Döviz kurları Türk Lirasına karşı yükselişte…
An be an değer kaybeden TL, dünden beri Sterlin, Euro ve Dolar karşısında gitgide düştü., Dün 9,20 TL’den işlem gören Sterlin, bugün 30 kuruştan fazla tırmanışa geçerek 9,56 TL’ye piyasada yer almaya başladı.
Euro ise dün 8,20 TL’yken bugün 8,59 TL’ye ulaştı.
Dolarda da 20 kuruştan fazla artış oldu. 7,01 TL’de piyasada satışta olan Dolar, bugün itibariyle 7,26 Liraya çıktı.
Bir haftadır büyük bir yükseliş yaşayan döviz kurları karşısında Türk Lirası ‘saat başı’ değişerek değer kaybediyor…
Kur neden yükseliyor, artış devam edecek mi?
Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında Temmuz ayı boyunca devam eden yatay seyri, son haftalarda yerini değer kaybına bıraktı ve Dolar/TL kuru 7,30'u aşarak rekor kırdı.
Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20'den fazla değer kaybetmiş durumda.
Bugünkü gelişmeler sonrası TC Merkez Bankası bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Ağustos başı itibariyle iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkanları kademeli olarak azaltılacaktır" denildi.
TC Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
"Piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır" denildi.
Daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da bir açıklama yaptı.
BDDK yurt dışında yerleşik bankalara Türkiye kapsamında yapacakları TL işlemlerde esneklik sağladı.
Kur neden yükseliyor?
Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.
Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.
Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.
Son 10 yılda Merkez Bankası'nın politika faizi ve enflasyonun seyri
Kaynak TCMB ve TÜİK
Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor.
TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.
Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019'un başından bu yana TL'yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktarıyor.
Bu yolla piyasadaki döviz likiditesinin artırılması ve TL'nin desteklenmesi amaçlanıyor.
Yaz sezonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yaşanan düşüş, turizm gelirlerinin geçen yılların oldukça gerisinde kalmasına yol açmış durumda. | BBC