Tanju KONURALP
Girne Belediyesi’nin “100 yılın projesi” başlığı altında, geçtiğimiz Kasım ayında temellerini attığı “Merkezi Spor Kompleksi’ için geri sayım başladı. Toplam üç etaptan oluşan ve üç kademe ile tamamlanacak olan kompleksin ilk etabı, temel atma töreninden tam bir yıl sonra, Kasım 2013’te tamamlanıyor. Proje Mimarı Ali Yapıcıoğlu, projenin geldiği nokta ve seyrinin nasıl ilerleyeceği ilgili teknik bilgiler verirken; Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise kompleksin bölge için önemini vurguladı.
50 bin metre kare alan içinde muazzam tesis
16 Km’lik Girne Sahil Şeridi Projesi’nin bir parçası olan Merkezi Spor Kompleksi Projesi, toplamda 50 bin metre kare alan içerisinde bulunuyor. Adanın Kuzey’inde bir ilk olma özelliğini taşıyan projenin açık alanında; tenis kortları, sentetik halı futbol sahası, basketbol sahası, yürüyüş – koşu ve kaykay parkurları yer alıyor. Proje’nin kapalı alanında ise masa tenisi, bilardo, satranç, aerobik, step, fitness ve darts odaları yer alıyor. Proje’nin yeşil alan olarak adlandırılan kısmında ise botanik bahçe, seyir terasları ve rekreasyon alanları yer alıyor. Tüm tesislerin engelli vatandaşlar için düzenlendiği projede; 50 araçlık park yeri, lokal, duş, tuvaletler ve bir de ilk yardım ofisi yer alacak.
Toplum için daha fazla yeşil alan
Girne Belediyesi’nin “Kişi başına daha fazla yeşil alan” sloganı ile sürdürdüğü projeler çerçevesinde ele aldığı bölge ile ilgili proje çizimi, bölgedeki hiçbir ağacın sökülmesine gerek kalmayacak bir şekilde gerçekleştirildi.
Proje üç etapta tamamlanacak
50 bin metre kare alan içerisinde yer alacak olan Merkezi Spor Kompleksi Projesi, üç etapta tamamlanacak. Kasımda bitecek olan ve tenis kortları, basket sahası, kafeterya, park yeri, yürüyüş yolu ve ‘Lord Mezarı’nı içerisinde barındıran birinci etabın ardından; yürüyüş parkurunun devamı, sentetik halı futbol sahası, dinlenme alanı ve Bekir Deresi ıslahını içeren ikinci etap geliyor. Son etapta ise yürüyüş yolunun denize bağlanması, seyir terasları ve deniz sporları alanı yer alıyor. Üç etabın tamamlanması ile toplam 1 Km’lik bir yürüyüş parkurunun halka kazandırılması hedefleniyor.
Bekir Deresi ve Lord Mezarı
Merkezi Spor Kompleksi Projesi kapsamında, kompleksin yer aldığı alandan geçen ve çevre yolundan başlayarak denize kadar uzanan Bekir Deresi ‘nin ıslah edilmesi de yer alıyor. Girne Belediyesi proje kapsamında, derenin tekrardan faaliyete geçirilmesi ve çevrenin doğallığını koruması adına, yalnızca bölgeden 20 bin metre küp moloz çıkarıldı. Öte yandan yine bölgede bulunan ve tarihi bir öneme sahip olan ‘Lord Mezarı’nın, İngiliz Mezar Komisyonu ile istişare içerisinde düzenlenerek halka açılması da, projede yer alan unsurlardan bir diğeri.
***
Sümer Aygın: “Hayatın her noktasında, yaşamı şekillendiriyoruz”
Bir kentte yaşamı düzenlemek adına, kent ve insan ihtiyaçlarının düzenlenmesi ve yaşamın şekillendirilmesinin ciddi yatırımlar gerektirdiğine değinen Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, yalnızca bina, yol ve alt yapının; insanları mutlu etmeyeceğine dikkat çekti. Hayatın her noktasında yaşamı şekillendirmenin, yerel yönetimlerin görevi olduğuna işaret eden Aygın, Girne Belediyesi olarak sürekli bu konuda çalışmalar sürdürdüklerinin altını çizdi. Ülke yasalarının, şehirlerin vizyonları ile ilgili madde içermediğine vurgu yapan Aygın, yerel yönetimlerin kendi alanlarındaki misyon ve vizyonlarını belirlediğini ve Girne Belediyesi’nin de bunu en iyi şekilde yürüttüğünü dile getirdi. Girne Belediyesi’nin bu gün, 2050 yılından bahsedebilen bir belediye olarak şehre çizdiği vizyon için proje ürettiğinin altını çizen Aygın, tüm ekibi ile Girne Belediyesi’nin başkanın koyduğu çerçeve ışığında kenti planladıklarına işaret etti.