YENİDUZEN web, CTP-BG’nin 8 Aralık’ta gerçekleştirilen 24. Olağan Kurultayı’nda onaylanan kararları okurlarıyla paylaşıyor.
24. Kurultay Kararı 4
Çevre
19. yüzyıldan itibaren artmaya başlayan kentleşme/sanayileşme süreçleri ile birlikte ekolojik denge ciddi şekilde bozulmaya başlamış ve aradan geçen süreçte bunun geriye döndürülmesine yönelik ciddi bir adım atılamamıştır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile alakalı olarak düzenlenen sayısız uluslararası konferans sonuçsuz kalmış, karbon salınımının düşürülmesine yönelik bağlayıcı hükümler geliştirilememiştir. Ortaya çıkan bu gerçekliğin en büyük sorumlusu olan zengin ülkeler, karbon salınımını azaltma hedefinin ekonomik faturasını yoksul ülkelerin sırtına yüklemek konusunda anlaşmış görünmektedirler.
Hal böyle iken çevre konusunda atılması gereken adımlar her ülke için oldukça önemlidir ve bu konuda hiçbir ülke ve hiçbir kurum sorumluluktan kaçmamalıdır. Eğer dünya ortak evimizse herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu bağlamda düşünüldüğü zaman Kıbrıs’ın en büyük sol partisi olan CTP’nin örgüt içerisinden başlayarak önce yurtiçinde ve daha sonra uluslararası alanda her kademede yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Buna göre CTP;
• Çevre bilincinin önce örgüt içerisinde, daha sonra yurt içinde ve tüm dünyada artırılması amacıyla bilinçlendirme çalışmalarına önem verir.
• Örgüt içi yazışmaların mümkün olan en üst seviyede elektronik ortamda yapılması konusunda titiz davranır.
• Bunun mümkün olamadığı noktalarda geri dönüşümlü kâğıt kullanılmasına öncelik verir.
• Seçim dönemlerinde yoğun bir şekilde kullanılan basılı bildiği, broşür v.b. malzemeleri mümkün olduğunca azaltmaya çalışır, bunun mümkün olmadığı noktalarda ise geri dönüşümlü ürünleri kullanmaya öncelik verir.
• Çevre politikalarının geliştirilmesi ve toplumun geniş kesimlerinin bundan yararlanabilmesi amacıyla önümüzdeki dönem içerisinde uluslararası bir çevre konferansının düzenlenmesi konusunda çalışma yapar.
• CTP, önümüzdeki dönem içerisinde yönetimde bulunduğu her yerel ve genel organizasyonda çevrenin korunmasını sağlayacak düzenlemeler yapmayı bir görev sayar.
• Bu anlayışla, ülkemizin en önemli doğal yaşam alanlarından biri olan Karpaz yarımadasında, Karpaz Milli Park Yasa Tasarısı’nın hayat bulabilmesi ve özel çevre koruma bölgesinin geliştirilmesi için sorumluluk üstlenir.
• Karpaz dışında kalan özel çevre koruma alanlarının yönetim planlarının hayat bulması için çaba sarf eder.
• Ülkesel fiziki planın tamamlanması ve imar planlarının hazırlanarak yürürlüğe konması konusunda görev üstlenir.
• Taşocakları ile ilgili yeni teknik, yasal ve idari düzenlemeleri, bilimsel ve ülke gerçekleri temelinde ele alarak sonuçlandırır.
• İnşaat sektörünün temel aşamasından tamamlanma aşamasına kadar her noktasında bilimsel gelişmelerle yeniden yapılandırılmasına önem verir ve gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçmesi için çaba sarf eder.
• Lefke bölgesinde bulunan CMC atıkları konusunda CTP’nin geçmiş iktidar döneminde AB mali yardımları kullanılarak hazırlatılan CMC Fizibilite Raporu’nu dikkate alır ve bölgenin yeniden şekillendirilmesini sağlar. Bu bölgede yapılacak çalışmalarda atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması olanaklarını göz ardı etmez.
• Kıbrıs adasının Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların ve diğer azınlıkların ortak yurdu olduğu gerçeğinden hareket ederek, bu bilincin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla çevre konusunda iki toplumlu faaliyetlere önem atfeder.
• Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle giderek kuraklaşması beklenen Kıbrıs adasında orman geliştirme faaliyetlerini iki toplumlu olacak biçimde planlar ve orman yangınlarına karşı ortak mücadele alanlarının geliştirilmesi için çaba ortaya koyar.
CTP 24. Olağan Kurultayı, ortaya konan hedeflerin ne ölçüde gerçekleştiğini gösteren bir rapor hazırlanması ve bu raporla birlikte yeni bir karar tasarısının hazırlanarak bir sonraki olağan kurultaya sunulması konusunda yeni oluşacak Parti Meclisi’ne görev verir.