Çocuklar için doğru kahvaltı

Çocuklar için kahvaltının ne denli önemli olduğundan bahsediyoruz fakat ‘kahvaltının nasıl olması gerektiğinin’ de bu noktada kesinlikle altını çizmemiz gerekiyor

Dilara Topcan

Çocuklar için kahvaltının ne denli önemli olduğundan bahsediyoruz fakat ‘kahvaltının nasıl olması gerektiğinin’ de bu noktada kesinlikle altını çizmemiz gerekiyor… Aksi takdirde yanlış kahvaltılar neticesinde çocuklarda obezite katsayısını artırma riskiyle de karşı karşıya kalabiliyoruz…

MISIR GEVREKLERİNE DİKKAT!

Son derece popüler olan mısır gevrekleri glisemik indeksleri yüksek olabileceğinden ötürü ve bunun haricinde doğallıktan da bir hayli uzak olabileceklerinden ötürü özellikle halihazırda gelişim çağında olan çocuklar tarafından tüketilmemeli… Reklamlar doğrultusunda sütü kullanarak pek de sağlıklıymış gibi adledilebilen bu gevrekler yerine çocuklara doğal ve sağlıklarına daha dost olan yiyecek tüketimi benimsetilmeli, alıştırılmalı… Evet nadiren de olsa kahvaltıda farklılık yaratabilmek adına bu tip yiyeceklere yer verilebiliyor olsa da bu yiyeceklerin dominasyonundan mümkün mertebe kaçınılmalı ve özellikle de çocuk beslenmesinde kesinlikle rutinde yer almamalı...

KEK, POĞAÇA, SİMİTE DE DİKKAT!

Beyaz undan hazırlanmış, son derece yağlı, karın içi yağlanmayı tetikleyebilen ve dolayısıyla da çocuklarda da artan obezite ve insülin direncine karşı hiç de koruyucu faktör oluşturmayan bu tip yiyeceklere de kahvaltıda yer veriyor olmak son derece yanlış… Evet tıpkı mısır gevreklerinde olduğu gibi bu yiyeceklere de çok nadiren (mesela Pazar kahvaltılarında) yer verilebilir. Tabii rutine bağlamamak ve alışkanlığa dönüştürmemek koşuluyla…

ÇİKOLATALI EKMEK TEHLİKESİ!

Ve tabii ki meşhur çikolatalı ekmekler… Kahvaltıda bu tür ekmeklere de yer veriyor olmak biraz önce bahsettiğimiz çocuk obezitesinin en yakın dostlarından biri haline dönüşebiliyor… Bu sebeple arada sırada yer verilse de rutinde bu tip ekmek tüketimine çocukları alıştırıyor olmanın ileriki faturası da ne yazık ki ağır olabiliyor… Hem de içeriği bolca katkı maddesiyle dolu bu tür gıdalara çocukların gelişmekte olan vücutlarını sürekli olarak maruz bırakmak ne kadar sağlıklı olabilir ki? Bu nedenle bu hususa da kesinlikle dikkat etmekte çok büyük fayda var…

PEKİ SAĞLIKLI KAHVALTIDA NELER YER ALMALI?

Çocukların sağlıklı kahvaltılarında da muhakkak doğal yiyeceklere yer verilmeli… Örneğin en basit anlatımla tam tahıl ekmeği, yumurta, peynir, süt ve yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı hem çocuk için son derece besleyici hem de total sağlığı ve kilo yönetimi açısından da son derece destekleyicidir. Bunun yanısıra çocuk için uygun olduğu takdirde meyveli yulaflı ceviz ya da bademli sütler de tüketilebilir.

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

1)FIRINDA YUMURTALI EKMEK

Yumurtayı arzuya göre peynir ve taze nane ile çırparak tam tahıl ekmeklerinin üzerine dökün. Sonra fırına verin ve yumurtalar kızarana kadar pişirin. Yanına bir de bir bardak süt eklediniz mi çocuğunuz için çok leziz bir kahvaltı alternatifi hazırlamış olacaksınız…

2)YULAFLI MEYVELİ SÜT

Mısır gevrekleri yerine yulaf ezmesi tüketmek hem çok daha doğal hem çok daha sağlıklı… Süt içerisine biraz yulaf koyun ve çocuğunuzun sevdiği taze ya da kuru meyveleri (tercihen taze) de içerisinde doğrayın. Arzuya göre toz tarçın da ekleyerek çocuğunuza sunun. Dilerseniz bu karışımı ocakta pişirebilir ve yulaf lapası (porridge) haline de getirerek muhallebi kıvamında da çocuklarınıza sunabilirsiniz.

3)TAM TAHILLI PANKEK PİZZA

Pankek hamurunu tam tahıl unuyla hazırladıktan sonra hazırladığınız pankek üzerine rendelediğiniz peyniri ve çocuğunuzun sevdiği sebzeleri (biber, domates, mantar vb.) ilave ederek ‘pankek pizza’ hazırlayabilirsiniz. Sonrasında hazırladığınız pankek pizzayı fırına verin ve üzerindeki peynir eriyinceye değin pişirin. Bu alternatif de yine hem sağlıklı hem de çocuğunuzun da hoşuna giderek tüketebileceği nitelikte….

Hepimiz için sağlıkla ve huzurla dolu bir hafta olsun… Sevgiyle kalın…

 

 

 

Dergiler Haberleri