Afrika Gazetesi’nin 22 Eylül 2012 tarihinde dönemin Başbakan İrsen Küçük imzalı yayınladığı belgenin sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla Kuzey Kıbrıs tarihinin en büyük skandallarından biri patlak vermişti.
Gazeteye söz konusu belgeyi ulaştıran ve sahte belgeyi hazırlayanlar dönemin Kamu Hizmeti Komisyonu Üyesi Mustafa Tanju Tokay ve Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav Müdürü Emir Hüseyin Emirkanı tutuklanmıştı.
Küçük’ün imzası atılan ‘talimat’ belgesi “çok gizli” rumuzu ile kabineden Hüseyin Özgürgün’e, Ersin Tatar’a, Ali Çetin Amcaoğlu’na, Nazım Çavuşoğlu’na Şerife Ünverdi’ye, Mutlu Atasayan’a, Ünal Üstel’e ve Ertuğrul Hasipoğlu’na hitaben yazılmıştı.
Burada amaçlanan İrsen Küçük’ü karalamak onun yazdığını iddia ettikleri belge ile ne kadar “partizan ve baskıcı” olduğunu kamuoyuna yaymaktı.
Yani amaç İrsen Küçük’ü kötülemekti.
Zaten, mahkeme de dün açıkladığı kararda, suçun “aynı siyasal parti içerisinde, karşıt grupta olan Başbakan’a zarar verme amacı ile işlendiği” belirtildi.
İrsen Küçük’ün bu belge ile alakası yoktu.
Peki Derviş Eroğlu’na yakınlığı ile bilinen ve Eroğlu tarafından atanan bu iki bürokrat neden böylesi bir sahteleme olayını tezgahlamıştı?
Ve bu iki isim kimdi…
Geçmişten hatırlatalım.
***
Mustafa Tokay…
Derviş Eroğlu’nun Başbakan olduğu dönemde müsteşar olan Mustafa Tokay, yaptığı vatandaşlıklar ile gündeme gelmişti. Tokay 2002-2003 yıllarında yapılan vatandaşlıkların bazılarında ikametgahı kendi ev adresini göstererek, yaklaşık 20 kişinin bu şekilde vatandaş olmasını sağlamıştı.
O dönemde Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün bir konferansta cebindeki kimlik kartını çıkararak, “Yarım saat önce KKTC vatandaşı oldum” sözleriyle, binlerce vatandaşlık incelenemeye alınmıştı. Açılan davalar sonucunda, birçok vatandaşlık iptal edilmişti.
Mustafa Tokay, Derviş Eroğlu’nun başbakanlığı döneminde (2009) son olarak Kamu Hizmeti Komisyonu’na üye olarak atanmıştı.
Ve skandal patlamıştı.
Skandalda adı vardı.
***
Emir Emirkanı…
Dönemin Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav Müdürü Emir Emirkanı ise, daha önce basında, sınav sorularını dışarıya sızdırmakla gündeme gelmişti. Emirkanı’nın ses kaydı bazı kaynaklarca basına sızdırılmıştı.
Son mahkeme tarafından iptal edilen “müdür ve müdür muavinliği” sınavlarının şaibeli olmasının sorumlusu da Emir Emirkanı’ydı…
Dönemin Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Çetin Uğural bu iki bürokrat nedeniyle komisyonun bütün sınavlarının “şaibeli” olduğunu açıklamıştı.
---------------------------------------------------
Dönemin Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Çetin Uğural konuştu:
“Eroğlu, o dönemde Tokay’ın görevden alınmasını engelledi, onu korudu”
Sahte belge skandalı patlek verdiğinde olanlardan büyük rahatsızlık duyan bir isim vardı.
Dönemin Kamu Hizmeti Komisyonu başkanı Çetin Uğural…
Uğural’ı aradım, sordum.
Uğural adaletin tecelli etmesinden memnun…
Ancak gecikmeden rahatsız.
Neden yıllar sonra diye soruyor.
Bir de eklemeleri var Çetin Uğural’ın…
Bakın neler diyor:
• Ben bu iki bürokratın böylesine usulsüzlük işlerine girdiklerini çok çok önceleri açıklamıştım.
• Bu iki şahıs hakkında Başsavcılık ve polise gönderdiğim dosyada yer alan belgelerde Tokay ve Emirkanı’nın Derviş Eroğlu tarafından korunduğuna ilişkin ciddi ip uçları vardır.
• Bu adamlar Derviş Eroğlu’nun koruması altındadır.
• Şimdi mahkeme tarafından bu sahteleme kanıtlandığına göre Derviş Eroğlu’nun halka bir açıklama borcu vardır.
• Eroğlu çıksın ve kendi atadığı ve görevden alınmamaları için de büyük uğraş verdiği bu şahısların altına imza attıkları her bir atamaya sahip çıksın.
• Ben görevden yaş haddimden dolayı ayrıldıktan sonra birçok atamaya-terfiye imza attı bu şahıslar…
• Yani 2013’ün Şubat’ından sonra yapılan bütün terfi ve atamalar şaibelidir.
• Ben başkanlığım döneminde şaibe iddiları nedeniyle Mustafa Tokay’ı görevden almak için karar almıştım, ancak Derviş Eroğlu bunu engellemek için elinden geleni yaptı. Maliye Bakanlığı’na resmi yazı yazan Eroğlu Tokay’ın görevden alınmasını engelledi.
------------------------------------------------
İşte Eroğlu imzalı belge:
'Tokay’ı görevden alma yetkiniz yok' yazısı
Cumhurbaşkanı’nın Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’na hitaben yazdığı ve dağıtımını Komisyon Üyeleri’nin isimlerine ve ilgili kurumlara yaptığı ve referans olarak Başsavcılığın gösterildiği yazıda, 53/1983 sayılı Yasa’ya atıfla, KHK Başkanı’nın her ne sebeple olursa olsun bir üyeyi geçici olarak görevden alma yetkisinin olmadığı, bu sebeple hakkında sahtekarlık suçlamasıyla dava açılmış bulunan Mustafa Tanju Tokay’ın görevden uzaklaştırılamayacağını iddia edilmişti.
Yani Eroğlu bu yazısı ile Mustafa Tokay’ın “sahte belge düzenleme, tedavüle sürme” suçundan yargılanmasına rağmen görevden alınmasına karşıydı…