Ayşe GÜLER
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda 'kamu arazileri', Rauf Denktaş Üniversitesi ve Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı konusunda tartışma yaşandı.
UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar'ın üniversiteye geçmiş dönemde kiralanan kamu arazisini gündeme getirmesi gerginliğe neden oldu.
Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, 1980’li yılların başında bir üniversiteye tıp fakültesi yapılması için verilen arazide herhangi bir adım atılmaması nedeniyle, Rauf Denktaş Üniversitesi'ne kiraya verdiğini aktardı.
“Başınız tavana vursa da bu üniversite kuruldu. Kendi alın teriyle ne yaparsa yapacak ama bu üniversite yapacak” diyen Denktaş, her üniversiteye yapılan yardımın bu üniversiteye de yapıldığını kaydetti.
Denktaş, “Organize şekilde saldırı olduğunun farkındayım” dedi.
MİK Başkanı'nı görevden alınacağına yönelik iddialara da değinen Denktaş, aldığı şikayetler ve Rekabet Kurulu’ndan gelen bilgiler üzerine MİK Başkanlığı’nda görev değişikliği yapmak istediğini Bakanlar Kurulu’na aktardığını, şu ana kadar herhangi bir tebligat yapılmadığını aktardı.
Başbakan Erhürman ise 15 aylık hükümet dönemlerinde kamu arazisi kiralanması yönünde bir kararları olmadığını belirtti, yapılanın "kira uzatma" olduğunu kaydetti.
Denktaş: “Organize şekilde saldırı var”
Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, aldığı şikayetler ve Rekabet Kurulu’ndan gelen bilgiler üzerine MİK Başkanlığı’nda görev değişikliği yapmak istediğini Bakanlar Kurulu’na bilgi verdiğini belirtti, şu ana kadar herhangi bir tebligat yapılmadığını aktardı.
Denktaş, müsteşarı vasıtasıyla MİK Başkanı’nın görevden ayrılması istediğini aktardığını, bu isteğin önce kabul edildiğini, ardından da bu kararından vazgeçtiğini anlattı.
Rekabet Kurulu’ndan gelen bilgileri araştırmak ve gereğini yapmak durumda olduğunu da aktaran Denktaş, bunların neler olduğunu anlatmak zorunda olmadığını da belirtti.
Denktaş, “Meyve veren ağaç taşlanır. Bana saldırmaya devam edin, Başbakan ve arkadaşlar bana dur diyene kadar göreve devam edeceğim” dedi.
“Kiralanan arazilerle ilgili yazılı talepte bulundum”
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın hükümet döneminde kiralanan arazilerle ilgili yazılı talepte bulunduğunu belirten Denktaş, bu konuda hem Özersay’ı hem de Meclis’i bilgilendireceklerini belirtti.
İhale Yasası’ndaki değişiklik talebinin geçmişten beri var olduğunu hatırlatan Denktaş, günlük hayatı ve icraatları olumsuz etkileyen konularla ilgili değişiklikleri içeren bir tasarının Meclis’e gönderildiğini söyledi.
Denktaş, kamunun kiraya vereceği veya alacağı mülklerle ilgili yeni bir talepte bulunmadıklarını, Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nin bu hakka sahip olduğunu, kendinden önceki bakanlar döneminde de bunun kullandığını kaydetti.
“Organize saldırı var”
Denktaş, 1980’li yılların başında bir üniversiteye tıp fakültesine verilen araziye Rauf Denktaş Üniversitesi kiraya verdiğini aktardı.
“Başınız tavana vursa da bu üniversite kuruldu. Kendi alın teriyle ne yaparsa yapacak ama bu üniversite yapacak” diyen Denktaş, her üniversiteye yapılan yardımın bu üniversiteye de yapıldığını kaydetti.
Denktaş, “Organize şekilde saldırı olduğunun farkındayım” dedi.
Denktaş’tan Tatar’a : “Hikaye okumayın bana”
Yerinden söz alan UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar ise Rauf Denktaş’a saygısının sonsuz olduğunu belirtti.
Tatar’a cevaben Denktaş ise “Hikaye okumayın bana” dedi.
Basına da eleştiri…
Basını da eleştiren Denktaş, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasının haberleştirilmemesini istedi.
