Davutoğlu ve Venizelos görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, dün, Atina'da ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, dün, Atina'da ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmenin ardından basının karşısına geçen iki bakan, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığını belirtti.


KIBRIS MÜZAKERELERİ

Kıbrıs'ta son haftalarda yoğunlaşan bir müzakere ivmesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye ve Yunanistan olarak, yani garantör ülkeleri olarak da Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarının güven unsurları olan iki ülke olarak da bu sürece katkı verme iradesine sahibiz. Türkiye ve Yunanistan, Kıbrıs konusunda ortak bir perspektife yaklaştıkça eminim bu, adaya da barışın gelmesini kolaylaştıracaktır" dedi.

Türkiye ve Yunanistan olarak Doğu Akdeniz'de barış istediklerini söyleyen Davutoğlu, Doğu Akdeniz'deki barışın en önemli kilidinin Kıbrıs'ta barış olduğunu vurguladı. Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinin iki ülkeyi Avrupa kıtası içerisinde daha güçlü kılacağını belirterek, Ege konusunda sürdürülen istikşafi görüşmeler de dahil olmak üzere barış perspektifine sahip olduklarını ifade etti.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Kıbrıs'ta yürütülen müzakerelerde yerleşmiş parametreler çerçevesinde iki toplumlu, iki kurucu devlete dayalı bir barış içinde bir Kıbrıs inşası konusunda bundan sonraki çabalarımızı da sürdüreceğiz. "

"YUNANİSTAN'IN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI TÜRKİYE İÇİN FIRSAT"

KKTC'yi yarın ziyaret edeceğini ifade eden Davutoğlu, barış sürecine katkıda bulunmak için istişareleri sürdürme kararı aldıklarını aktardı. Davutoğlu, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını Türkiye için bir fırsat olarak telakki ettiklerini belirterek, "Son dönemde AB-Türkiye ilişkilerinde bir ivme var. Bir fasıl açtık, tabiri caizse damarlarda bir yol açtık. Önümüzdeki hafta Ankara'da imzalayacağımız vize muafiyet mutabakatıyla geri kabul anlaşmasını da imzalayarak, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığına böyle altın tepsi ile imkan sunarak, yeni bir dönem, ivme kazandıracak yeni bir çerçeve oluşuyor " diye konuştu.

Davutoğlu, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığında mümkün olan en fazla faslın açılması, vize müzakerelerinin bugünkü ivmeyle sürmesinin sadece iki ülkeye değil aynı zamanda AB'ye de büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

"KIBRIS SORUNU SÜRE TANIMAKLA ÇÖZÜLEMEZ"

Kıbrıs müzakerelerinde son birkaç haftadır üzerine yoğunlaşılan açıklama metni konusunda Türkiye'nin yapıcı katkı sağlamaya gayret ettiğine değinen Davutoğlu, KKTC tarafının da birçok konuda esneklik gösterdiğine işaret etti. Davutoğlu, müzakerelerde yeni tartışmalar oluşturmaya ihtiyaç olmadığını belirterek, var olan anlaşılmış zeminde hareket ederek bir an önce müzakerelere geçilmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Ama artık Kıbrıs sorununun süre tanımakla çözülemeyeceğini herkes biliyor. Kıbrıs sorunu bundan sonra siyasi iradeyle çözülür. Her şey tartışıldı, ortak bir zemin var. Biz bu iradeyi görmek istiyoruz. Ve bunun için de ben dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüştüm, ilgili taraflarla görüşüyoruz. Yunanistan'la çok yapıcı istişareler içerisindeyiz. Önemli olan burada artık bir çözüm noktasında güçlü ve sağlam bir irade sergilemektir. Eksik olan budur. Ortada güzel bir metin vardır. Bu metin üzerinden doğrudan müzakerelere geçmenin vakti gelmiştir."

YUNANİSTAN BAŞBAKAN YARDIMCISI VE DIŞİŞLERİ BAKANI VENİZELOS

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ise, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinde iki ülkenin ortak alanına giren tüm konuların ele alındığını söyledi.

Venizelos "sevgli dostum ve mevkidaşım" diye hitap ettiği Ahmet Davutoğlu ile önce Başbakan Andonis Samaras ve daha sonra da baş başa yapılan görüşmelerde Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusunun ayrıntılarıyla gündeme geldiğini belirtti.

Venizelos, görüşmelerde iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi üçüncü toplantısının Yunanistan'da eylül ayında yapılması konusunda taraflar arasında anlaşma sağlandığını açıkladı.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Venizelos, daha önceki Konsey toplantılarından zengin malzeme bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önceki toplantılardan elimizde zengin malzeme bulunuyor. Birçok konvansiyonel sözleşmenin onaylanması gerekiyor. İşbirliğimizde ekonomik, ticari ve kalkınma konusunda başta enerji ve turizm konusu olmak üzere güçlü bir temel bulunuyor. Enerji konusunda, yeni doğalgaz boru hattı Türkiye'den gelerek Yunanistan ve Arnavutluktan geçen TANAP, çok önemli yeni bir veri, yeni inisiyafler üstlenmek için, sadece boru hatları konusunda değil, diğer konularda da inisiyatifler geliştirilmesi için olanak tanıyor. Akdeniz ayrıca sadece doğalgaz konusunda değil, yenilenebilir enerji konusunda işbirliğine imkan tanıyor. Türkiye'nin AB ile iade anlaşması imzalamaya hazır olması çok önemlidir. Ortak sorun olan yaşa dışı göçle mücadeleyi kolaylaştırması açısından önemli. İnsan haklarına ve mülteci statüsüne saygılı olarak."

