“Kol kırılır, yen içinde kalır…”
“DİSİPLİN” (Parti, örgüt, sendika, dernek,aile vb. için) sözcüğüyle birlikte en sık kullanılan söylemdir bu… Açıklığa fırsat vermediği gibi; “Özgürlükçü” tanımına da uymaz… Stalinist “Demokratik Merkeziyetçilik” anlayışının vazgeçilmezidir… Lider diktatörlüğünü olduğu kadar, aile içi şiddetten tutun da her türlü baskıyı örtülemede kullanılır…
Geçen haftaki yazımda da vurgulamıştım, “Yeni dünyayı kuracak olanların yeni nesiller olduğunu; eski örgütçü, teşkilatçı, gettocu kafalarla bir yere varılamayacağını”…
Hafta içinde, “Parti içi disiplin ve demokrasi” konusunda yazılanlara, söylenenlere baktıkça, (üzülerek) bir kez daha aktarmak zorunda hissettim kendimi…
Bu hafta, eski bir yazımdan (HAVARİLER, 22-02-2009), küçük bir alıntıyla yetinerek, bu konudaki ayrıntıları bir başka yazıya bırakıyorum…
“1. Parti İçi Demokrasi Eksikliği
Bugüne dek ülke demokrasisini olduğu gibi partilerdeki (sendika ve tüm kurum kuruluşlardaki) demokrasi zaafiyetlerini de sorgulamaya yanaşmayan Havariler, bir anda ortalığı toza dumana boğdular… “Timsah gözyaşları” ile kuraklıktan kıvranan adaya bereket getiren kimi “köşe havarileri” çarşaf çarşaf yazılar döşenip; “katledilen demokrasi”ye ağıtlar yaktılar…
1990 CTP Olağan Genel Kurulu’nda “Delege sistemi demokratik değil, değiştirelim” diyenleri susturmaya çalışanlar arasında olan, iki eski parti yöneticisi gazetelere demeçler vererek havariliğe soyunmakta bir sakınca görmediler… Parti içindeki “şahinler”in başında gelen bu arkadaşların “demokrasi” adına gösterdikleri hassasiyet(!) doğrusu gözlerimi yaşarttı…
Tüm bu havarilere alkış tutan kimi “sendika havarileri” de üstüne düşeni yapmaktan geri durmayarak( o çok ister göründükleri) seçimi sabote etmek için genel grevi ansızın bir gün erteleyerek, müthiş bir demokrasi sınavı verdiler!..
Somut örnekleri daha da artırabiliriz… Ama gerek yok… Tablo ortada:
Hala teşkilat döneminden, BEY devrinden kalma liderlere bel bağlayan; “Lider/kadro Partisi” modellerini aşamayan; sendikal mücadeleyi “Lilli ve de milli” mücadeleye indirgeyen; (kendi lehine olduğu sürece) tüm dış karışmacılıklara ŞÜKRAN çeken; demokrasiyi içselleştirememiş bir toplumda HAVARİLER’in bu kadar bol olması normal değil mi?..”
***
Başlık konusunu kısa kesmemin nedeni, Işık Kitabevi’nin 26.’sını düzenlediği “Kitap Fuarı”.
26 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Kitap Fuarının ana teması “Adalet”.(keşke Demokrasi olsaymış. T.Ö).
Kaçırılmayacak etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Kitap Fuarı’nın programı şöyle:
26 Ağustos Pazartesi: Shades of Black, Gommalar Cover Band, ve Omorfo Blues Band müzik dinletisi
27 Ağustos Salı:
Panel: “Hukuk ve Etik Bağlamında Medya” (Düzenleyenler; Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği). Moderatör: Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Genel Sekreteri Canan Onurer. Konuşmacılar: Medya Etik Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr.Gürdal Hüdaoğlu, Baro eski Başkanı avukat Mustafa İnan ile Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi
28 Ağustos Çarşamba:
Panel: “Türkiye – Kıbrıs İlişkileri ve Adalet”.
Konuşmacılar: Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş
29 Ağustos Perşembe:
Panel: “Kıbrıs Sorunu, Çözüm Arayışları ve Adalet”
Konuşmacılar: Panelde tarihçi Dr. Andonis Hacigiriakos ile öğretim üyesi- yazar Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek
30 Ağustos Cuma:
Panel: “Sanat ve Etik” (Düzenleyenler: Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği)
Konuşmacılar: Şair- Yazar Hakkı Yücel, Sanatçı- Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İnatçı ve Şair- Yazar Gürgenç Korkmazel
31 Ağustos Cumartesi: Gençlik Merkezi Anma Gecesi
2 Eylül Pazartesi:
Panel: “Yeni Dünya Düzeninde Üretim, Paylaşım ve Adalet (Quo Vadis?)”
MOderatör: Doç. Dr. Fatma Güven Lisaniler moderatörlük
Konuşmacılar: Kıbrıs Türk Esnaf Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, sendikacı Koral Aşam, Genç İşadamları Derneği Başkanı Arsen Angı ile Ekonomist Doç. Dr. Mustafa Besim
3 Eylül Salı:
Panel: “Kuzey Kıbrıs’ta Adalet”
Konuşmacılar: Öğretim görevlisi Mustafa Öngün, hukukçu- milletvekili Yrd. Doç. Dr. Tufan Erhürman, ile Lefkoşa Baro Başkanı Avukat Gökan Asafoğulları
4 Eylül Çarşamba:
Söyleşi: Gazeteci Yazar Ece Temelkuran, “Adaletin Bu Mu Dünya” temasıyla, “Düğümlere Üfleyen Kadınlar” kitabı üzerine söyleşi ve imza gecesi
5 Eylül Perşembe:
Panel: “Azınlıklar , Mülteciler, Sığınmacılar, Göçmenler ve Dezavantajlı Gruplar Konuşmacılar” Konuşmacılar: Panelde öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dayıoğlu, Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel ile hukukçular Faika Deniz Paşa ve Fezile Osum konuşma yapacak.
6 Eylül Cuma:
Panel: “Ortadoğu ve Dünya’da Adalet”
Moderatör: Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlksoy Aslım
Konuşmacılar: Öğretim üyesi Dr. Nur Köprülü ile Gazeteci Yazar Hüsnü Mahalli konuşma yapacak.