YENİDÜZEN, yeni yasama dönemi öncesinde milletvekilleri ile görüştü, Meclis’in hedefleri, atması gereken adımları sordu.
• CTP Milletvekili Birikim Özgür: “Meclis’in fonksiyonunu başarılı yürütebilmesi için Hükümet reformlarla ilgili gerekli iradeye sahip olmalı”
• CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe: “Meclis’in gündemi yoğun olacak, denetleyeceğiz”
• CTP Milletvekili Erkut Şahali: “Hükümet Meclis’e sevk ettiği yasalarla ilgili ivedilik taleplerini samimiyetle yerine getirmeli”
• TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli: “Denetim görevi yerine getirilmeli”
• UBP Milletvekili Ersin Tatar: “Su Projesi, elektrik ve belediyelerin durumu çok önemli”
• DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu: “Meclis daha etkin olmalı, hayata geçmesi gereken yasalar için çalışmalıyız”
Ayşe GÜLER
Yeni yasama döneminin başlamasına az süre kala, gözler Meclis’e çevrildi.
Milletvekilleri, yoğun gündemle açılacak olan Meclis’te özellikle bu yıl ‘denetim’ görevinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi görüşünde birleşti.
Türkiye ile imzalanan protokol kapsamında takvimlendirilmesi de yapılan birçok yasanın halen komitelerde olduğuna dikkat çeken milletvekilleri, UBP-DP Hükümeti’nin reformlarla ilgili gerekli iradeyi göstermesi gerektiğini de savundu.
YENİDÜZEN, yeni yasama dönemi öncesinde milletvekilleri ile görüştü, Meclis’in hedefleri, atması gereken adımları sordu.
MİLLETVEKİLLERİ NE DEDİ?
CTP Milletvekili Birikim Özgür: “Meclis’in fonksiyonunu başarılı yürütebilmesi için Hükümet reformlarla ilgili gerekli iradeye sahip olmalı”
“Meclis’in fonksiyonunu başarılı yürütebilmesi için Hükümet , reformlarla ilgili gerekli iradeye sahip olması gerekiyor. Türkiye ile imzalanan protokole göre yaz aylarında Meclis’e sevk edilmesi gereken düzenlemeler veya meclis komitelerinde halen görüşülmesi beklenen yasalar vardı. Tüm bunların süresinin geçmesine rağmen hükümette siyasi irade olmadığı için bu konularda hiçbir adım atılmadı. Bu nedenle yamalı bohça hükümeti göreve devam ettiği sürece ülkenin önünü açacak, köklü reformlara ilişkin Meclis’in üzerine düşen görevi yerine getireceğini düşünmüyorum. Bu dönem, seçim öncesi ara dönemidir. Meclis açıldıktan sonra görev muhalefete düşecektir. Muhalefet de Meclis’i platforma dönüştürüp, en etkili şekilde güçlü bir muhalefet sergileyerek, hükümetin ülkeye verdiği zararları anlatması gerekiyor. Yaz döneminde hükümet elini halkın cebine attı, biz 3 yıl boyunca dolaylı vergilere zam yapmadığımız halde 3 ayda dolaylı vergi olan akaryakıt üzerindeki fonları 3 kez artırdı. Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğümüz, yasa dışı olduğunu ortaya koyduğumuz bazı ithal ürünlerle ilgili zamlara imza attı. Tüm bunların yanlışlığını Meclis’te anlatacağız. Meclis açıldıktan sonra da komitelerdeki görevimizi eksiksiz yerine getireceğiz. Bizim dönemimizde gündemde olan yasalarla ilgili olumlu tavır ve sorumlu muhalefet yapacağız. Seçim öncesi geçiş döneminde, azınlık hükümetinin ülkeye ve topluma en az zarar vereceği şekilde Meclis’in çalışması için ana katkımızı sürdüreceğiz. Denetim fonksiyonunu en etkin şekilde yerine getireceğiz”
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe: “Meclis’in gündemi yoğun olacak, denetleyeceğiz”
“Meclis yasa yapmakla görevli olsa da en büyük görevi denetlemektir. Yeni yasama döneminde, Meclis denetim görevini titizlikle yerine getirmelidir. Yaz ayları içerisinde elimizden geldiği kadar yapsak da ana muhalefet partisi CTP’ye bu konuda çok görev düşüyor. Muhakkak Meclis açıldığında, daha aktif olarak hareket edeceğiz.
Yeni yasama döneminde de birçok yasa gündemde olacak. UBP ve DP’nin nasıl tavır sergileyeceğini bilmiyorum. Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasası’nda çok ileri yol kat etmiştik. Ancak hızlı hareket edilmedi. Hukuk Siyasi İşler Komitesi’nin gündeminde de önemli konular var. Komitede ciddi çalışmıştık ancak bu noktada da hayatı değiştirecek yasal düzenlemeler olmadı. Umarım, yeni dönemde komitelerdeki milletvekilleri çalışmaları engellemeyeceklerine dair sözlerine uyarlar. Yurttaşlık Yasası çok önemlidir, taslak çalışması uzun süredir hazırdır. Daimi İkamet Yasası hayata geçse de hem Yurttaşlık Yasası’nın hem de çalışma izinlerini düzenleyen yasanın hayata geçmesi gerekiyor. Bir yasa ile bu sistem yürümez. AB ile uyumlu yasalarda da öncelik olmalıdır.
