Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis arasında, yoğunlaştırılmış müzakereler faslı çerçevesinde gerçekleştirilen 5 saatlik görüşmenin ardından, “Yönetim” başlığına dahil olan “federal yetkiler” konusunun kapanmaya yakın olduğu haber verildi.
Anastasiadis, “tazminat bedelleri ile yeniden yerleşim maliyetinin karşılanması için, çözüm durumunda gerçek bir ekonomik yardım ortaya çıkması amacıyla uluslararası bir kampanya olacağını, ayrıca Dünya Bankası ve IMF’nin sunacağı raporlarla da gerçek ihtiyaçların ne olduğunun ortaya çıkacağını” söyledi.
Alithia gazetesi “Yetkiler Konusu Kapanmaya Doğru Gidiyor” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, Akıncı ile Anastasiadis'in, yönetim başlığının boyutlarından birinin tamamlanması için “iyi bir zemin olduğunu düşündüklerini” iletti.
Mustafa Akıncı’nın ise, dünkü görüşmeyi verimli olarak nitelediğini ve Anastasiadis ile olan bir sonraki görüşmesinde, bu konunun kapatılabileceğini düşündüğünü aktaran gazete, devamla “veya BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de söylediği gibi, Rum kesiminin mavi kalemle yazdığı şeyler ile Kıbrıs Türk tarafının kırmızı kalemle yazdıklarının siyah olabileceğini” yazdı.
Gazete, “açığa çıkan bu uzlaşının, federasyonun merkezi hükümeti ile iki ayrı parlamentoda var olacak olan yetkilerle alakalı olacağını” da öne sürdü.
Elindeki bilgilere dayanarak, “Yönetim başlığında uzlaşıya varılmasına yakın olunan 3-4 konu daha bulunduğunu” kaydeden gazete, “ancak aynı başlıkta çetrefilli konular da bulunduğunu ve bunlardan birinin de uluslararası anlaşmalar konusu olduğunu” kaydetti.
Gazete iç sayfadan “Sonuca Varmaları İçin Zemim Var” başlığıyla yer verdiği haberinde de, Anastasiadis’in dün görüşmeden sonra yaptığı açıklamada “ilerleme yaşandığını ve merkezi hükümet ile oluşturucu devletlerin yetkileri konusunda sonuca varmaları için iyi bir zemin bulunduğunu açıkladığını” iletti.
Gazete, “iki liderin dün, üzerinde anlaşmaya varılmış listeye, dört uzlaşı daha eklemeyi başardıklarını” da savundu.
Dünkü görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Anastasiadis, “Bir sonraki görüşmede devletin uluslararası anlaşmalar yapmasına ilişkin yetkileri ile merkezi hükümet ve oluşturucu devletler arasındaki işbirliği anlaşmaları konusunu ele alarak devam edeceklerini” ifade etti.
Anastasiadis, “tazminat bedelleri ile yeniden yerleşim maliyetinin karşılanması için, çözüm durumunda gerçek bir ekonomik yardım ortaya çıkması amacıyla uluslararası bir kampanya olacağını, ayrıca Dünya Bankası ve IMF’nin sunacağı raporlarla da gerçek ihtiyaçların ne olduğunun ortaya çıkacağını” söyledi.
Anastasiadis devamla “kredi ihtiyacı olması durumunda, halka vergilerle yüklenmemek için, sahip olduğumuz olasılıklardan biri (ve özellikle de eğer ortaya daha çok doğal gaz olduğu çıkarsa) bunun bir kısmının, muhtemelen hukuki çare olarak tazminatı seçenlerle birlikte ortaya çıkacak olan sorunların ele alınmasına katkıda bulunabileceği şeklinde olduğunu” belirtti.
“Bunun, doğal zenginliği, başkalarının yükümlülüklerini ödemek için kullanacakları anlamına gelmediğini” ifade eden Anastasiadis, “Türkiye’nin de katkıda bulunması gerekeceğini” belirtti
Gazeteye göre, “uluslararası bağışçılar konferansı aracılığıyla değil, ikili temaslar zarfında uluslararası yardım arayacaklarını” dile getiren Anastasiadis, “geriye herhangi bir miktar kalması durumunda da, ekonomik açıdan ortaya çıkabilecek olan sorunları ele alabilmek ve bunları karşılayabilmek için, uzun vadede doğal zenginliğin gelirlerinin bir kısmının kullanılabileceğini” ifade etti.
Gazeteye göre Anastasiadis, “biz hali hazırda Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bu doğal zenginliğin, hidrokarbonların değerlendirilmesi aracılığıyla elde edilecek gelirlerden meydana getirilecek milli fonun kurulmasıyla, dağılımının nasıl olacağını belirledik” ifadelerini de kullandı.
Gazeteye göre, Anastasiadis, “dolayısıyla (dağılım konusuna atıfta bulunarak) çözüm olması durumunda ortaya çıkacak konularla ilgili sebepsiz yere olay yaratılmaması gerektiğini” sözlerine ekledi.
Fileleftheros gazetesi ise “Doğal Gazla Soğuk Duş… Doğal Gazı Sponsor Olarak Muhafaza Ediyorlar” başlıklı manşet haberinde, çözümün maliyetinin bir kısmının doğal gazla karşılanması konusunun Kıbrıs hükümeti için bir açılıp bir kapandığını yazdı.
Gazeteye göre Anastasiadis, dün Akıncı ile görüşmesinden sonra “hidrokarbonlardan ortaya çıkacak gelirin bir kısmının, gerektiği takdirde, ortaya çıkacak ihtiyaçlar için verileceğini” söyledi.
Gazete, “Anastasiadis’in bunu bir seçenek olarak koyduğunu, öncelik olarak da uluslararası yardım ile Türkiye’nin vermekle yükümlü olduğu şeyi belirlediğini” kaydetti.
Simerini ise habere “Başkan Kıbrıs Sorunuyla İlgili İyimser” başlığıyla yer verdi.