CTP-BG BASIN TOPLANTISI

CTP-BG hükükmet kurma çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenliyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, partisinin seçim sürecinde halka söz verdiği programı hayata geçirebilmesi adına, Maliye ve İçişleri Bakanlıklarının partide olması gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, bu bakanlıklar olmadan programı uygulamanın mümkün olmayacağını, Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP-UG) de bu bakanlıklardan birini ısrarla istemesinin, koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasında etken olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) bugün basın toplantısı düzenleyerek, hükümeti kurma sürecinde gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Toplantıya CTP- BG Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Parti Genel Sekreteri Asım Akansoy, Milletvekilleri Özdil Nami, Tufan Erhürman ile parti yetkilileri  Hakan Kuntay ve İsmet Akim katıldı.

“ESAS OLAN BAKANLIKLARIN SAYISI DEĞİLDİR”

Hükümet kurma çalışmaları sırasında, seçim öncesi halkla paylaşılan programın uygulanacağı bir süreç üretmeye önem verdiklerini belirten Yorgancıoğlu, her ne pahasına olursa olsun hükümet olma iddiasında olmadıklarını kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Esas olan bakanlıkların sayısı değildir. Seçim sürecinde halka söz verdiğimiz programı hayata geçirebilmek için bu bakanlıklar bizim için önemlidir. Bizim için esas olan halka hizmet vermektir” dedi.

DP-UG’nin hükümetle ilgili konuların görüşülmesi sırasında “yürütme ile yasamayı birleştirdiğini”, 8/5 formülünü masaya getirdiğini söyleyen Yorgancıoğlu, “DP-UG, Meclis Başkan Yardımcılığı’nı istedi, biz demokrasi gereği bu görevin ana muhalefet partisine verilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Yorgancıoğlu, hükümeti kurma çalışmalarını basınla paylaşmayı istemediklerini ancak Demokrat Parti Ulusal Güçler’in dünkü açıklamaları sonrasında süreci paylaşmaya karar verdiklerini kaydetti.

“YENİ TEKLİF PARTİ MECLİSİNDE İNFİAL YARATTI”

Yorgancıoğlu, dün akşamüzeri  DP-UG’nin yeni bir öneri daha getirdiğini söyleyerek, bu teklifin öncekinden “daha da kötü” olduğunu belirtti.

Önerinin içeriğine değinen Yorgancıoğlu, DP-UG’nin “Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm ve Kooperatifler Bakanlığı” isminde bir bakanlık oluşturarak, bunun DP-UG’ye verilmesini talep ettiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Bu öneriyi parti meclisine götürdük, teklif infial yarattı” dedi.

CTP-BG İlçe Meclisleri’nin bu gece toplanacağını, Pazartesi de parti meclis üyelerinin toplanarak değerlendirme yapacağını belirten Yorgancıoğlu, toplantıların ardından bir sonuca ulaşacaklarını kaydetti.

Ülkede sorunlar yaşandığını, bu sorunların çözülmesi adına sorumlu davranma iddiasında olduklarını belirten Yorgancıoğlu, diğer partilerde de aynı sorumlu anlayışı görmek istediklerini ifade etti.

ERHÜRMAN: “İÇİŞLERİ VE MALİYE ÖNEMLİ”

Yorgancıoğlu’nun konuşmasının ardından Tufan Erhürman, DP-UG ile yapılan görüşmelerde mutabakat sağlanan ve sorun yaşanan bazı noktalara değindi.

Erhürman, ikinci hazırlık kağıdının 15 sayfa içerdiğini ve 20 Ağustos tarihinde DP-UG’ye sunulduğunu kaydetti.

Bu kağıdın altı bölümden oluştuğunu söyleyen Erhürman, başlıkları şöyle sıraladı; “Demokrasi ve hukuk düzeni, Kıbrıs sorunu, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ilişkileri, nüfus ve vatandaşlık politikası, kamu yönetimi ve ekonomi.”

Erhürman, bu başlıkların altında sıralanan birçok maddede görüş birliği sağlandığını ancak Kıbrıs sorunuyla ilgili sorun yaşandığını ifade etti.

Erhürman, CTP-BG’nin reform niteliğinde önerileri olduğunu, halka verilen sözlerin gerçekleştirebilmesi adına İçişleri ve Maliye Bakanlığı’nın CTP-BG’de olmasının önemli olduğunu söyledi.

Bölümlerle ilgili bilgi veren Erhürman, demokrasi ve hukuk düzeni başlığında Anayasa’nın değiştirilmesi konusunun yer aldığını belirtti. Anayasa’nın değiştirilmesi konusunun gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde referanduma götürülmesinin önerildiğini anlatan Erhürman, DP-BG ile bu başlıkta görüşülen konularla ilgili anlaşmazlık yaşanmadığını belirtti. Erhürman, bu konuda anlaşmazlık olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorunu konusunda pürüzler yaşandığını, görüşmelerin sonuna doğru pürüzlerden bazılarının aşıldığını ancak aşılamayan ve CTP’nin görüşleri açısından vazgeçilmesi mümkün olmayan önerisindeki pürüzlerin aşılamadığını söyleyen Erhürman, şöyle konuştu:

“CTP’nin önerisi olan paragraf; ‘BM Güvenlik Konseyi kararları, 77-79 üst düzey anlaşmaları, 23 Mayıs ve 1 Temmuz anlaşmaları ışığında, siyasi eşitliğe dayalı, birleşik federal Kıbrıs’a ulaşmayı hedefler’ hükümet programında olmasını istediğimiz bir paragraftı bu. Bu cümle üzerinde uzlaşmaya varılamadı”

Türkiye ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin yürütülmesi konusunda genel olarak uzlaşı sağlandığını belirten Erhürman, vatandaşlık sistemi konusunda da uzlaşıldığını, kamu yönetimi başlığında tam bir uzlaşı sağlandığını kaydetti.

Ekonomi başlığına da değinen Erhürman, Türkiye ile imzalanan 2013-15 Ekonomik Protokol’ün gözden geçirilip değiştirilmesi için çalışma başlatılması, KIB-TEK’in, Telekomünikasyon İdaresi’nin özerkleştirilmesi, Ercan, AKSA, KTHY, DAİ, DAK konusunda yapılan sözleşmelerin ve bu sözleşmelerin hazırlanma süreçlerin hukuka uygunluğunun ve sözleşmelere uyulup uyulmadığının değerlendirilmesi için çalışma başlatılması, çalışmaların sonucunda hukuka aykırılık tespit edilirse tek yanlı fesih işlemi yapılması önerisinin DP-BG tarafından kabul gördüğünü belirtti.

Erhürman, mazbatalar sorununun köklü çözümü için CTP-BG’nin önerisinin de DP-BG tarafından kabul gördüğünü vurguladı.

Erhürman, bu önerilerin koalisyon görüşmeleri için bir müzakere kağıdı özelliği taşıdığını ifade etti.
CTP-BG’nin ekonomi, sivilleşme, nüfus ve vatandaşlık politikası, muhaceret konularında reform niteliğinde önerileri olduğunu, dolayısıyla İçişleri ve Maliye Bakanlığı’nın parti için makam ve mevki olmanın ötesinde anlam ifade ettiğini söyleyen Erhürman, halka verilen sözlerin tutulması için söz konusu iki bakanlığın önemli olduğunu kaydetti.

“HÜKÜMET KURMAK İÇİN YETERLİ SÜRE VAR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yorgancıoğlu, hükümeti kurmak için dört gün süresi bulunduğunu, bu sürenin yeterli olup olmadığının sorulması üzerine, sürenin yeterli olduğunu söyledi.
İyi niyet olduğu takdirde, hükümetin bir akşamda da kurulabileceğini belirten Yorgancıoğlu, birçok konunun görüşüldüğünü, ön çalışmanın yapıldığını, hem UBP hem de DP ile görüşmeler gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, Meclis Başkan Yardımcılığı konusundaki soruyu da yanıtlayarak, “Biz bir demokratik gelenek yaratmaya çalışıyoruz; eğer Meclis başkanlığı iktidar partisindeyse, meclis Başkan Yardımcılığı ana muhalefette olmalıdır” dedi.(TAK)

BASIN TOPLANTISI  İÇİN TIKLAYIN

 

 

Siyaset Haberleri