Diktaya karşı demokrasi

Tayfun Çağra

 

Politika bu mudur?
Yani seçim kaybeden lider çıkacak, zaferle özdeşleşmiş ‘balkon konuşması’nı yapacak ve “ya Allah, bismillah” dedirtip zafer kazanmış gibi yola devam edecek!
Veya muhalefetteyken oy artırması beklenen ama oy yitiren bir partinin genel başkanı seçim akşamı yine o da zafer kazanmış gibi konuşacak ve istifa etmeyecek!
Öte yandan ilk kez meclise barajı aşıp parti olarak giren, büyük bir zafer kazanan bir partinin eşbaşkanı gayet ‘vakur’ bir halde konuşma yapacak ve “emaneten alınan oyları hak etmeye çalışacağız” gibi alçakgönüllü açıklama yapacak.
Ve bir ilginç de aşırı milliyetçi bir parti de oylarını artırırken genel başkanı yine diğer kaybeden başkanların aksine zafer konuşması yapmıyor ve kendileri içinde olmadan koalisyon alternatiflerini sıralıyor.

***

Demek ki Türkiye’de seçim kaybedenler, kazandığını sanıyor! başarılı olanlar da diğerleri üzülmesin diye ‘vakur’ davranıyor.
Önceki günkü seçimlerin ardından Türkiye’de parti başkanlarının yaptığı açıklamalar bu minvaldeydi.
AKP seçimi kaybetti. Buna Erdoğan seçimi kaybetti dersek daha da doğru olur belki…
Diğer yandan %49’dan %41’e gerileyerek seçim kaybeden ama buna karşın hâlâ açık ara birinci durumda olan AKP’nin henüz Türkiye’de varolan desteğini de görebilmek gerekiyor.
Elbette ki 13 yıldır beslenen! kesimlerin bir anda besleyeni terk etmeleri beklenemezdi, hatta HDP parti olarak katılma kararı almasaydı belki bu kaybedilen oylar hâlâ AKP’de olabilirdi.
Seçimin galibi HDP’dir. Barajı rahatlıkla geçti, meclise her kesimden milletvekili soktu. Çünkü HDP adaylarını saptarken bir nevi Yunanistan’daki Syriza modeli çeşitli kesimleri, farklı kültür ve dinleri temsil eden gruplardan destek alırken, temsilcilerini de aday gösterdi.
TBMM’ye giren 96 kadın vekilin 32’si HDP’li olacak. Ve bunlar olurken HDP, daha önce sadece Güneydoğu’nun partisi durumundayken bu seçimlerde Türkiye partisi olma yolunda büyük bir adım attı.
MHP’yi de kazançlı sayabiliriz çünkü oylarını %3 artırdı. Aslında sonuçlar açısından geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda aşağı yukarı çıkan sonucu tahmin etmeme rağmen CHP ve MHP’nin durumunda yanıldım. Yani MHP’nin artışını CHP’nin yapmasını bekliyordum vatandaşa sunduğu cebe dokunur, somut vaatlerden sonra ama demek ki CHP, inandırıcı olmayı, güven vermeyi beceremiyor.

Seçmen HDP’yi ‘alternatif’ olarak görmüş olacak ki CHP’den de biraz oy aldığı görülüyor. Daha önce AKP’ye giden emanet Kürt oylar da HDP’ye gelince sonuç ortaya çıkmış oluyor.
Bundan sonra koalisyon mu olur, yoksa erken seçime mi gidilir önümüzdeki günler bunu gösterecek ancak demokrasi ve samimi siyaset, gergin, agresif ve yerleşmeye çalışan dikta rejime galip geldi diyebiliriz.