Devlet desteği ile kalkınma 

Adana’daki sanayicilerin faydalandığı uzun vadeli krediler, Sanayi Odası desteği, ucuz elektrik, su ve doğal gaz imkânları ile yılda 2 Milyar Dolar’lık ihracat…

Fehime ALASYA

Adana’daki sanayicilerin faydalandığı uzun vadeli krediler, Sanayi Odası desteği, ucuz elektrik, su ve doğal gaz imkânları ile yılda 2 Milyar Dolar’lık ihracat…

Adana’daki Organize Sanayi Bölgesi’ni gezen ve bölgeyle ilgili bilgi toplayan YENİDÜZEN ekibi, gözlemleriyle, üreticiye verilen değeri gözler önüne serdi. 

Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü YENİDÜZEN’e konuştu, devlet desteğinin önemine değindi, kurdukları sistem ile bölgedeki üretime destek sağladıklarını anlattı.    

 

‘Bizim vazifemiz her türlü hizmeti vererek üreticiyi rahatlatmak”

“Burası, Avrupai niteliklere sahip, dünya devlerinin dahi yatırım yaptığı bir sanayi bölgesidir” diyen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB ) Başkanı Bekir Sütcü, Sanayi Odası’nın faaliyetlerini anlattı, devletin üreticiye yaptığı desteklerden söz etti.

Sanayi bünyesinde yer alan üreticilerin her ihtiyacına cevap verebildiklerini dile getiren Sütcü, üreticileri yoğun devlet bürokrasisinden kurtarmanın ve her türlü hizmeti sağlayarak üreticiyi rahatlatmanın, kendi vazifeleri olduğunu kaydetti. 

 

YENİDÜZEN Adana Sanayi Bölgesi’nde!...

Adana’daki Sanayi Bölgesi’ni adım adım gezen YENİDÜZEN ekibi ise gözlemlerini ve edindiği bilgileri anlattı. Adana’daki sanayi işleyişini araştırdı. İlk göze çarpan ayrıntı ise geceleri adeta gündüzü yaşayan sanayi alanındaki aydınlatmalarla bölgenin ışıl ışıl görünüşü oldu… Elektrik, doğal gaz ve suyun birim fiyatlarının Kıbrıs ile kıyaslandığı zaman dudak uçuklattığı ortaya çıktı.

Banka, cami, petrol istasyonu gibi birçok işletmeyi bünyesinde bulunduran sanayi, şehir içine ortalama 25 dakika, yani 40 km mesafede, Adana Havalimanı’na ise 28 km mesafede yer alıyor.

Bölgede, hiçbir sanayicinin ve çalışanın şehir merkezine ihtiyaç duymadan çalışabileceği ve ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ortam yaratılmış durumda. Sokak sokak, firma firma yol haritası bulunan sanayi bölgesinde, her köşe başında bilgi verici levhalar bulunuyor. Çevrede, çöp veya moloz görmek ise mümkün değil…

 

İnsan işgücünün az, makineleşme çok

Fabrikalaşmada had safhada olan sanayi bölgesindeki her işletmede, devasa makineler dikkat çekiyor. İnsan işgücünün az, makineleşmenin çok olduğu işletmeler, çalışanlarına gerek asgari ücret gerekse bunun yanında çeşitli imkânlarla rahat yaşam sağlayıp, çalışma şevkini arttırma çabasında. Devlet kurumlarının da yerli üretimi destekleme zorunluluğunun olduğu ise dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu.

 

Mersin’e 650 Dolar, Mağusa’ya 1.750 Dolar!..

Gümrük ve vergi uygulamaları kıyaslandığı zaman ise Suudi Arabistan’dan gelen plastik ham maddesinin Mersin’e gelmesi için yaklaşık 650 Dolar’a mal olurken, bu maddenin Mağusa’ya transferi 1.750 Dolar’a mal olduğu öğrenildi.

Aradaki ciddi fark Kıbrıs’ın kuzeyindeki üreticilerin Türkiye’deki firmalar ile rekabet etme güçlüğünü gözler önüne seriyor.

