Ayşe GÜLER
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, geçen yıla kıyasla Ocak, Şubat ve Mart ayındaki gelirlerin yüzde 60 arttığını, ancak öngörülmeyen ödeneklerin de yükseldiğini dile getirdi.
‘Hükümetin sadece maaş ödediği’ yönündeki eleştirilere yanıt veren Denktaş, Nisan ayında maaş dışında piyasaya 133 milyon TL’lik ödeme yapıldığını açıkladı.
Denktaş, Mayıs ayında ise Kıb-Tek’e 20 milyon TL ödeme yapılacağını, yollar için
55 milyon TL, 10 milyon TL de Girne’de okul yapımı için ödenek çıkarılacağını açıkladı.
“Hükümeti kurduk kuralı takılmadan bir takım harcamaları yapmaya devam ediyoruz” diyen Denktaş, protokolün sürekli gündeme geldiğini, bu konunun ‘temcit pilavı’ gibi konuşulduğunu belirtti.
Zam iddiaları eleştirilerine de işaret eden Denktaş, “Bunu yaptık diye zam olacak diye bir şey yok. Ama dövizin bu şekilde artması halinde çeşitli emtialara zam kaçınılmaz” dedi.
Meclis’te ‘2019 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı’ tartışıldı.
Bugünkü toplantıda zaman zaman sesler yükseldi, vekiller arasında tartışma da yaşandı.
UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, genel bütçenin onaylanmasının ardından ilk kez ek bir bütçenin Meclis’e geldiğini söyledi.
Tatar, vergi gelirlerinin tahsilat ve harcamaların Bütçe Yasası’nda yer alması gerektiğini belirtti.
Tatar: “Ek bütçe, hukuksuzluğun düzeltilmesi anlamını taşıyor”
UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, genel bütçenin onaylanmasının ardından ilk kez ek bir bütçenin Meclis’e geldiğini söyledi.
Tatar, vergi gelirlerinin tahsilat ve harcamaların Bütçe Yasası’nda yer alması gerektiğini belirtti.
Ek bütçenin analizini yapmanın kolay olmadığını ifade eden Tatar, detayında ne olduğunu sordu.
Tatar, Kıb-Tek’te geçmişte 120 milyon Türk Lirası gider oluşturulurken hükümetin o dönemde böyle bir yetkisi olup olmadığını da sordu.
“Giderin olmaması gerektiğini, şu anda ek bütçe marifeti ile böyle bir paranın kuruma ödenemeyeceğini söylemektesiniz. Biz uyarımızı yaparken, düzenlemeler yapılmamış, eksik bırakılmıştı. Bu para Kıb-Tek’e ödenemeyecek” dedi.
Bu durumun bir hukuk ihlali olduğunu, Maliye Bakanı’nın bu konuda yetkisi olmadığını da savunan Tatar, “Ek bütçe, hukuksuzluğun düzeltilmesi anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.
Tatar, bu dönemde ek bütçe ihtiyacı doğuracak kadar kurumdaki 500 çalışanın emekliye ayrıldığını söyledi.
Görevde olduğu dönemde bu gibi giderlerin ‘öngörülmeyen giderlerden’ aktarıldığını dile getiren Tatar, ek bütçe yapılmadığını ifade etti.
Tatar, vergilerin artıp artmayacağını sorarak, ekonominin iyi durumda olmadığını, iş dünyasının bu konuda endişeli olduğunu belirtti
Ek bütçede geçmiş döneme ait mahsuplaşmalar görüldüğünü dile getiren Tatar, 120 milyon TL’lik ek kaynak dışında diğer kalemlere ihtiyaç olup olmadığını sordu.
Tatar, ek bütçenin 2019 bütçesini sorgulama hakkı doğurduğunu sözlerine ekledi.
Protokol görüşmelerine de değinen Tatar, bütçenin uygulanmasının yılsonuna sarkabileceğine işaret etti.
Kızılyürek adaylığı…
AP seçimlerinde aday olan Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek’e de değinen Tatar, “Bu adaylıkla Kıbrıs Türk varlığına ve egemenliğinin sorgulanmasına kadar uzanan bir süreç yaşanıyor” dedi.
Tatar, bu konuda savcılığı da göreve davet ettiğini sözlerine ekledi.
Arıklı: “Hükümet, acıların çocuğu kıvamında”
YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı’nın 1 Mayıs’ta emekçinin 1 gün de olsa tatil yapmasını olumlu karşıladıklarını belirtti, hükümetin aldığı karara destek verdi.
Arıklı, 574 milyon 700 bin TL’lik ek bütçenin neden konulduğuna yönelik kafasında soru işaretleri oluştuğunu kaydetti.
Maliye Bakanlığı’nın gelir-gider tablosunu Meclis kürsüsünden paylaşan Arıklı, Ocak ayından sonra resmi rakamların görülemediğini, bakanlıkta ‘karartma’ olduğunu, bu konuda gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.
Arıklı, ek bütçe kalemlerini tek tek de okudu.
‘Hükümetin ‘acıların çocuğu’ kıvamında Türkiye’den para gelmeden kendi ödemeleri yapabilmek şovunu yapabilmek için ayak oyunlarına girdiğini’ ifade eden Arıklı, TC ile protokolün ne aşamada olduğunu, hala neden imzalanmadığını sordu.
