Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 12-14 Temmuz tarihleri arasında geçeli olan, 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarda çalışma yasağına uyulup uyulmadığı konusunda Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından bugün tüm ilçelerde denetime çıkıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, basın mensuplarının da Çalışma Dairesi müfettişlerine eşlik ettiği Lefkoşa ilçesi denetimlerinde Yenikent-Ortaköy, Hamitköy ve Gönyeli bölgeleri olmak üzere; Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişlerden oluşan üç ekip Alo 102 İhbar Hattı’na gelen ihbarlara da öncelik vererek, inşaatlarda 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarda çalışma yasağa uyulup uyulmadığını kontrol etti.
Çalışma Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı müfettişler yarın da tüm ilçelerde, 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarda çalışma yasağına uymayanları denetlemeye devam edecek.
Dışarda çalışma yasağına uymayanları ihbar etmek isteyen duyarlı vatandaşlar, Bakanlığa bağlı Alo 102 İhbar hattını bugün saat 17.00’e kadar, yarın da saat 16.00’a kadar arayabilecekler.
12-14 Temmuz tarihleri arasında, çalışanların sağlığının korunabilmesi amacıyla, 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarda çalışma yapılmasını yasaklaya karara ilişkin tüm ilçelerde yapılan teftişleri kapsayan denetim raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ‘çalışma yasağını’ değerlendirdi, bugünlerde maksimum denetleme yapması gerektiğini belirtti;
“Sürecin takipçisi olacağız”
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Hasan Felek, 3 gün 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasaklayarak anlamlı bir adım atan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bugünlerde maksimum denetleme yapması gerektiğini belirmişti.
Hasan Felek, önceki gün yaptığı açıklamada, Dev-İş’in bir süreden beri demokratik kitle örgütleriyle birlikte konuyu gündemde tutarak kamuoyu yarattığı, buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’in sıcaklıkların normal olduğu noktasında ısrarcı davrandığını anımsatmıştı. Felek, günün sonunda kamuoyunun da etkisiyle yanlıştan vazgeçen Saner’in geri adım değil erdemli bir adım attığını vurgulamıştı.
Alınan kararının uygulamada ne kadar işleyeceği noktasında kamuoyunun ciddi şüpheleri bulunduğuna dikkat çeken Felek, özel sektörde sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarında işverenlerin karara ne kadar riayet edeceğinin muamma olduğunu belirtmişti.
Felek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, anlamlı bir adım atarak 12,13 ve 14 Temmuz tarihlerini kapsayan, 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasakladı. DEV-İŞ ve çeşitli demokratik kitle örgütleri bu konuyu günlerdir gündemde tutmuş ve kamuoyu yaratmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ise sıcaklıkların normal olduğu noktasında ısrarcı çıkışlar yapmıştı. Görüyoruz ki günün sonunda kamuoyunun da etkisiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlamlı bir adım atmıştır. Yanlıştan vazgeçmek, geri adım değil, erdemli bir adımdır.
DEV-İŞ olarak alınan bu kararın özellikle özel sektör ayağında uygulama noktasında takipçisi olacağız. Fakat altını çizmek istediğimiz iki nokta vardır.
Bu kararın uygulamada ne kadar işleyip işlemeyeceği noktasında kamuoyunun ciddi şüpheleri vardır. Özel sektörde sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarında iş verenlerin karara ne kadar riayet edeceği muammadır. Bundan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu 3 günde maksimum denetleme yapması ve aldıkları kararın uygulanması noktasında aktif olması gerekmektedir. Yoksa sadece alınan karar bir göz boyama olacaktır.
İkinci nokta ise bu kararın sadece bir defaya mahsus alınıp daha sonraki günlerde sıcaklar normalleşmiş gibi hareket edilmemesi gerekmektedir. Çalışma Bakanlığı’nın, Meteroloji Dairesiyle işbirliği yaparak, sıcaklıkların seyrine göre yasada belirtilen yaz ayları süresince tekrarlanması gerekmektedir.
DEV-İŞ olarak Gerek ALO 102 ihbar hattının aktif kullanılması ve denetleme yapılması yönünde gerekse de kendi imkanlarımızla özellikle inşaatlarda gözlem ve ihlalleri duyurarak bu sürecin takipçisi olacağız.”
ÇAĞ-SEN: “Dışarıda çalışma yasağına uyulmuyor”
Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açık alanda çalışma yasağına uyulmadığını, ALO 102 ihbar hattının da düzgün çalışmadığını kaydetti.
ÇAĞ-SEN Başkanı Mehmet Davulcu yazılı açıklamasında, yasaklama kararının yerinde olmakla birlikte uygulanmadığını, çok sayıda iş yerinde güneş altında işçi çalıştırılmaya devam edildiğini ifade etti.
Kararın uygulanması için bakanlığın etkin denetim yapamadığını kaydeden Davulcu, , ihlallerin bildirilmesi için oluşturulduğu açıklanan “ALO 102” ihbar hattının da düzgün çalışmadığını belirtti.
Davulcu, “İhbar hattının saat 14.00 itibarıyla bütünüyle kapanması ise, bakanlığın aldığı yasaklama kararını iş ola aldığı, arkasında durup uygulamak niyetinde olmadığı görüntüsünü yaratmıştır” ifadelerini kullandı.
Davulcu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı “aldığı kararın arkasında durmaya, uygulanması için elindeki tüm denetim olanaklarını kullanmaya, ihbar hattını da yasak süresince ulaşılır halde tutmak için gerekli önlemleri almaya” çağırdı.
Bağımsızlık Yolu: “Sendikasız işçi çalıştırma yasaklanmalı”
Bağımsızlık Yolu, sendikasız işçi çalıştırmanın yasaklanmasını istedi.
Bağımsızlık Yolu’ndan yapılan açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilan ettiği 3 günlük ‘güneş altında çalışma yasağı’nın ilk günü ile birlikte sendikasız işçi çalıştırmanın derhal yasaklanması gerektiği her yönü ile bir kez daha ortaya çıktı” denildi.
Yasağın kamuoyu tepkisini yatıştırmak amacıyla bir “taktik” olarak konduğu savunulan açıklamada, “Ancak kısa sürede kararın ‘güneş altında çalışma yasağı’ şeklinde alındığı ortaya çıktı. Yani işçiler inşaatın gölgesinde kaldığı sürece çalışma yasağının kapsamı dışında olacaklar, patronların ceza almaması için denetim sırasında işçilerin bir adım atarak gölgeye çekilmeleri yeterli olacaktır. Kararın pratikte uygulanamaz niteliği bir yana, ilgili bakanlığın kendi kararını bu hali ile bile uygulamaya çalışma niyeti olmadığı da açıktır” denildi.
Bakanlığın yeterli denetmeni olmadığı da kaydedilen açıklamada, “Özel sektörün sorunlarının çözümü için sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması dışında bir çıkar yol yoktur” denildi.
(tak)