 

Temizlik ve güvenlik hizmeti özelden

35 işyeri ile sanayicilere hizmet veren oda, bünyesinde Gümrük Şubesi, İş-Kur, Noter, Polis Merkezi, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi gibi kurumlarla sanayicinin her ihtiyacını görebilecek kapasitede. Temizlik ve güvenlik hizmetlerini ise özelden işgücü kiralayarak karşılayan oda, bölgenin tüm güvenliği 50'ye yakın özel güvenlik ile sağlıyorlar.

 

Kullanma suyunun satış fiyatı 0,53 Kuruş

Atık su arıtma tesisi ile de doğaya zarar vermeden, Ceyhan Nehri’nden faydalanarak üretilen su, bölgedeki fabrikalara metre küpü 0,53 Kuruş (0,53 TL/m3)  olarak kullanma suyu olarak veriliyor.

 

Lise ve meslek yüksek okulu ihtiyaç doğrultusunda eleman yetiştiriyor…

Bölgede bulunan meslek yüksek okulu ve lise ile sanayi bölgesinin işgücü ihtiyacı araştırılarak bu doğrultuda bölümler açılıp, gençler yetiştiriliyor, mezunlarına iş garantisi sunuyor. Yap işlet devret politikasıyla da birçok kuruluşla çalışan oda, her alanda denetim yetkisine de sahip.

 

16 milyon metrekare sanayi alanında 6 banka

Lefkoşa'daki yaklaşık 800 bin metre karelik sanayi alanında yaklaşık altı tane banka olmasına kaşın, Adana’da 16 milyon metrekare sanayi alanında sadece 6 adet banka bulunduğu gözlemlendi. Sektörel pay içerisinde en büyük oran başta metal ve tekstil sektöründe.

 

14 firma Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde

Adana İlinden toplam 14 firma İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) yaptığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015" listesine girerken bunlardan 7’si AOSB’de faaliyet gösteren firmalardan, dokuzu ise AOSB dışından faaliyette olan firmalardan oldu.

 

Elektrik 17 kuruş, Doğalgaz 72 kuruş, su 53 kuruş!

Geceleri adeta gündüzü yaşayan sanayi alanındaki aydınlatmalarla bölge ışıl ışıl… Elektrik, doğal gaz ve suyun birim fiyatları ise Kıbrıs ile kıyaslandığı zaman dudak uçuklatıyor.

Sanayi Odası tarafından verilen Elektrik Satış Fiyatı 17,442 krş/kWh olarak görülse de çeşitli muafiyetlerle bunun 13 kuruşa kadar düştüğü gözlemlendi. Kıbrıs’ın kuzeyinde uygulanan endüstri ve ticari tarife ise 53 ile 54 kuruş arası değişiyor. Doğalgaz Satış Fiyatı ise 72 kuruş (0,727137 TL/m3) olarak görülüyor. Bölgedeki Kullanma Suyu Satış Fiyatı ise 53 kuruş (0,53 TL/m3).

----------

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB ) ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Başkan Bekir Sütcü, odanın faaliyetlerini anlattı, üreticiye nasıl destek çıktıklarının tüyolarını verdi.

“Üreticiyi rahatlatmak bizim vazifemiz”

 

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB ) Başkanı Bekir Sütcü, sanayi alanındaki en önemli yaptırımın fabrika kurup üretim yapmak olduğuna değindi. Sanayi alanında yatırım yapan şirketlere verilen uzun süreli, uygun şartlı kredilerin ve vergi muafiyetinin, işletmelerin kalkınmasına büyük destek olduğuna değinen Sütcü, devlet ayağıyla yapılan bu tarz desteklerin, üreticilerin önünü açtığını kaydetti. Sütcü, tekstil, gıda, plastik, kâğıt ambalaj, makine, kimya, enerji, hazır beton, çelik hasır, inşaat, ahşap, mobilya ve otomotiv gibi çok farklı alanlarda 351 firmaya ait toplam 407 işletmenin faaliyetini sürdürdüğü AOSB’de tüm planların yatırım ve istihdam üzerine yapıldığını kaydetti.

