Ayşe GÜLER
Bölgede 4 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu, 4-5 yıl içerisinde bu rakamın 10 bini aşacağını dile getiren Çatalköy bağımsız belediye başkanı ve adayı Mehmet Hulusioğlu, buna rağmen Çatalköy’de ciddi sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.
Hulusioğlu, kurumlar arasında ciddi şekilde kopukluklar olduğunu söyleyerek, belediye ve devlet ilişkilerinin ’söz’ ile idare edildiğini kaydetti.
Bölgedeki Londralı Türklere ait evlerin belirli aralıklarla kiralandığını dile getiren Hulusioğlu, yeni bir turizm sektörünün oluşturulduğunu kaydetti.
Hulusioğlu, otellerin dışında konutlarda da turizm şekillenmesinin başladığını söyleyerek, söz konusu durumun esnafa olumlu yansıdığını ifade etti.
Etkinlikler…
Belediye olarak Kıbrıs kültürünü hem turistlere hem de gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ekim ayı sonunda festival düzenlediklerini söyleyen Hulusioğlu, Kıbrıs’a özgü yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kültürel faaliyetlerin de sergilendiğini belirtti.
Öte yandan Hulusioğlu, gençlere yönelik bölgede kent orkestrası ve tiyatro grubunun oluşturulduğunu dile getirdi.
Bununla birlikte 200 kişilik kültür merkezinin hayata geçirildiğini belirten Hulusioğlu, turistlere Türkçe dersler verildiğini ifade etti.
“Vatandaşların beklentisi değişti”
“Belediyecilik artık sadece çöp toplamak ya da asfalt dökmek değildir” diyen Hulusioğlu, vatandaşların beklentilerinin değiştiğini belirtti.
Hulusioğlu, bölgede yabancı turistlerin yaşadığını, bu yüzden belediye sorumluluklarının daha da arttığını söyledi.
Asbestli boruların tümü değiştirildi
4 yıllık görev süresince bölgedeki asbestli boruların değiştirildiğini söyleyen Hulusioğlu, şu anda çeşmelerden içilebilir suyun aktığını dile getirdi.
Hulusioğlu, Çatalköy ve Arapköy içerisinde 30 kilometrelik yeni şebeke ve yenileme çalışmasının yapıldığını aktararak, 2 yeni su deposunun bölgeye kazandırıldığını ifade etti.
Bunun yanı sıra yollarla ilgili trafik düzenlemelerinin yapıldığını ifade eden Hulusioğlu, yapılan çalışmaların TC Yardım Heyeti katkıları ve belediyenin öz kaynakları ile hayata geçtiğini söyledi.
-----------------------------------------------------------------------
“İnsana olan yatırım değer bulmalı”
CTP-BG Çatalköy Belediye başkan adayı Ceyhun Kırok, insana olan yatırımın ülkemizde ‘değer’ bulmadığını söyledi.
Avrupa Birliği ve Eğitim Bakanlığı’na bağlı sosyal sorumluluk projelerinde bugüne kadar aktif bir şekilde rol aldığını ifade eden Kırok, bu gibi projelerin daha geniş bir topluma yayılması gerektiğini kaydetti.
Kırok, “bunun başında yerel yönetimler gelir” diyerek,
“Kıbrıs’ta bir ilk olacak”
2 bin 500 metre karelik büyük bir park projesi olduğunu açıklayan Kırok, park içerisinde hiçbir yerin beton olmayacağını dile getirdi.
Kırok, park içerisinde hayvanların serbestçe dolaşabileceği, yürüyüş ve bisiklet parkurlarının bulunacağını söyleyerek, söz konusu projenin Kıbrıs’ta bir ilk olacağını belirtti.
“Sosyal aktivite anlamında bölge nüfusuna uygun içerisinde çok amaçlı salonların olduğu bir merkezi bölgeye kazandırmak istiyoruz” diyen Kırok, “söz konusu merkezin içerisinde resim ve müzik atölyelerinin, tiyatro çalışma odalarının, bilgisayar odalarının olabileceği bir mekandır” dedi.
“Bölgeye bisiklet ve yürüyüş yolu kazandırılacak”
Kırok, Girne Belediyesi ile ortak bir projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Acapulco Otel ve Çatalköy sınırlarına kadar olan bölgenin anayol üzerine yürüyüş ve bisiklet yolu yapılması adına çalışma yürüteceklerini söyleyen Kırok, geriye kalan kısmın Girne Belediyesi tarafından tamamlanacağını kaydetti.
Yaşlılara yönelik hizmetler…
Kırok, bölgedeki yaşlıların bakımına yönelik belediye içerisinde bir birim oluşturulacağını kaydetti.
Bu birim sayesinde yaşlıların aylık bakımlarının yapılacağını, aylık ilaçlarının temin edileceğini aktaran Kırok, gerekli kontrollerin yapılacağını belirtti.
“4 yaş için ek derslikler yapılacak”
Emlak vergilerinden elde edilen gelirlerin yüzde 15’inin bölgedeki okula aktarılması gerektiğine işaret eden Kırok, “Çatalköy’de bir ilkokul olmasına rağmen, 4 yıl önce başlatılan 2 odanın yapımı halen daha bitirilemedi” şeklinde konuştu.
Kırok sözlerini şöyle sürdürdü: “Çatalköy’de 4 yaş sınıfı bulunmuyor. 4 yıl önce başlatılan dersliklerde göstermelik başlatılmıştır. Derslikler, okulun ana sınıf üzerine başlatıldı, ikinci kattadırlar. Hiçbir zaman 4 yaşındaki bir çocuğun 2. katta ders görmesi uygun değildir. Bu yüzden iki dersliği bitirip, büyük sınıfların hizmetine vermeyi planlıyoruz. Daha sonra da 4 yaş için ek olarak 2 derslik daha yapmayı planlıyoruz”
“Düğün salonu yok…”
Çatalköy nüfusunun 10 bine ulaşmasına rağmen, bölgede 500-600 kişilik açık düğün salonun bulunduğunu aktaran Kırok, bu durumun evlenmek isteyen gençleri mağdur ettiğini kaydetti.
Kırok, bölgeye çağdaş ve modern yaz kış kullanılabilecek bir düğün salonu kazandırmayı planladıklarını söyledi.
Bölgedeki turizmin canlı olduğunu ancak yerleşik halkın bu durumdan yararlanamadığını ifade eden Kırok, esnafın gelen turistten kazanç elde edemediğini dile getirdi.