Venizelos, öte yandan yasa dışı göçün sadece insani bir sorun değil, aynı zamanda Avrupa ülkeleri ve Türkiye için de bir güvenlik meselesi olduğunu belirterek, ayrıca terörle mücadelede çok iyi bir işbirliğinin bulunduğunu vurguladı.

Birkaç ay önce Ankara'ya yaptığı ziyarete karşılık olarak Atina'da bulunan Davutoğlu ile daha önce de New York ve Brüksel'de görüştüklerini, BM Genel Kurul toplantıs, NATO ve AB çalışmaları kapsamında bir araya geldiklerini hatırlattı.

Davutoğlu ile önce Başbakan Samaras ile ardından baş başa ve heyetled arasında yapılan görüşmelerde iki ülkenin ortak ilgi alanına giren tüm konuların ele alındığını belirten Venizelos, Davutoğlu'na Yunanistan'ın, AB dönem başkanlığındaki önceliklerini anlattığını, bu önceliklerin çoğunun Türkiye'yi de ilgilendirdiğini söyledi.

Kıbrıs'ta görüşmelerin ve müzakerelerin yeniden başlaması konusunda ise Venizelos, BM kararlarına, Kıbrıs için bir müktesebat oluşturan yüksek düzeyli anlaşmalara ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin AB üyesi olması nedeniyle AB müktesebatına saygılı yeni bir çerçeve oluşması konusunun ele alındığını söyledi. Venizelos, "Görüşmelerin ve müzakerelerin başlaması bizi ilgilendiren bir şey.. Bu, Başkan Anastasiadis'in inisiyatifleriyle bağlantılı. Bunda kritik nokta, herhangi bir anlaşmanın Kıbrıs halkı tarafından referandum aracılığıyla kabul edilmesidir. Bu, özlü ve nihai kriterdir" diye konuştu.

Kıbrıs halkı tarafından halk oyması ile kabul edilecek bir çözüm oluşmasına katkı yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Venizelos, ayrıca ilişkilerdeki atmosferin, yanlış anlaşılmalar olmadan, yapıcı bir şekilde en yüksek düzeyde sürdürülmesi için her şeyi yapma konusunda da anlaşmaya varıldığını aktardı.

Venizelos, "Bu kapsamda, kültürel mirasların, Bizans ve Osmanlı anıtlarının korunması büyük önem taşımaktadır. Bu, BM ve Unesco üyesi medeni ülkeler olarak bizi birleştiren bir unsurdur" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Yunanistan'ın ortak geleceğiyle bağlantılı olarak Kıbrıs'ta gerekli adımların hayata geçirilip geçirilmediğine ilişkin soruya karşılık Venizelos, Yunanistan'ın bu konudaki tezinin defalarca dile getirildiğini ve bunu Davutoğlu'nun da bildiğini belirtti.

Venizelos, şöyle konuştu:

"Yunanistan, Başkan Anastasiadis'in inisiyatiflerini destekliyor. Bu inisiyatifler, Ada'daki atmosferi kökte değiştirebilecek yeni tip daha cesur, daha radikal karşılıklı güven önlemleriyle ilgili öneriler içermektedir. Bu öneriler ayrıca sadece tipik olarak değil, müzakerelerin çerçevesini oluşturan ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılması ihtiyacını içermektedir. Sonuçta, büyük konular, kritik konuların gündeme gelmesi, görülmesi ve anlaşmaya varılması gerekir. Güvenli bir çerçeve, süratli bir müzakere süreci olması için bunların ilk başta konuşulması daha iyidir. Kıbrıs sorununun çözümü, BM kararları, AB müktesebatı çerçevesinde, kurumsal açıdan işleyebilir, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon şeklinde olmalı. Kıbrıs'ın, BM ve AB üyesi ve aynı zamanda Avro Kuşağı üyesi bir ülke olduğu gerçeğine saygılı bir çözüme ihtiyaç var. Buna göre de uluslararası bütün bir kimliğe, tek dış egemenliğe, ve tek vatandaşlığa dayanan çözüme ihtiyacımız var. Bunlar, çözümün temel unsurlarıdır."

Karşı tarafta da iyi niyetin hakim olmasını ve ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılarak müzakerelerin başlamasını arzu ettiklerini belirten Venizelos, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in , Samaras'a özel bir mektup göndererek, sürecin kolaylaştırılmasını, ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılmasının ardından müzakerelerin başlamasıyla Türkiye'de de benzer şekilde olacağı gibi Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği düzeyinde Kıbrıs Türk toplumu müzakerecisiyle görüşme yapılmasını istediğini hatırlattı.

Venizelos, "Başbakan ve ben, sürecin kolaylaştırılması, bu konudaki yapıcı ve iyi niyetimizi göstermek için Anastasiadisin bu önerisini kabul etmeye karar verdik. Burada özelikle vurgulamak istiyorum, iki müzakereci Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bugüne kadar olan şeklini belirleyen 1960 Anayasası'nda belirtildiği gibi, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarını temsil etmektedir. Başka oluşumları temsil etmemektedirler ve tabii ki Yunanistan, sözde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımamaktadır. Bu, açıktır. Amaç, halk oylamasıyla kabul edilebilecek bir çözüm bulunmasıdır" diye konuştu.

Annan planının, halk oylamasının kabulü konusunda olumlu bir miras bıraktığını belirten Venizelos, buna göre, demokratik, anlaşmalı ve Kıbrıs halkının kararına sunulacak çözümlere ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek "Bu konuda müzakerelerin özüne geçebilmemiz için iyi niyet göstergesi olarak ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılmasını ümit emek istiyoruz" dedi.

Dünya Haberleri