KARAMAN: MENFEZLER DARALTILDI, ÖNÜ TIKANDI… Yerbilim Mühendisleri Odası Eski Başkanı, Maden Yüksek Mühendisi Birol Karaman, 4 kişinin sel sularına kapıldığı, Lefkoşa-Girne Anayolu'nu iki noktada kesen Boğaz deresinin yolun altından geçişine imkan sağlayan kutu menfezlerin (drenaj hattı) ciddi şekilde daraldığını ifade ederek, önlerinin de tıkalı olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Birol Karaman'ın Ciklos tespitleri:
- Lefkoşa-Girne anayolunu iki noktada kesen Boğaz deresinin yolun altından geçişine imkan sağlayan kutu menfezleri (drenaj hattı) ciddi şekilde daraltıldı.
- Boğaz Deresine güney batı yönünden bağlanan küçük çaplı dereni yolun genişletilen kısmı ile çakışıyor.
- Söz konusu kesişim noktasında herhangi bir drenaj hattı veya başka önleme yok.
Ayşe GÜLER
Ülkede yaşanan sel felaketinin bilançosunun ağır olması, kamuoyuna sıklıkla yansıyan ‘şehir planlaması’ ve ‘yapı güvenliğini’ yeniden tartışmaya açtı.
YENİDÜZEN, Girne, Ciklos, Zeytinlik, Bellapais ve dağ yolunda sağanak yağış sonrasında tehlike oluşturan yerleri görüntüledi, ilgili kesimlerle görüştü.
Yerbilim Mühendisleri Odası Eski Başkanı, Maden Yüksek Mühendisi Birol Karaman, 4 kişinin sel sularına kapıldığı, Lefkoşa-Girne anayolunu iki noktada kesen Boğaz deresinin yolun altından geçişine imkan sağlayan kutu menfezlerin (drenaj hattı) ciddi şekilde daraldığını ifade etti.
Karaman, söz konusu kutu menfezlerinin önlerinin de tıkalı olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Zeytinlik (Templos) İnisiyatifi Sözcüsü Halil Paşa ise “Yatırımcı düşmanı değiliz. Yatırım yapılacak diye de insanların hayatı tehlikeye sokulamaz” diyerek, önlem alınmaması halinde Girne’yi ‘ciddi felaketin’ beklediğini söyledi.
Paşa, yalnızca Girne’de değil, tüm bölgelerdeki yerel yönetimlerin sınıfta kaldığını dile getirdi.
Dağ yolunda molozlar dereye…
Öte yandan Değirmenlik-Girne dağ yolunda devam eden yol çalışmalarından çıkan moloz ve kayaların bölgedeki dere içerisine doldurulması an be an objektiflere takıldı.
Yaşanan felaketlerden ders almadığımız da bir kez daha su yüzüne çıktı.
Yerbilim Mühendisleri Odası Eski Başkanı, Maden Yüksek Mühendisi Birol Karaman:
Drenaj hattı daraltıldı
Yerbilim Mühendisleri Odası Eski Başkanı, Maden Yüksek Mühendisi Birol Karaman, Lefkoşa-Girne Anayolunu iki noktada kesen Boğaz deresinin yolun altından geçişine imkan sağlayan kutu menfezlerin (drenaj hattı) ciddi şekilde daraldığını ifade ederek, önlerinin de tıkalı olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Boğaz Deresine güney batı yönünden bağlanan küçük çaplı bir derenin de yolun genişletilen kısmı ile çakıştığını dile getiren Karaman, bu noktanın yağış esnasında yolun altının oyulup çöktüğü noktaya denk geldiğini söyledi.
Karaman, yaptığı incelemede söz konusu kesişim noktasında herhangi bir drenaj hattına veya başka önleme rastlamadığını da dile getirdi.
Olay esnasında sosyal medyadan paylaşılan videolar incelendiğinde bu noktadan gelen suyun yola taştığının görüldüğünü ifade eden Karaman böylelikle Girne’den Lefkoşa’ya gidiş için kullanılan iki şeridin de adeta dereye döndüğünü belirtti.
“Yol tek seferde olmasa da yavaş yavaş aşınacaktı”
Karaman, sel felaketinin yaşandığı gün Boğaz bölgesine düşen yağışın çok ciddi bir miktar olduğunun yadsınamayacağını belirtti.
Ancak bu noktada drenaj hattı bulunmayan ve yükseltilen bu bölümün tek seferde olmasa da birkaç seferde yavaş yavaş aşınacağını dile getiren Karaman, bugünkü durumun yine ortaya çıkacağını aktardı.
Karaman, bunların kendi yaptığı gözlemler ve haritalar üzerindeki incelemelere bağlı değerlendirmeler olduğunu, KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) bir ekip olarak yapacağı ileri değerlendirmenin bu noktada oldukça önemli olacağını da söyledi.
