Kıbrıs Türk medya pratikleri ile Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki medya pratikleri, 6-7 Ekim tarihlerinde Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’de gerçekleştirilecek “Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı”nda karşılaştırmalı olarak tartışılacak.
“Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı”, DAÜ İletişim Fakültesi, Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ile Çin’in Tsinghua Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi’yle organizasyonuyla gerçekleştirilecek.
Konferans programı, Basın-Sen’in Uluslararası İlişkilere Danışmanı ve Türkiye Temsilcisi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve DAÜ öğretim üyesi, İspanya Haber Ajansı Türkiye ve Ortadoğu temsilcisi Doç. Dr. Doğan Tılıç tarafından hazırlandı.
Konferans amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ye gelecek olan Tsinghua Üniversitesi öğretim üyeleri, 5 Ekim Çarşamba günü Basın-Sen tarafından düzenlenecek medya turuna katılarak Kıbrıs Türk medyası hakkında fikir edinecek.
Konuk bilim insanları 6-7 Ekim Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirilecek “Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı”na katılacak. Konuk bilim insanları 8 Ekim Cuma günü yine Basın-Sen tarafından programlanan Kuzey Kıbrıs turuna katılacak.
KONFERANS PROGAMI
“Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı” 6 Eylül Çarşamba saat 09.00’da DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salon’da İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak.
Açılış töreninde sırayla Basın-Sen adına gazeteci Hasan Kahvecioğlu, Konferans düzenleyicisi Doç. Dr. Doğan Tılıç, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) adına Prof. Dr. Güven Sak, Tsinghua Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yin Hong ile DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztaprak birer konuşma yapacak.
Açılıştan sonra yapılacak ilk oturumda “Çin medyasına genel bakış” Prof. Dr. Yin Hong; “Kıbrıs Türk medyasına genel bakış” ise Dr. Muharrem Faiz tarafından yapılacak.
Bunu Dr. Cao Shule’nin Çin medyasının sahiplik yapısı, Doç Dr. Nurten Kara’nın Kıbrıs Türk medyasının sahiplik yapısı bildirileri izleyecek.
Çin’de gazetecilik eğitimi öğle arasından sonra yapılacak oturumda Prof. Dr. Chen Changfeng; Kıbrıs’ta gazetecilik eğitimi ise Yrd. Doç. Dr. Bekir Azgın; Çin’de medya, ifade özgürlüğü ve demokrasi Doç. Dr. Zhou Qing’an, Kuzey Kıbrıs’ta medya özgürlüğü ve demokrasi konusu ise Yrd. Doç.Dr. Mashoed Bailie; Çin’de televizyon: geleneksel televizyondan online videoya konusu Dr. Ma Xiangyang, Kuzey Kıbrıs’ta radyo ve televizyon yayıncılığı ise Yrd. Doç. Dr. Melek Atabey tarafından irdelenecek.
“Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı”nın ikinci günü, saat 10.00’da yine DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salon’da Yrd. Doç. Dr. Pembe Behçetoğulları’nın Kıbrıs Türk belgesel film yapımcılığının tarihsel gelişimi sunumuyla başlayacak.
Bunu, Derviş Zaim ile Panicos Chrysanthou’nun yönettiği 2004 yılı yapımı “Paralel Yolculuklar” belgeselinin gösterimi izleyecek.
Öğleden sonra, Doç. Dr. Lei Jianjun, Çin’de belgesel film yapımcılığının tarihsel gelişim üzerine bildirisini sunacak. Çinli/Kanadalı yönetmen Fan Lixin’nin yönettiği 2009 IDFA ödüllü “Last Train Home” ile aynı yönetmenin IDFA’da 2010 yılında gösterilen “Beijing 2008” belgesel filmlerinin gösterimi yapılacak.