Didem MENTEŞ
Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal, devlet bünyesinde yapılan inşaat projeleri ve ruhsat izinlerinin Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından yürütüldüğünü, bunu öngören tüzüğün güncellenmesi gerektiğini belirtti. Aysal, devlet projelerinde belediyelerden de ruhsat alınması gerektiğini vurguladı.
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, YENİDÜZEN’e verdiği bir demecinde, yıllardır devlet kurumlarının belediyelerden inşaat izni almadan projeleri hayata geçirdiğini söyledi.
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren KTMMO Başkanı Aysal, 1946 yılından kalan Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’na göre devlet adına proje yapma ve inşaat ruhsatını yürütme görevinin Planlama ve İnşaat Dairesi’ne verilen bir hak olduğunu vurguladı.
Günümüzde de bu hakların devlet projelerinde kullanılmaya devam ettiğini vurgulayan Aysal, ilgili yerel yönetimlerin bilgisi ve onayı olmadan ruhsat işlemlerinin yapıldığını ifade etti.
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar yıllardır devlet kurumlarının belediyelerden inşaat izni almadan projeleri hayata geçirdiğini söyledi…
Özçınar: “Devlet inşaat izni almaz”
Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN Güzelyurt’ta Portakal Çiçekleri Anaokulu’nun önündeki alanın kamulaştırılmadığı için asfalt yol yapılmadığını yazmıştı. Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da Kemal Dürüst’ün Eğitim Bakanlığı döneminde okulun yapıldığını, okul inşaatında belediyeden izin alınmadığını aktardı. Devlet kurumlarının belediyelerden hiçbir zaman inşaat izni almadığını belirten Özçınar, söz konusu yolun kamulaştırılmadığı için asfaltlanmadığını söylemişti. Özçınar, “devlet vatandaştan inşaat izni ister ama kendisi inşaat izni almaz” demişti.
KTMMO Başkanı Aysal, 1946 yılından kalma Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’na göre devlet adına proje yapma ve inşaat ruhsatını yürütme görevinin Planlama ve İnşaat Dairesi’ne verilen bir hak olduğunu vurguladı.
Aysal: “Aslında yasa dışı uygulamadır”
Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal, 1946’dan kalan Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’nın altında yapılmış tüzüğe göre Planlama ve İnşaat Dairesi’ne devlet adına proje yapma ve inşaat ruhsatını da yapma hakkı olduğunu aktardı.
Günümüzde de bu hakların devlet projelerinde kullanılmaya devam ettiğini vurgulayan Aysal, ilgili yerel yönetimlerin bilgisi ve onayı olmadan ruhsat işlemlerinin yapıldığını ifade etti.
Aysal, “Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Kuruluş Yasası’nın 40’ıncı maddesine göre KKTC’de yapılacak olan her türlü inşaatı vize edilmek zorundadır. Ama bu yasaya göre yapılacak olan devletin bir projesiyse ve devlet kendi bünyesinde yapıyorsa, vize harcından da muaftır deniliyor. Ama yasaya rağmen ilgili birimlerden, dıştan hizmet alımları haricinde projeler vize bürosuna da gelmiyor, ilgili belediyelere de gitmiyor. Bu aslında yasa dışı uygulamadır” dedi.
“Planlama İnşaat Dairesi yeni gelişen duruma rağmen devlet projelerini herhangi bir yerden, denetimden geçirmeden herhangi bir ruhsat almadan yürütmeyi sürdürmektedir. KTMMO açısından bakarsak devlet kendi yasasını kendi uygulamıyor”
“Tüzük güncellenmelidir”
Aysal, şunları aktardı: “Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası 1946 yılına dayanıyor. Bu haklar eskiden beri var çünkü o zaman Kıbrıs Türk Devleti’nde ne doğru düzgün bir belediye vardı ne imar verebilecek mekanizma vardı ne de var olan belediyelerin proje verebilecek birimi yoktu. Dolayısıyla bütünü Planlama ve İnşaat Dairesi’nden çıkardı. Planlama İnşaat Dairesi yeni gelişen duruma rağmen devlet projelerini herhangi bir yerden, denetimden geçirmeden herhangi bir ruhsat almadan yürütmeyi sürdürmektedir. Birlik açısından bakarsak devlet kendi yasasını kendi uygulamıyor.
Bunların hepsini düzeltmesi, değiştirmesi lazımdır. Bir taraftan vatandaşa yasaları uygula diyoruz ama devlet kendi yasasını kendi uygulamıyor. ‘X’ tüzükte 40 sene önce Planla İnşaat Dairesi ruhsat verir’ yazar diye uygulamıyor. Bu tüzüğün üzerinde Belediyeler Birliği Yasası çıktı. İmar Yasası çıktı, kendi içerisinde birçok kısıtlamalar var. Dolayısıyla devlet de bizler de bunu tekrar ele almamız, önce yasalara devletin uyacağı mekanizmaları oluşturmamız lazım. Belediyelerden de bize göre ruhsat alınmalıdır. Ruhsat harcı ödenecek diye söylemiyorum ama bir belediyenin sınırları içinde yapılacak olan bir işlemden belediye sorumludur ve belediyenin bundan haberdar olması gerekir. Bir okul yapılacak bundan belediyenin haberi yoktur. Bir kentle ilgili böyle bir şey olamaz. Devletin hangi birimi olursa olsun kent yönetimlerinin sahiplerinin haberi olmadan kent için bir işlem yapmamalıdır. İstişare içerisinde yönetilmelidir. Bunlar da taraflar arasında izinlerle netleştirilir ve bilgi sahibi olunur.
Aysal, Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’nın altında yapılmış tüzüğün güncellenmesi gerektiğini vurguladı.