Zekai Altan
Nüfusu 35 bin. Yaz dönemi 150 bin. Seferihisar’dan bahsediyoruz. Türkiye’nin Citta Slov yani Slow City başkenti. Caddede yürürken her binanın üzerinde garavolli yani salyangoz heykelcikleri görürsünüz. Garavolli slow food’un da logosu. Kısa bir ziyaret için gittiğimiz Seferihisar’da önemli notlar da aldık. Seferihisar oldukça büyük bir yerleşim yeri. Tohum bankasının, çocuk belediyesinin ve doğal ev yapımı ürünlerin internet üzerinden satışının yapıldığı tek kenttir. Başkan Tunç bey de çok çalışkan. Ve inanılmaz bir efor sarf ediyor. Seferihisar’ın ve Türkiye’nin sağlıklı bir biçimde doğayı tüketmeden yaşamın sürdürülmesi için yoğun çabalar harcıyor. Çağdaş duruşu icraatlarına yansıyor. Bunu görebilirsiniz. Bugün Seferihisarı Türkiye’nin Cittaslow başkenti yapması bu çabaların en somut göstergesidir. Galatya (Mehmetçik) Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ile de iyi diyaloglar içerisinde. Galatya’yı Cittaslow kenti de yapma uğraşlarında.
KÖY PAZARI
Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı Cittaslow’un (Sakin şehir) Türkiye’deki ilk temsilcisi ve başkenti Seferihisar Belediyesi, birliğin en önemli kriterlerinden olan “Yerel Üreticiyi Destekleme” kriteri kapsamında hayata geçirdiği üretici pazarı, internet üzerinden Türkiye’yle buluşuyor. Sadece üretenlerin ürettiklerini satabildikleri pazar, İzmir ve çevresinde her hafta on binlerce insanı ağırlıyor. Seferihisar ve köylerinde üretilen organik ve doğal ürünlerin satılabildiği pazar, Seferihisar Belediyesi kontrolünde tüketiciyle aracısız buluşuyor.
Seferihisar Belediyesi’nin himayesinde, Seferihisarlı kadınların kurduğu S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurduğu “Seferi pazar” Ege Bölgesi’nin eşsiz lezzetlerini uygun fiyata tüketiciyle buluşturuyor. Zeytinyağı’ndan, balığa, Şevket-i Bostan otundan, yöresel Armola Peyniri’ne kadar yüzlerce ürüne sitemizden ulaşabilirsiniz. Her siparişinizde Türkiye’de yine bir ilk olan Tohum Takas’ından üretime kadar. Bugün Seferihisar’da her Pazar günü kale içinde kurulan stantları ziyaret edebilirsinz. Gezilmeye, görülmeye ve alış-veriş yapmaya değer bir ortam. Kale içerisinde çok sayıda dokusu bozulmayan evler var. Daracık sokaklar. Tipik bir Osmanlı kenti. Her aile evinde ürettiği böreğini, reçelini, balını dağdan topladığı tıbbi bitkileri işte burada evinin önünde kurduğu stantlarda satıp ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca çok farklı el sanatları üretimini de burada teşhir edip satışını yapıyorlar. Bir gün Galatya’nın da bu standartı yakalayacağını ümit ediyorum. Yolunuz Seferihisar’a düşerse bu köy pazarını mutlaka ama mutlaka ziyaret edin.