı.

Bu kişilerin 480 tanesinin 5 Aralık öncesinde istihdam edilenler olduğunu belirten Gürpınar,  bin 287 tanesinin ise 5 Aralık sonrasında istihdam edilerek başvurusu kabul edilenler olduğunu dile getirdi.

----------------------------------------------

462 kişi ilk kez çalışma hayatında… 

İstihdam edilen kişilerin 895 tanesinin erkek, 872’sinin kadın olduğunu vurgulayan Gürpınar şöyle devam etti:
“Özel olarak kadın istihdamının ve girişimciliğinin daha çok teşvik edilmesini amaçladık. Çünkü ülkemizde kadın istihdamı erkek istihdamına göre daha geridir. Bunu daha öne taşımak istiyoruz”
Gürpınar, projenin en uzun süreli desteği kadın istihdamına ve girişimciliğine yönelik verildiğine dikkat çekerek, kadın istihdamında 4 yıl boyunca sosyal destek sağlandığını aktardı.
Bu bağlamda 5 Aralık 2013 sonrasında ilk kez çalışma hayatına 462 kişinin katıldığını belirten Gürpınar, bu tarih sonrasında istihdam edilen kişilerin sayısının ise bin 287 olduğunu kaydetti.

------------------------------------------

“Hedef; Eylül’de temel atma”

Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin ne aşamada olduğuna yönelik de bilgi verdi.
Projenin Minareliköy toprağında, Lefkoşa-Mağusa anayolu üzerindeki 16 dönümlük arazi üzerine kurulacağını söyleyen Gürpınar, finansman sorunun çözüldüğünü belirtti.

Gürpınar, projeye hem devletin hem de TC Lefkoşa Büyükelçiliğinin yarı yarıya katkı koyacağını dile getirerek, önümüzdeki dönemde atölye, mutfak gibi çeşitli birimlerin donanımı konusunda da kuruluşların katkılarını sürdüreceklerini söyledi.

Mimarı projenin Engelsiz Yaşam Evi Platformu adına mimar Tunç Adanır tarafından gerçekleştirdiğini dile getiren Gürpınar, statik, elektrik ve mekanik projenin de hazırlandığını aktardı.

Gürpınar, söz konusu projelerin geçtiğimiz hafta bakanlığa sunulduğunu, Planlama ve İnşaat Dairesi uzmanları ve mimarlarının katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yapılacak değerlendirmelerin ardından projeyi hazırlayan ekipler ile bakanlık yetkililerin ve Planlama İnşaat Dairesi’nin yeniden bir araya geleceğini açıklayan Gürpınar, projenin vizeleneceğini ve ihale sürecinin başlayacağını ifade etti.

Gürpınar, projenin Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından Ağustos ayı içerisinde ihaleye çıkılacağını söyleyerek, ihale sürecinin ise Eylül ayı içerisinde biterek, temel atmasının gerçekleştirilmesinin planlandığını açıkladı.

Projenin oldukça geniş kapsamlı olduğunu bu yüzden ‘yaşamsal değere’ sahip olan kısımların ilk etapta faaliyete geçmesi hedeflediklerini ifade eden Gürpınar, “bakacak kimsesi olmayan engelli gençlerin hayatlarını güvenli bir şekilde idam ettirecekleri yatılı bir merkez yaratmak istiyoruz. Bu bölümlerin birinci etapta bitirilerek, hizmete açılması öngörülüyor” dedi.

Gürpınar, idari bölüm ve atölyelerin de ilk etapta tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Röportaj Haberleri