“Her yıl 800 milyon dolarlık ihracatımız var”

16 milyon metrekarelik bir alana sahip olan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde, yatırım yapacak olan firmanın isteği doğrultusunda, oda, yatırımcılara,  5 dönümden 500 dönüme kadar yer tahsis edebiliyor. “Alt ve üst yapı koşulları başta olmak üzere tüm yapıları sağlamak ve üreticilerin ihracat yapabilmesine olanak sağlamak, üreticiyi rahatlatmak bizim vazifemiz” diyen Sütcü, odanın faaliyetlerini anlattı.

Sütcü, şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından özel kanunla kurulmuş organize sanayi bölgelerinden biriyiz. Buradaki birinci şart fabrika kurmaktır. Üretimcinin yatırım yapması ve üretmesi için tahsis edilen alan 16 milyon metrekarelik bir alana sahip. 5 dönümden 500 dönüme kadar yatırımcılara tahsis ediyoruz. Tüm alt yapılarını da özel kanunla bizler yapıyoruz. İki yılda bir yapılan seçimlerde sanayicilerin oyuyla seçiliyoruz. Alt ve üst yapı koşulları başta olmak üzere tüm yapıları sağlamak ve üreticilerin ihracat yapabilmesine olanak sağlamak, üreticiyi rahatlatmak bizim vazifemiz. Arsayı biz tahsis ediyoruz, inşaat ruhsatını veriyoruz, su, elektrik, doğalgaz sağlıyor, işyeri açma ruhsatını veriyoruz. 400'ün üzerinde işletme ile hizmet veriyoruz. Enerji nakil hatları tamamen yerin altında. Karma bir organize sanayi bölgesi. Genelde tekstil, ambalaj ve makine sanayi üzerine hizmet veriliyor.

130 çalışanımız var, fen işleri müdüründen tutun da alt yapı işleri müdürlüğümüze dek birçok bölümümüz var. Burası, Avrupai niteliklere sahip, dünya devlerinin dahi yatırım yaptığı bir sanayi bölgesi. Örneğin İsrailli, Hindistan, Alman birçok yatırımımız var fakat yüzde 90 yerli üretici bulunuyor.

Sadece kendi bölgemizde her yıl 800 milyon dolarlık ihracatımız var. Sadece kendi şirketimde 50 milyon doların üzerinde ihracatım var. Adana şehrinin her yıl iki milyar dolar ihracatı var. En çok Almanya, Irak Rusaya Sudi Arabistan ve Amerika’ya ürün ihraç ediyoruz. Çalışanların yüzde 99'u yerli işgücünden oluşuyor. Toplamda 35 bin çalışanımız var.”

“Devlet tarafından büyük destekler yapılıyor”

Organize sanayi Bölgesi'nin hiçbir sıkıntısı bulunmadığına değinen Sütcü, devletin kendilerine destek çıktığını, bunun yanında kendi içlerinde çok iyi organize olmayı başardıklarını kaydetti. Bünyelerinde bulunan yapılar ile birçok sıkıntıyı aşabildiklerini belirten Sütcü, sanayi kültürünün bölgede epeyce yaygın olduğunu ifade etti. Dövizin seyrinden dolayı işlerin ve kar oranlarının düştüğüne değinen Sütcü, devletin işletmelere sağladığı kolaylıklardan söz etti. Sütcü, şöyle devam etti; "Çok şükür, kepenk indirecek derecede sıkıntıya girmedik, işlerimiz yolunda ilerliyor. Türkiye daha önce de bazı krizler yaşadı, tedbirli ve tecrübeliyiz. Tüm olumsuzluklara rağmen ocak ayında ihracatımız da arttı. Devlet aldığınız işçilerin yerli veya yabancı vergilerini kendi ödüyor, üreticiye 20 yıl vadeli cazip kredileri ve vergi indirimleri oluyor. Yeni açılacak olan işletmelere de mevcut işletmelere de durumuna göre bu tarz durumlarda yardımlarda bulunuyor. Devlet tarafından büyük destekler yapılıyor" dedi.

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri