28 Temmuz seçimine dönük ilk kez bir kamuoyu yoklaması sonucu açıklandı. Önceki akşam bir grup gazeteciyle yemekte buluşan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Salih Egemen yönetimindeki Red Border şirketince yapılan anketten bazı bilgileri paylaştı.
Detayları açıklanmamakla birlikte Red Border’in bulguları ile sokağın nabzı örtüşüyor.
CTP’nin önemli bir farkla birinci parti olacağı, onu UBP’nin izleyeceği, Ulusal Güçler’le takviyeli DP’nin üçüncü durumda olduğu, TDP’nin ise beklenen tempoyu yakalayamadığı gözle görülüyor zaten.
Yorgancıoğlu’nun açıkladı rakamlar, sağdaki iki parti arasında kafası karışan ve karmaya yönelen bir kitlenin varlığını da teyit ediyor.
**
Red Border’in bin 200 kişiyle yüzyüze yaptığı kamuoyu yoklamasını Nisan’da yapılan Lefkoşa Türk Belediyesi seçimi ile kıyaslarsak ‘trend’in yönü ve ivmesini daha rahat okuyabiliriz.
Her ne kadar ülke genelini temsil etmiyorsa da LTB seçimini bir tür kamuoyu yoklaması saymak yanlış olmaz.
Lefkoşa seçiminde CTP-BG yüzde 35 oranında oy alarak seçimi kazanmıştı. Şimdiki bulgular CTP-BG’nin trendinin yukarıya doğru olduğunu ve Haziran sonlarında yapılan araşıtırmada yüzde 38-40 bandına geldiğini gösteriyor.
CTP-BG’nin bu yükselişinin seçime kadar devam etme olasılığı yüksek. Zira koşullar CTP-BG’nin güçlenmesine olanak veriyor.
Gerek Sibel Siber hükümetinin toplumda yarattığı olumlu imaj ve beklenti, gerek LTB Seçimlerini kazanmış olmanın morali, gerekse aday saptama dönemini en demopkratik ve en sancısız biçimde tamamlaması CTP-BG’ye diğer partilere göre ciddi avantaj sağlıyor. Buna bir de ‘güçlü parti’ye yaklaşmalar olacağı varsayımını da eklemekte yarar var.
Bu durumda CTP-BG’nin 28 Temmuz seçiminden yüzde 40’ın üzerinde bir oyla çıkması mantığa uygun.
**
Bu noktada en fazla şu soru soruluyor: “Acaba CTP-BG bu ivmeyi ve oy oranını yakalamışken ‘tek başına iktidar’ olabilir mi? Olması için oy oranının kaç olması gerek?
Bu sorunun en kestirme yanıtı şu: Evet, CTP-BG bu trendle mecliste tek başına çoğunluğu oluşturabilir. Eğer yüzde 45 civarında oy alabilirse 26’dan da fazla milletvekili çıkarabilir. Çıkacak vekil sayısı diğe rpartilerin performansına ve oyların diğer partiler arasındaki dağılımına da bağlı.
Red Border’in İskele’yle ilgili bulguları aslında bu anlamda da bir ipucu sayılabilir. Eğer gerçekten CTP-BG İskele’de de ‘birinci parti’ ise ‘tek başına hükümet’ olasılığı çok yüksek sayılabilir.
**
Mayıs ayında yaşanan hızlı siyasi gelişmelerin ardından meclisten çıkan erken seçim kararının diğer partiler bakımından çok da iç açıcı olmadığı görülüyor.
Tepede Derviş Eroğlu-İrsen Küçük kapışması UBP’yi tarihin en ağır seçim yenilgisi eşiğine getirdi. Red Border araştırmasında UBP’nin LTB seçimlerinde aldığı oy civarında durduğunu gösteriyor. Bu seçimde en çok merak edilenlerden biri de İrsen Küçük’ün milletvekili seçilip seçilmeyeceği... Bu konuda Red Border’in bir bulgusu yokmuş.
Serdar Denktaş’ın DP-UG’si de pek ‘patlama’ yapamayacak gibi görünüyor. Lefkoşa’da Arabacıoğlu’nun aldığı oyun altında bir tablo var şu an itibarıyla.
Bu durum sağ partiler açısından bir yanıyla felaket senaryosu gibi duruyor ve ‘sağda birlik’ meraklıları için düğmeye basma gerekçesi olabilir. Bu ihtimal vardır ve ülke genelinde olmasa da bölgesel bazda işbirliği ihtimali var. Tabii seçilmek isteyen adaylar arasındaki ‘kesip biçme’ operasyonları ve kaygıları arasında bu ihtimali çok da abartmamak lazım.
Mehmet Çakıcı liderliğindeki TDP ise LTB seçimlerinde Suphi Hüdaoğlu’nun aldığı oyun epey gerisinde bir sonuç elde edecek gibi görünüyor. Liste oluşumunda ciddi tartışmalar yaşayan TDP’yi seçim sonrasında sıkıntılı günler bekliyor olabilir.
**
Red Border şirketinin araştırma bulgularının detayları açıklanırsa daha farklı değerlendirmeler de yapılabilir. Örneğin bölgeler bazında da yorum yapma şansı bulunur.
Ancak kaba hatlarıyla 28 Temmuz seçiminden nasıl bir sonuç çıkacağı bu tablodan görülebiliyor.
Toplum CTP-BG’li bir döneme hazırlanıyor.