Teknik raporun ötesinde Cumhuriyet Meclisi’nde sınırlı süreyle çalışacak bir komitenin kurulmasının da şart olduğunu belirten Karaman, komitenin her kesimin görüşleri ve üretilecek raporlar doğrultusunda çıkacak sonucu toplumla paylaşması gerektiğini dile getirdi.
Karaman, hükümetin bu noktada aktif bir şekilde hareket ederek, irade ortaya koymasının da önemli olduğunu aktardı.
“Yeni kurumsal yapılanmalara ihtiyaç var”
Öte yandan, yaşanan kazadan alınacak önemli dersler bulunduğuna dikkat çeken Karaman, yeni kurumsal yapılanmalara veya revizyonlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
En yakın örnek olarak Türkiye’ye bakıldığında, 2009’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın kurumsallaştırıldığını belirten Karaman, böylesi bir yapının bize de çok ciddi avantajlar sağlayacağını kaydetti.
Karaman, şöyle devam etti: Böylece, sadece sel olduğunda veya yangın çıktığında kriz masası kurulması gibi bir durumla karşı karşıya kalmamış oluruz. Gelişebilecek her türlü olaya karşı da hazır olmuş oluruz. Sivil Savunma Teşkilatı da ne kadar kişiyi kurtardığını açıklayacağına bu yenilenmiş yapıda ülkeye 200 mm yağış düşerse neler olabileceğini, nasıl önlemler alınabileceği önceden çalışmış ve bunları gidermiş olur.
Avrupa Birliği’nin “Taşkın Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yönetimi Direktifi”nin neler yapılması gerektiğini çok açık şekilde adım adım anlattığını belirten Karaman, yerel seçim propaganda döneminde ön hazırlığını yaptığı Girne Belediyesi sınırları içerisindeki çalışmaların da adım adım uygulanması gerektiğini ve bu çalışmaların tüm ülkeye yayılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Zeytinlik (Templos) İnisiyatifi Sözcüsü Halil Paşa:
Önlem alınmazsa, Girne’yi felaket bekliyor
Zeytinlik (Templos) İnisiyatifi Sözcüsü Halil Paşa, Girne-Lapta anayolu kuzeyinde ‘Şövalye Yolu’nun olduğu araziye yaz aylarından beridir sürekli moloz döküldüğünü, bu durumun ciddi tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Söz konusu molozların dere yatağına taştığını dile getiren Paşa, “Çevre Dairesi, kaymakamlık, belediyeye durumu ihbar ettik. Polis de geldi gördü… İhtar verildi ama dökmeye devam edildi.” şeklinde konuştu.
Paşa, taşların dere yatağının içerisine düştüğüne yönelik de bilgi verdi.
“Hafta sonları yerel yönetimler, kaymakamlık tatilde”
“Yine Girne Çevre Yolu üzerinde Mr. Pound’un olduğu bölgeye 500-600 kamyon toprak döküldü. Girne’de tüm işler Cumartesi-Pazar halledilir” diyen Paşa, “Çünkü hafta sonları yerel yönetimler, kaymakamlık tatildedir” dedi.
Paşa, yasaya göre fiziki arazinin yapısının değiştirilmesinin suç olduğunu, bu bölgede de söz konusu suçun işlendiğini kaydetti.
Bölgedeki çam ve zeytin ağaçlarının kaybolduğunu dile getiren Paşa, “Mr. Pound’un iki yanında dere vardır. Her iki dere yatağı da dolduruldu” şeklinde konuştu.
Paşa, vatandaşların derelere doğru ilerlediğini, arazilerini genişleterek ‘rant sağladığını’ belirtti.
“Yatırımcı düşmanı değiliz. Yatırım yapılacak diye de insanların hayatı tehlikeye sokulamaz” diyen Paşa, önlem alınmaması halinde Girne’yi ‘ciddi felaketin’ beklediğini söyledi.
Paşa, yalnızca Girne’de değil, tüm bölgelerdeki yerel yönetimlerin sınıfta kaldığını dile getirdi.
“Bilimsel ve mevzuata aykırı olanlarla ilgili harekete geçilmeli”
Paşa, acilen dere ve vadilere dökülen molozlarla ilgili işlem yapılması gerektiğini belirtti.
Bu konuda caydırıcı ceza verilmesinin şart olduğunu ifade eden Paşa, “Yapanın yanına kar kalmamalı. Arsasını büyütmek için kimse dereye, vadiye moloz dökmemeli” dedi.
Paşa, bilimsel ve mevzuata aykırı olanlarla ilgili de kısa sürede harekete geçilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.