Arıklı, 2019 yılında kamu çalışanlarına hayat pahalılığı ödenmemesi halinde bütçede ciddi bir tasarruf sağlanacağını dile getirdi.
Arıklı, hükümetin sadece maaşları ödemek için ayın 15’inden itibaren yoğun şekilde çaba göstererek, bunu başarı olarak göstermesinin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi
Atun: “Kıb-Tek’in ödenmemiş KDV borcu 289 milyon TL”
UBP Milletvekili Sunat Atun, Kıb-Tek’in yıllar boyunca belediyelerden tahsil edemediği rakamlar olduğunu belirterek, kurumun tahsil edemediği paralara ilgili Maliye Bakanlığı’na vergi borcu bulunduğunu kaydetti.
Atun, Kıb-Tek’in ödenmemiş KDV borcunun 289 milyon TL’ye ulaştığını aktardı.
Gelinen aşamada elektrik fiyatlarının daha da artacağını belirten Atun, Maliye Bakanı’na Milli Piyangolar kasasından 30 milyon TL kullanıldığının doğru olup olmadığını sordu.
Atun, imkanların tükene tükene ilerlediğini de savunan Atun, Türkiye ile imzalanacağı söylenen protokolün var olup, olmadığı ile ilgili kuşkulu olduğunu aktardı.
Atun, 1 Mayıs ile ilgili alınan karara da değinerek, işçi-emekçinin refahının sadece 1 Mayıs’ı tatil vererek sağlanamayacağını kaydetti.
Amcaoğlu: “Sayıştay Başkanlığı’ndan araştırma talep edeceğim
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, tarihte ilk kez Nisan ayında ek bütçe talebi ile geldiğini kaydetti.
Yaklaşık 7 aydır bazı uygulamaların yanlış olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Amcaoğlu, bu konuda ‘en iyisini ben bilirim edasıyla kulakların tıkanarak, hareket edildiğini’ belirtti.
Amcaoğlu, ek bütçe görüşülmeden önce Maliye ile Ekonomi Bakanlığı’nın çıkıp açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Sayıştay Başkanlığı’nı ziyaret edeceğini kaydeden Amcaoğlu, hükümetin ‘hukuksuzluk’ olarak değerlendirdiği adımlarla ilgili araştırma yapmasına yönelik dilekçe sunacağını da açıkladı.
Saner: “1 Mayıs ile ilgili kamplaşma şeklinde tartışmalar yaşanıyor”
Öte yandan UBP Milletvekili Ersan Saner ise 800 milyon TL’lik bütçe açığı öngörüsü ile başladığını, şimdi ise ek bütçenin de gündeme geleceğini kaydetti.
Saner, 1 Mayıs ile ilgili kamplaşma şeklinde tartışmalar yaşandığına değinerek, yasanın açık olduğunu belirtti.
İlgili yasayı Meclis kürsüsünden okuyan Saner, “Yasaları biz uygulamayacaksak, kim uygulayacak hukukçu olarak Başbakanı görev davet diyorum” dedi.
Denktaş: “Hükümet yalnızca maaş ödemiyor”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, YDP’nin geçmişi bilmemesinin çok doğal karşıladığını söyledi, ancak UBP’nin geçmişi çok iyi bildiğini, bu nedenle yaptığı eleştirileri anlayamadığını kaydetti.
Dövizin giderek arttığını göre göre belli emtiyalara zamların geleceğinin zorunlu olacağını dile getiren Denktaş, bunun bilinerek hareket edilmesini güzel bir manevra olarak değerlendirdi.
2008 yılından itibaren Kıb-Tek'in güncel olarak alacakları için karar alındığını hatırlatan Denktaş, 2016 yılında itibaren gerekli hesaplaşmaların yapılarak, mahsuplaşma için çağrıda bulunduğunu ancak bu karışıklığın devam ettiğini ifade etti.
Denktaş, ek bütçenin yasal dayanakları olduğunu da söyleyerek, şu anda öngörülenin üzerinde gelir toplandığını kaydetti.
Hükümetin ‘sadece maaş ödediğine' yönelik eleştirilere değinen Denktaş, Nisan ayındamaaş ödemesi dışında piyasaya 133 milyon TL ödeme yapıldığını açıkladı.
Denktaş, Mayıs ayında ise Kıb-Tek’e 20 milyon TL ödeme yapılacağını, yollar için 55 milyon TL, 10 milyon TL de Girne’de okul yapımı için ödenecek çıkarılacağını açıkladı.
“Hükümeti kurduk kuralı takılmadan bir takım harcamaları yapmaya devam ediyoruz” diyen Denktaş, protokolün sürekli gündeme geldiğini, bu konunun ‘temcit pilavı’ gibi hale konuşulduğunu belirtti.
“Bizim bilmediğimiz, sizin bildiğiniz konuyu karartma yapmadan açıklayın da bilelim” diyen Denktaş, geçen yıla kıyasla Ocak, Şubat ve Mart ayındaki gelirlerin yüzde 60 arttığını, ancak öngörülmeyen ödeneklerin de yükseldiğini dile getirdi.
Zam iddiaları eleştirilerine de işaret eden Denktaş, “Bunu yaptık diye zam olacak diye bir şey yok. Ama dövizin bu şekilde artması halinde çeşitli emtiyalara zam kaçınılmaz” dedi.