Oyun oynamak çocukları mutlu etmekle birlikte gelişimlerine de önemli katkılar sağlar. Oyun, çocukların duygusal, bilişsel, fiziksel ve dil yetenekleri ile dikkat becerilerinin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Kısacası, oyun çocuğun gelişiminin iyi bir şekilde devam etmesi için büyük önem arz eder.
Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları
Tüm çocuklar için oyun oynamak keyif verici ve vazgeçilmez bir aktivitedir. Oyun oynamak çocukları mutlu etmekle birlikte gelişimlerine de önemli katkılar sağlar. Oyun, çocukların duygusal, bilişsel, fiziksel ve dil yetenekleri ile dikkat becerilerinin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Kısacası, oyun çocuğun gelişiminin iyi bir şekilde devam etmesi için büyük önem arz eder.
BENMERKEZCİLİKTEN PAYLAŞIMA
Çocuklarınızın doyasıya oyun oynamasına fırsat tanımanızda fayda vardır, çünkü oyun oynamayan çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesi pek mümkün değildir. Gelişim dönemlerine göre oynanan oyunlar farklılık göstermekle birlikte bebeklik döneminden itibaren oynanan oyunlar gelişime katkı sağlamaktadır. Örneğin; bebeklik döneminde, bebeklerin nesnelere dokunarak, uzanıp tutmaya çalışarak yaptıkları sıradan gibi görünen oyunlar çocuğun el-göz koordinasyonlarının gelişmesine yardımcı olmaktadır. İleriki dönemlerde, çocuğun oyuncağını kırıp tekrar birleştirmeye çalışması dahi çocuğa katkı sağlamakta, yaratıcılığını geliştirmektedir. İnsan ömründe hayati öneme sahip olan empati yeteneği de yine çocukluk döneminde oynanan oyunlarla öğrenilmektedir. Başka bir faydasından daha bahsedecek olursak, belli bir gelişim evresine kadar ben merkezci olan çocuklar, birlikte oyun oynama dönemine girdiklerinde ben merkezcilikten kurtulup paylaşmayı öğreniyorlar.
ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNARKEN...
Oyun sadece çocuğun gelişimine fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda çocuğun iç dünyasını anlamak için önemli bir araç olarak da kullanılır. Çocuklar sözel olarak kendilerini tam olarak ifede edemezler. Fakat, karşılaştıkları olumsuz durumları, yaşadıkları problemleri ve çatışmaları oyunlarına yansıtırlar. Çocuğunuz oyun oynarken, oyuncakları ile kendini nasıl ifade ettiğine, oyuncak bebeklerine nasıl davrandığına ve nasıl konuşturduğuna dikkat etmekte fayda vardır. Çocuklarınız oyun oynarken onları izlemeniz bile onlar hakkında çok fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun, istediği oyunu oynamasına fırsat tanıyın. Oyunun kurallarını çocuğunuzun belirlemesine izin verin. Oyunu kontrol eden kişi çocuk olacağından, iç dünyasını oyuna yansıtmasına fırsat tanımış olursunuz.
TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK OYUN
Erken yaşta karşılaşılan ve çözümlenemeyen problemler kişinin tüm hayatını etkileyebilmektedir. Bu yüzden oyun hem çocuğun problemini anlamak hem de problemi ortadan kaldırmak için tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Çocuklar yetişkinler gibi duygularını anlamlandırıp sözel olarak ifade etmekte zorluk çekerler. Bu yüzden, oyun terapisinde çocukların aile içinde veya dışında yaşadıkları problemlerini, kaygılarını veya öfkelerini oyun aracılığı ile dışa vuracakları güvenilir bir ortam yaratılır. Terapi esnasında çocukların davranışlarını etkileyen korku, üzüntü, hayal kırıklığı ve öfke gibi duygular yeniden canlanır. Bu yolla onları etkileyen olumsuz duygularla başa çıkabilmeleri, yeni bakış açısı kazanmaları ve kabul görmeyen davranışları değiştirmeleri sağlanır. Örneğin; küçük kardeşini kıskanan bir çocuk, duygularını, kardeşinin yerine koyduğu oyuncak bebeğine yansıtabilir. Oyuncak bebeğine kötü davranabilir, vurabilir veya bebeği fırlatabilir. Oyun aracılığı ile çocuğun bu duygularla başaçıkabilmesi, öfkesini kontrol edebilmesi sağlanır.