Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Umut Altunç, Covid-19 salgının çocuklarda da görüldüğünü ancak yetişkinlerden farklı seyrettiğini söyledi.
Covid-19 çocuklarda görülmez veya ender görülür düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Altunç şu bilgileri paylaştı;
Çocuklarda görülen Covid-19 hastalığı ile ilgili en geniş kapsamlı bilimsel çalışma 23 Mart 2020 tarihinde İsveç’te yayınlandı. Koronavirüs hastalığı tanısı konmuş çocuklarla ilgili bu makale ilginç sonuçları ile dikkat çekiyor…
Buna göre:
- Testlerle tanı konan Koronavirüs vakalarının %1-5 ‘i 14 Yaş altı çocuklardan oluşuyor!
- Çocukların %90’ı hastalığı semptomatik (belirtisiz) veya hafif belirtilerle geçiriyor!
- Bu çocuklarda Koronavirüs’e ek olarak pek çok fırsatçı viral veya bakteriyel enfeksiyon aynı anda görülebiliyor!
- Çocuklarda Koronavirüs hastalığı çoğu zaman asemptomatik (belirtisiz) geçirildiği için basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi doktora gelmeden kendiliğinden düzelebiliyor.
- Bu nedenle çocuklarda Koronavirüs hastalığının toplumdaki sıklığı tam olarak bilinmiyor.
- Koronavirüs hastası çocukların üçte ikisinin 38 derecenin üzerinde ateşi çıkmıyor!
- Koronavirüs hastası çocukların yarısından fazlasında Öksürük belirtisi görülmüyor!
- Koronavirüs hastası 10 çocuktan sadece 1’inde burun akıntısı oluyor.
- Koronavirüs hastalığı çocuklarda iştahsızlık, kusma veya ishal gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.
- Çocuğunuzda başka bir hastalığın uzun sürmesi veya farklı seyretmesi Covid-19 hastalığının araştırılmasını gerektirebiliyor.
Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı yeni kriterler uyarınca artık nedeni açıklanamayan ateşi ve solunum yollarını tutan hastalığı olan vakaların 14 gün içinde seyahat veya seyahat eden ile temas hikayesi aranmaksızın Covid-19 hastalığı yönünden değerlendirilmesi gerekiyor.
Bu virüs ile ilgili en yüz güldürücü sonuç çocuklarda hastalığın iyi seyirli olması iken bu durum farkında olmadan hastalığın diğer aile bireylerine de bulaşmasına zemin hazırlayabilir.
'Çocuktur bulaştırsa ne olur !’ şeklindeki genel kanının aksine hastalığın dede ve nenelere bulaştırılması o yaş gruplarında ciddi sonuçlara neden olabilir.
Dolayısıyla:
Nedeni belli olmayan ateşi olan çocuğunuzu mutlaka Sağlık Bakanlığı’nın bu amaçla düzenlediği ateş polikliniğine götürmeyi ihmal etmeyin
- Basit bir soğuk algınlığı veya grip benzeri hastalığı olan çocukları doktora başvurana kadar diğer aile bireylerinden izole edin
- Genel iştahsızlık, beslenme sorunları, halsizlik ve/veya öksürük şikayetleri olan çocukların bu durumunu ateşleri olmasa bile mutlaka doktorlarına danışın
- Çocukları düzenli besleyin
- Çevrelerinde sigara içmeyin, içirtmeyin
- Sık duş yaptırın, el yıkama alışkanlığı kazandırın
- Bu dönemde (zor olsa da) Çocukları Öpmeyin!
- Ve Evde Kalın !