Ayşe GÜLER
Yasallaşma yoluna giren ‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ kamuoyunda konuşulmaya, tartışılmaya devam ediyor.
Com-Tech Firma Yöneticisi Hilmi Kansu, bilişim suçlarıyla ilgili yasanın gerekli olduğunu ancak cezaların gerçekçi olmadığını vurguladı, bu cezaların ülkenin bilgi toplumuna dönüşüne engel olacağını savundu.
YENİDÜZEN’e Bakanlar Kurulu’ndan geçip, Meclis’e sevk edilen Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nı değerlendiren Kansu, “ Bilişim suçlarıyla ilgili güzel bir yasa, yıllar önce çıkmalıydı. Ancak belli şirketler bunu yapabilecek. Cezalar, insanlar ve şirketlerin önünü kesiyor” dedi.
Com-Tech Firma Yöneticisi Hilmi Kansu, bilişim suçlarıyla ilgili yasanın gerekli olduğunu ancak cezaların gerçekçi olmadığını vurguladı, bu cezaların ülkenin bilgi toplumuna dönüşüne engel olacağını savundu.
“Tekelleşmenin önü açılacak”
Kıbrıslı Türklerin ister kuzey ister güney isterse dünya ile rekabet için dijital dönüşümü yapması gerektiğini de kaydeden Kansu, bu dönüşümü yapmak için yasanın zorluklar getirdiğini belirtti.
Kansu sözlerini şöyle tamamladı: “Çok büyük ülkelerde zengin operatörlerin yöneltildiği coğrafyalarda bu cezalar ödenebilir. Bizim gibi ülkelerde ödenemez. Ya bilişim sistemleri tekelleşecek ya da kimse yatırım yapıp geliştirmeyecek. Cezaların caydırıcılığın ötesinde yatırımları, katkı koymak isteyenlere engeldir. Sonuçta tekelleşmenin önünü açacak”
CEZALAR DUDAK UÇUKLATIYOR!
Asgari ücretin 200 KATI KADAR PARA CEZASI,
8 YILA KADAR HAPİSLİK!
Tasarı’nın yedinci kısmında idari para cezaları ve idari yaptırımlar, sekizinci kısmında ise suç ve verilebilecek cezalar açıkça belirtiliyor.
Hem 7 hem de 8. maddeler altında suç işleyen bir kişiye en fazla asgari ücretin 200 katı para cezasına veya 8 YILA KADAR HAPİSLİK cezasına, ya da her iki cezaya birden çarptırılabilecek.
Hazırlanan tasarının yedinci kısma göre; Yasa’nın 13’üncü maddesindeki yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcılarına Kurul tarafından AYLIK ASGARİ ÜCRETİN YÜZ ELLİ KATINA kadar idari para cezasına çarptırılacak.
Yine aynı şekilde ilgili Yasa’nın 16’ncı maddesinin (2)’inci ve (3)’üncü fıkrasındaki yükümlülüklerden birini yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına Kurul tarafından AYLIK ASGARİ ÜCRETİN YÜZ KATINA KADAR ceza verilecek.
Kaymakamlık da ceza kesebilecek!
Öte yandan Yasa’nın 17’nci maddesindeki yükümlülüklerden birini yerine getirmeyen toplu kullanım sağlayıcısına Kaymakamlık tarafından aylık asgari ücretin on beş katına kadar ceza kesilebilecek.
18’inci maddesi uyarınca idari tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararını yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına ise Kurul tarafından aylık asgari ücretin elli katı kadar idari para cezasına çarptırılabilecek.
Karar yerine getirilmezse YETKİLENDİRME İPTAL…
İdari para cezası verildiği andan itibaren 24 saat içinde erişimin engellenmesi kararı yerine getirilmezse, erişim sağlayıcısının yetkilendirilmesi Kurul tarafından iptal edilecek.
Erişim sağlayıcıları, hem Kurul hem de Kaymakamlığın verdiği kararlara karşı Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurabilecek.
SUÇ VE CEZALAR!
Tasarısı’nın 22. maddesinde düzenlenen ‘SUÇ VE CEZALAR’ bölümünde ise verilebilecek cezalar da oldukça dikkat çekiyor.
Suç işlemiş sayılan ve mahkumiyet alan bir kişi asgari ücretin 200 katı para cezasına veya 8 YILA KADAR HAPİSLİK cezasına, ya da her iki cezaya birden çarptırılabilecek.
Bu madde altında farklı eylemlerle ilgili hukuka aykırı davranan, suç işleyen kişilere verilebilecek para ve hapislik cezaları da ayrıntılı şekilde belirtiliyor.
Aynı maddede Ceza Yasası’nda düzenlenen suçların bilişim sistemi aracılığıyla işlenmesi ve suç işleyen kişinin mahkumiyeti halinde kişinin cezası yarı oranında ARTIRILABİLECEĞİ de açıkça belirtiliyor.