Denktaş, “Benim konuşmamı lütfen haberleştirmeyin. Çünkü siz tam olarak yansıtsanız da onaylayanlar, içinden cümle çekip çıkarıyorlar ben usandım. Siz yazmayın yazı işleri müdürünüz benim konuşmamı kendileri yazsın” dedi.
Çavuşoğlu: “Denktaş fırçalar gibi konuşuyor”
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Denktaş’ın soru kabul etmeyerek, kürsüden inmesini eleştirdi.
Çavuşoğlu, iç tüzüğe göre Meclis’te bir çalışma düzeni olduğunu, halkı bilgilendirmek için kürsüye çıktığını belirtti.
Denktaş’ın açıklamalarında iki konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Denktaş fırçalar gibi konuşuyor. Soru kabul etmemesi kendisine bağlı değil” dedi.
Nami: “İhale henüz MİK’e gönderilmedi”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Kıb-Tek’e jeneratör alınmasına yönelik çıkılan ihalenin henüz MİK’e gönderilmediğini, şu anda İngilizce tercümesinin yapıldığını kaydetti.
Enterkonnekte kablo konusunun oldukça önemli olduğuna değinen Nami, bu proje önünde aşılması gereken bazı konular olduğunu belirtti.
Nami, henüz çalışmaların takvimlendirme aşamasına gelmediğini dile getirdi.
“Üzerimize düşeni yerine getirdik” diyen Nami, enterkonnekte kablo olan ülkelerde dahi yerel üretimden vazgeçilmediğini söyledi.
Nami, doğalgaza yönelik çalışmaların sürdüğünü, bu konudaki çalışmaların birkaç ay içerisinde bitmesinin mümkün olmadığını da aktardı.
Arıklı: “Adımlar, devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”
YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı, devlet ciddiyetine bağdaşmayan bazı adımlar atıldığını, bu duruma üzüldüklerini belirtti.
Arıklı, Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halil Talaykurt’un görevden alındığına dair haberlerin gündeme geldiğini, sonrasında ise ‘topladığı odasına geri döndüğünü’ kaydetti.
Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin çok sert tartışmalara neden olduğunu ifade eden Arıklı, MİK Başkanı’nın grevden alınmasının anlaşılır olmadığın belirtti.
Arıklı, ilgili yasaya göre MİK Başkanı ve üyelerinin görev süresinin 3 yıl olduğunu, görevden alınmalarının söz konusu olamayacağını aktardı.
Kıb-Tek’e 4 jeneratör alımı ile ilgili ihalenin MİK için çok önemli olduğunu ifade eden Arıklı, bu ihalenin önüne geçemediklerini de dile getirdi.
Arıklı, Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesi için 16 aya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Tatar: "MİK'in itibarsızlaştırılması yanlış"
UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, hükümet içerisinde çeşitli konularda bazı sıkıntıların gündeme geldiğini söyledi.
Ülkede 20’ye yakın gazete olduğunu, bugün bazı gazetelerde MİK’in durumunun gündeme getirildiğini belirten Tatar, Merkezi İhale Komisyonu Başkanı’nın görevden alınıp, alınmadığını sordu.
Tatar, MİK Başkanı’nın hukuka göre 3 yıl görevini tamamladıktan sonra görevden alınabileceğine işaret ederek, “Bu arkadaş odasını boşaltmış, sonrasında geri dönmüş” dedi.
Kurumun oldukça önemli olduğuna değinen Tatar, MİK’in ‘itibarsızlaştırılmasının yanlış olduğunu’ ifade etti.
Tatar, gündemi gazetelerden takip ettiklerini, bunun ne kadar doğru olduğunu da işaret ederek, bazı gazetelerde yer alan haberlere değindi.
İhale Yasası’nda bazı önemli arazilerin ihalesiz verilebilmesi için komiteye öneri sunulduğunu söyleyen Tatar, kamuoyuna gerekli bilgilendirmenin yapılması gerektiğini de belirtti.
İstatistik Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı görüşüldü:
Genel Kurul toplantısında İstatistik Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı gündeme geldi.
Tasarı ile ilgili rapor, Komite Başkanı, CTP Milletvekili Armağan Candan tarafından okundu.
Berova: “E-devlet için adım atılmalı”
UBP Milletvekili Dr. Özdemir Berova, tasarı ile birlikte yeni bir kurum oluşturmak suretiyle devletin istatistik toplamasının görüşüldüğünü kaydetti, bazı endişelerini dile getirdi.
