“Çalışma iznine 4 yılla sınırlama”
· Meclis’e, yabancılara verilen “çalışma izinleri”nin 4 yılı aşmaması, bu sürenin ardından, ilgili kişilerin 3 yıl yurt dışında kalmaları halinde yeniden “çalışma izni” alabilmesi önerildi
· CTP-BG Meclis Grubu, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Önerisi” hazırlayarak dün Meclis Başkanlığı’na sundu
· Öneri, kurallara aykırı hareket edenlere asgari ücretin belli katlarında para ve hapis cezası da öngörüyor
Ülkedeki “kayıt dışı yaşam” ve “kaçak işçi” sorununa çözüm amacıyla Meclis’e yeni bir öneri sunuldu.
Öneri, “çalışma izinleri”nin 4 yılı aşmamasını içeriyor.
CTP-BG Meclis Grubu, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Önerisi” hazırlayarak, dün Meclis Başkanlığı’na sundu.
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ve milletvekillerinin imzasını taşıyan önerinin genel gerekçesinde, “Yabancıların çalışma izinleri, çalışma izni ve iş kurma izin başvuruları ve gerekli koşulları yerine getiremeyenlere uygulanacak suç ve cezalara ilişkin kuralların güncelleştirilmesi ve günümüz koşullarına uyarlanarak yabancıların çalışma izinleri konusunda karşılaştıkları zorlukların aşılması”nın amaçlandığı belirtiliyor.
Öneride, yabancılara verilen çalışma izinlerinin ardışık olarak 4 yılı aşamayacağı öngörülüyor. 4 yıl ardışık çalışma süresini dolduranlar, 3 yıl yurt dışında kalmaları halinde yeniden KKTC’de çalışma izniyle çalışabilecek.
Öneri, kurallara aykırı hareket edenlere asgari ücretin belli katlarında para ve hapis cezası da öngörüyor.
ÖNERİDE NELER VAR?
Yabancılara verilen çalışma izinleri ardışık olarak 4 yılı aşamaz. 4 yıl ardışık çalışma izni süresini dolduran yabancı uyruklu kişiler bu tarihten itibaren en az 3 yıl süre ile yurt dışında kalmaları halinde yeniden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalıma izni ile çalışabilirler.
Bu kurallar ön izin ile çalışmaya gelmiş ve henüz dört yılını doldurmamış olanlara, bu yasa yürürlüğe girdikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ön izin almak kaydı ile çalışma izni alanlara ve allınmış çalışma izni olmasına rağmen bu yasa yürürlüğe girdiğinde çalıma izni bitmiş olup bu yasa yürürlüğe girdikten sonra çalışma izni alanlara uygulanır.
Bu yasa yürürlüğe girdiği tarihte ardışık olarak dört yılı aşkın süre ile çalışma izni almış olanlar, izin süreleri bitene kadar çalışmaya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kalmaya devam ederler.
ÖNERİYE GÖRE KİMLER “MUAF” TUTULUYOR
Üniversitelerin öğretim görevlileri ve yönetici personeli, 50 kişiden fazla çalışanı olan işletmelerdeki personelin her elli kişi için kilit konumda olan iki tanesinin son üç yılda yatırımları asgari ücretin üç katı bir ücret üzerinden yapılmış olanlar, çalışma izinleri yasasının bu kuralından muaf tutulurlar.