CYPsnack

Kumarcılar Hanı’nda gezilip görülesi bir mekân

Fehime ALASYA

Kıbrıs’a özel gıda ve el işleri ile Lefkoşa’daki Kumarcılar Hanı’nda satış yapan CYPsnack foods Homemade & Handmade, ahşaba, seramiğe şekil verirken, birbirinden lezzetli tatları da turistlerin beğenisine sunuyor.

ADRES’in bu haftaki konuğu olan küçük aile işletmesi CYPsnack foods Homemade & Handmade, kapılarını okuyucularımıza açtı. Hasan Toto ve eşi Mehibe Toto’nun sorumlu olduğu, çocuklarıyla birlikte dönüşümlü görev üstlendiği mekânda pek çok ürün yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ulaşıyor. Tarihi dokulara, Kıbrıs’a özgü yapılara çok büyük ilgi duyan Toto ailesi, ana gelirinin yanında, hiçbir kâr amacı gütmeden Kumarcılar Hanı’nda böyle bir yatırım yapmaya heveslenmiş.

Bal, reçel, turşu, zeytinyağı gibi gıdaların yanı sıra, seramik çalışması, geri dönüşümden kazanılan ahşap çalışmalar, fotoğraf çerçevesi ve mumluklar gibi pek çok hediyelik eşya, CYPsnack’de hayat buluyor.

Yaptıkları işe, dükkânlarına dört elle sarılan aile, Kumarcılar Hanı’nın turistlerin uğrak yeri olmadığı için sönük kaldığını işaret ederek, her şeye rağmen Kıbrıs’a özgü gıda ve hediyelik projelere hayat vermeye devam edeceklerini de belirtiyorlar.

Yetkililerin bu uğurda daha çok uğraş vermesi gerektiğini belirten Toto ailesi, şahsi çaba ve girişimlerin bir noktada yetersiz kaldığından yana hemfikir…

Yola çıktıkları bu güzel serüveni bizimle paylaşan Mehibe Toto şunları kaydediyor;

“Biz ailece tarihi dokuları çok seviyoruz, özellikle Kıbrıs’a özgü tarihi dokuların yaşatılması, yeniden halka kazandırılması gerektiğini düşünüyorduk, o yüzden burada bu küçük dükkanı açarak yaşatmaya çalışıyoruz. Reçel, bal, macun, turşu, zeytinyağı, el makarnası, molehiya ve Kıbrıs’a özgü her gıdayı burada bulunduruyoruz. Seramik çalışmalarımız da var, fotoğraf çerçevesi, askılık, anahtarlık, kiremit gibi çeşitlerle seramik çalışması yapılıyor. Kabaktan ürettiğimiz aydınlatmalar... Birçoğunu kendim yapıyorum, eşimle birlikte. Annem de büyük katkı sağlıyor. Küçük bir aile işletmesi olan CYPsnack’de gerek ben, gerek eşim, gerek oğlum, aile içerisindeki dayanışmamız ile açık tutmaya çalışıyoruz.

“HİÇ İŞ OLMAYINCA MORAL OLARAK DA ÇÖKÜYORUZ...”

Dokuz aydır buradayız, kiramızı bile çıkarmakta güçlük çekiyoruz. Kendi giderlerimizi bile karşılayamıyoruz, özellikle bu iki ay çok köyüydü. İlk açıldığımız zamandan mayıs ayına dek kiramız olsun çıkıyordu, haziran ve temmuz aylarında hiç satışımız olmadı. Dükkânlar açılmadığı zaman açmıyorlar diye şikâyet ediliyor ama inanın hiç iş olmayınca da moral olarak da çöküyoruz...

ÇEŞİTLİ PROJELERLE HAN’A HAREKETLİLİK KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR…

“Arife günü Han’ın önünde etkinlik düzenledik, orada stant kurduk ve satış yaptık, bir hareketlilik oldu. Bunun tekrarını yapacağız. Bir sefer de kupon hazırladık ve Ada genelinde her yerde dağıttık, indirim kuponu tarzında bir kampanyaydı. Amacımız burayı tanıtmak ve görünür olmasını sağlamaktı. Bundan çok bir verim alamadık... Bu tarz reklamlarla veya etkinliklerle Han’ın içini canlandırabiliriz. Ama bu sadece şahsi uğraşlarla olacak bir durum değil, bunu yetkililer de sağlamalı. İlgili bölümler de daha fazla önem vermeli...”

“TARİHİ GÜZELLİKLERİ YAŞATMAK İÇİN BU ADIMI ATTIK”

Eşim inşaat işiyle uğraşıyor fakat o da durgun, o yüzden bu işle de uğraşıyor. Buraya gelirken maddi gelir elde edemeyeceğimizi, çok büyük kâr sağlayamayacağımızı biliyorduk, biz, bu kültürü, tarihi güzellikleri yaşatmak için bu adımı attık. Sadece kiramızı çıkarsak, giderlerimizi karşılayabilsek bizim için çok büyük bir kâr olur...

“TURİSTLER ETİKET BİLGİSİNE ÇOK ÖNEM VERİYORLAR”

Dükkânı ziyaret eden turistler ve yerli halkın en çok nelere ilgi duyduğunu sorduğumuz Mehibe Hanım, izlenimlerini şöyle anlatıyor;

“Buraya gelen yabancılar kiremitleri çok fazla beğeniyor fakat taşıyamayız diye alamıyorlar, fotoğraf çekiyorlar. Çanta veya bavuluna koyabileceği küçük ve hafif şeyler alıyorlar. Bir de turistler etiket bilgisine çok önem veriyorlar. Tarihine, kimin yaptığına kadar bakıyorlar. Örneğin zeytinyağı şişesinde sadece 25 dakika etiket inceledi, oradaki asit oranına kadar inceledi ve iki şişe alıp çıktı... Çok ilgimi çekmişti. Yerli halktan çok daha fazla etiket ilgileri var. Yerli vatandaşlarımız ise daha fazla hediyelik eşyaları tercih ediyor.

Dergiler Haberleri