Halkın itirazlarına rağmen usulsüz işlerin yapılmasına devam ediliyor. Bunları yargıya taşımaya devam edeceğiz. Kararnamelerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştuk. Bunların takipçisi olacağız. Yangından mal kaçırır gibi Girne’de emirname değişikliğine gidildi. Bayram öncesinde, Resmi Gazete’de karar yayınlandı ancak karar içerisinde haritalara yer verilmedi. Ortada hukuksuzluk vardır, bunları da yargıya taşıyacağız. Esas mücadele alanımız Meclis olacak. Vatandaşlık dağıtımlarıyla ilgili de ciddi duyumlarımız var. Ülkede 5’nci yılını dolduranlara Bakanlık vasıtasıyla yurttaşlık verildiğini duyuyoruz. Takibini yapacağız.”
CTP Milletvekili Erkut Şahali: “Hükümet Meclis’e sevk ettiği yasalarla ilgili ivedilik taleplerini samimiyetle yerine getirmeli”
“Yeni yasama döneminde komitelerin gündeminde bulunan önemli yasaların geçirilmesi gerekiyor. Meclis yasama organıdır, görevi de yasa yapmaktır. Hükümetin meclise sevk ettiği yasalarla ilgili ivedilik taleplerini samimiyetle yerine getirmesi gerekiyor. Bununla birlikte Meclis’in Cumhurbaşkanlığı ile ilişkisini sıcak tutulması, görüşme tutanaklarını yakından takip ederek halka doğru bilgi aktarması gerekiyor. Siyasetin merkezi doğru bilgilerle hareket etmelidir. Meclis, Kıbrıs sorununu yakından takip etmelidir. Türkiye ile imzaladığı protokole, yasalara bağlı olmalıdır.”
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli: “Denetim görevi yerine getirilmeli”
“Meclisin asıl görevi denetimdir. Ne yazık ki bu görev, tam olarak yerine getirilemiyor.
Denetim görevinin yerine getirilebilmesi için de Meclis’in çalışma saatlerinin değişmesi gerekiyor. Örneğin, sözlü sorular sona bırakılıyor. Geçmişte canlı yayın yoktu, ancak şu anda binlerce kişi Meclis’i izliyor. Vatandaşlar sorulan soruların cevaplarını duymak istiyor.
Öte yandan tek seçim bölgesi hayata geçti, 1 yıl sonra seçim var… Çok fazla şeyin değişeceğini düşünüyorum. Bu nedenle de en azından şu anki Meclis, giderayak iz bırakmalı.
Bununla birlikte Türkiye’de sivilleşme olayları çok önem kazandı, bizde durum nedir? Bir an önce geçici 10. madde ele alınması kaydıyla anayasal değişikliği Meclis hazırlamalıdır. Uygulanmayan mahkeme kararları ve yasalar var. Evet, yasalar yapılıyor ama uygulanmıyor mu? Bu dağınık ve kaos haliyle nereye kadar gideceğiz? Çözüm istiyoruz ama kendi kendimizi de düzeltmeliyiz. Eğitime el atılmalı, DAÜ Yasası bir an önce hayata geçmelidir. Yurt dışında okuyan ve ülkelerine dönmeyen gençler var, bu konuyla ilgili çalışma yapılmalı”
UBP Milletvekili Ersin Tatar: “Su Projesi, elektrik ve belediyelerin durumu çok önemli”
“Bütçe görüşmeleri başlayacak. Türkiye ile imzalanan protokol var. Bu protokole göre bazı reformların hızlandırılması gerekiyor. Elektrikte nasıl bir yol haritası izleyeceği ortaya çıkmalı. Bununla birlikte Su Projesi de oldukça önemlidir. Geçiş dönemi yaşanıyor, özele devri ne aşamadadır? Çalışmaların bu alanda da hız kazanması gerektiğine inanıyorum. Belediyelerin durumu da ortadadır. 28 belediyenin, 14’e düşürüleceği konuşuluyor. Bunun dışında Ercan Projesi ele alınmalı. Bu konular zaten hükümetin vaktini alacak.
Tabii ki kamu maliyesinde etkin bir şekilde tedbir alınması gerektiğini söyleyemeye bile gerek yoktur. Memleketin şartlarına bakıldığında elektrik, su ve belediyeler konusu oldukça önemli. Meclis, denetleme görevini de yerine getirmelidir. Bilindiği gibi Perşembe günü gündem dışı konuşmalar yapılıyor. Muhalefet, gerekli eleştirileri yapmalı, kamuoyuyla bunları paylaşmalıdır. Ama zamanın da iyi kullanılması gerekiyor. Bir kişi aynı konuda çok uzun konuştuğunda faydası olmuyor. Eğitim, sağlık ve ulaşım ile ilgili atılması gereken adımlar var. Kanun gücündeki kararnameler var,90 günde Meclis’ten geçmesi gerekiyor. 50 gün bitti, 40 günü kaldı…”
DP Milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu: “Meclis daha etkin olmalı, hayata geçmesi gereken yasalar için çalışmalıyız”
“Hükümet programına uyulması için elimizden geleni yapmalıyız. Türkiye ile imzalanan protokollerde öngörülen, yapılması gereken yasalar var. Bunların hayata geçmesi için çalışmalıyız. Bununla birlikte hem hükümetteki hem de muhalefetteki milletvekilleri devam konusuna riayetli olmalı. Meclis’te bir gün denetim ile ilgilidir. Ama yasama gününde denetimle ilgili konuşma yapılabilir. Meclis’in daha aktif görev alması gerekiyor. Ayrıca saygınlığını da korumalıdır. Yalnızca milletvekilleri değil, dışarıdan gelenler de buna dikkat etmelidir.”