Hanife Tayyareci çocuklara drama ve kuklalarla özgüven ve empati kazandırıyor
Levent Özdağ
Hanife Tayyareci, Lefkoşa’da La Fontaine Tiyatro Atölyesi açarak çocuklara tiyatroyu sevmeyi aşılıyor. Sahnede olmayı seven Hanife Tayyareci “Yıllardır sahnenin içindeyim. İlkokul 3. sınıftan beri sahne aşığı biriyim” diyor…
Hanife Tayyareci, Kanal Sim’de Haziran ayı içinde başlayacak çocuk programı “Frida ve Kuklaları”nın müjdesini veriyor…
• Sahne hayatınız nasıl başladı? Eğitiminizi nerede aldınız?
• “Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Oyunculuk Ana Sanat Dalı mezunuyum. Yıllardır sahnenin içindeyim. İlkokul 3. sınıftan beri sahne aşığı biriyim. Sahneye ilk çıktığım andan sonra dedim ki benim yerim sahnedir. Daha sonra hep sahnenin üzerinde olmaya karar verdim. Bunun yanı sıra ilk önce dans ile sahneye çıktım. Hayatımın bir köşesinde dans, tiyatro her zaman oldu. Kendimi ifade edebileceğim her sanat dalını kullandım. Gerek vücudumla, gerek mimiklerimle, gerekse hareketlerimle kendimi ifade edebilmeyi seviyorum. İnsanlara bunu göstermeyi ve göz önünde olmayı seviyorum. Küçüklüğümden beri sahnedeyken insanların gözüne bakmak beni cezbediyor.”
TEKNOLOJİ DEĞİL, SANAT
• Stüdyo açma fikri nasıl gelişti?
• “Hayatında herkesin çok fazla sevdiği ve değer verdiği şeyler vardır. Benim hayatta en değer verdiğim şeyler çocuklar ve hayvanlardır. En güvendiğim sevginin çocuklardan ve hayvanlardan geldiğine inandığım için onlara daha farklı gözle bakarım. Her zaman çocuklar için bir tiyatro, çocukların kendini ifade edebileceği bir yer olması gerektiğine inandım. Hayalim çocuk tiyatrosu açabilmekti. Gerek yaratıcı drama olsun gerek kukla dersleri, sahneye çıkma gibi. Bunlar çocukların öz güvenlerini, sosyalleşmelerini aynı zamanda empati duygularını geliştirir. Aynı zamanda hayal güçlerini de geliştirir. Günümüzde birçok çocuğun teknoloji ile daha çok ilgilendiğini görüyoruz. Öz güveni olmayan çocuk çok fazla var. Bu gelecek için korkutucudur. Çocuklara teknoloji değil sanat verme taraftarıyım. Çocuklar buraya geldikten sonra buradan kaçmak istemiyorlar ve çok eğleniyorlar. Unuttukları şeyleri yapmaya başlıyorlar.”
• Stüdyoda ne tür eğitimler veriliyor?
• “Yaratıcı drama dersleri yapıyoruz. Bu dersler çocukların hayal güçlerini geliştirir. Ben onların oyun arkadaşları rolündeyim. Çocukların istekleri doğrultusunda oyun yaratıyoruz. Ama önce bir tespit edilir. Kimi çocuğun liderlik vasfı çok öndedir. Her çocuğun nasıl empati kurabileceğini anlayarak bir oyun yaratılır. Ben de çocuklarla beraber oynuyorum. Çocukların hayal güçlerini canlandırması günümüzde ihtiyaç haline geldi. Gördükleri ütopik şeyler onları artık tatmin etmiyor. Hiç olmayan şeyleri için çocukların tartışması beni çok mutlu ediyor. Çünkü hayal güçleri farklı şekilleniyor. Yoktan var etmek çok güzel bir şeydir. Grup olarak geliyor çocuklar ve en büyük öğrencim 8 yaşındadır.
Kuşum Frida stüdyonun bir parçasıdır. Sıcaklık, neşe, biraz konsantre dağıldığı zaman rolü Frida ile beraber paylaşarak kurabiye yemek gibi. Hayvan sevgisini aşılama ve aynı zamanda hayvanların özgür olmasını anlatmak. Kuşların en büyük özelliği uçmaktır ve biz onları kafese kapatıyoruz. Bu dünyanın en acı olayıdır. Hayvanlara karşı bilinçli çocukları bilinçli yetiştiriyorum. Mesela en başarılı kim olursa kedileri o yedirir, Frida ile o ilgilenir ve burada sorumluluk da öğretilir.”
SİM’DE PROGRAM
• Gelecek için hedeflerin nelerdir?
• “Bu yılın Eylül veya Ekim ayı içerisinde ilk sahnemizi hazırlıyoruz. Kıbrıs’taki bir tiyatro atölyesinin ilk çocuk oyunu olacak. Genelde amatör grupların oyunu oldu ama ilk kez profesyonel bir oyun olacak. Sanatı seven çocuklara bu işi sevdirmek için çalışıyorum. Sanat okulu açmak istiyorum. Dans, tiyatro ve müziğin olduğu bir sanat okulu açmak istiyorum. Kendi sahnemi yapmak ve tam profesyonel olarak bir sanat okulu açmak hedeflerim arasındadır. Kıbrıs’ta sanat yapabilmek çok fazla zordur. Sahne bulmak bile çok zordur. Bilinçli bireyler yetiştirmek gelecek için güzel bir şeydir.
Ayrıca Kanal Sim’de Frida ve Kuklaları isimli çocuk programı yakında başlayacak. Daha önce Otizmli ve Kanser Hastaları ile tiyatro oyunumuz sergilendi.”