Berova, bugüne kadar İstatistik Şubesi’nin DPÖ altında müdürlük iken yapılan çalışma ile müsteşarlık seviyesinde re-organizasyona gidildiğini belirtti.
İstatistik Kurumu’na gelecek olan verilerin akışkanlığının sağlanması için e-devlet için çok hızlı adım atılması gerektiğine değinen Berova, veri akışını sağlayacak otomasyon sisteminin kurulmasının şart olduğunu da ifade etti.
Berova, buna rağmen kamu kurum ve kuruluşlarını böyle bir çalışma içerisinde göremediğini dile getirdi.
100’e yakın personel desteğine ihtiyaç duyulduğuna değinen Berova, alt yapısı olmadan kurumun hayata geçilmesinin ciddi sıkıntılar doğuracağını da savundu.
Berova, gerekli kadrolarının hızlı şekilde açılarak, kurumun çalışmasının önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Hasipoğlu: “Resmi veri önemli”
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, söz konusu çalışmaya komitede parti olarak destek verdiklerini söyledi.
Resmi verilerin önemli olduğuna değinen Hasipoğlu, müzakere masasında ‘nüfus’ konusunda yaşanan tartışmaları hatırlattı.
Arıklı: “Kuruma ihtiyaç var”
YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı, İstatistik Kurumu’nun önemine değinerek, bu kuruma ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Arıklı, şu ana kadar DPÖ altında müdürlük olarak ifa eden kurumun, müsteşarlık olarak organize edilmesinin gündeme geldiğini aktardı.
Kurumda Yönetim Kurulu olması gerektiğini savunan Arıklı, siyasetten arındırılması öngörülmesine rağmen siyasetin göbeğine çekildiğini kaydetti.
Arıklı, yasa tasarısının hayata geçmesi ile DPÖ’nün zayıflatılacağını öne sürdü, iki tane istatistik çalışması yapılacak kurumun öngörüldüğünü, bu durumun iki başlılığa’ neden olacağını dile getirdi.
Amcaoğlu: “Güzel ve doğru çalışma”
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, istatistik bilgilerin plan proje hazırlamak konusunda önemli olduğunu söyledi.
Amcaoğlu DPÖ Değişiklik Yasa Tasarısı’yla ilgili yasalaştırma çalışmalarında eksiklik ve sorunlar olduğunu belirtti.
Bu tasarıyla birlikte Meclis’e getirilmesi gereken başka yasa çalışmaları, yapılması gereken başka işlemler olduğunu ifade eden Amcaoğlu bu yapılmadığı için yasanın kadük olacağını söyledi.
Söz konusu çalışmanın güzel ve doğru bir çalışma olduğunu belirten Amcaoğlu eksikliklerin acilen giderilmesi ve Meclis tatile girmeden bu yasanın geçirilmesini talep etti.
Saner: “Pek çok soruna merhem olacak”
UBP Milletvekili Ersan Saner de ilgili yasa tasarısının ülkedeki pek çok soruna merhem olacak bir çalışma olduğunu kaydetti.
İstatistiki verilen önemine değinen Saner önceden bakanlık yapmış biri olarak istatistiki verilerden noksan her projenin başarıya ulaşma şansının çok az olduğunu ifade etti.
Saner buna turizm sektörü istatistiklerinden örnekler verdi.
Candan: “Dünyadaki standartları yakalamak herkesin ortak arzusu”
Komite Başkanı, CTP Milletvekili Armağan Candan, çok önemli yasayı bugün oluşturduklarını belirtti.
Candan, DPÖ çalışanlarından Artun Doğa’nın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Çalışmalarda pek çok kurumla işbirliği yapılacağını belirten Candan, resmi istatistiklerin derlenmesi, yayınlanmasına yönelik kuralların da netleşeceğini aktardı.
Candan, ilk etapta DPÖ İstatistik Şubesi’nde çalışan 20 personelin ilk etapta kurum altına geçeceğini, kurumda mı yoksa DPÖ’de mi kalmak istediklerine karar vermeleri için 3 aylık süre tanınacağın dile getirdi.
Candan, dünyadaki standartları yakalamak, daha güçlü İstatistik Kurumu oluşturmamanın herkesin ortak arzusu olduğunu sözlerine ekledi.