Dr. Nazım Beratlı ile SON KITABI ÜZERINE SÖYLEŞI

Dr. Nazım Beratlı’nın Khora Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Kıbrıs Miskinhanesi - Cüzzam ve Kıbrıs 1830-2001”, 21 Şubat Perşembe akşamı tanıtılacak

 

 

Dr. Nazım Beratlı’nın Khora Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Kıbrıs Miskinhanesi - Cüzzam ve Kıbrıs 1830-2001”, 21 Şubat Perşembe akşamı saat 19.00’da, Yenikent’teki Kıbrıs Türk Tabipler Birliği lokalinde gerçekleştirilecek etkinlikle tanıtılacak. Doktor, siyasetçi ve araştırmacı-yazar kimlikleriyle tanınan Nazım Beratlı’nın, kitabı hakkında bir sunuş yapacağı etkinlikte, katılımcılar da yorum ve soruları ile katkı koyma ve kitap alıp imzalatma imkanı bulacaklar.

 

Kısa bir sure önce çıkan “Kıbrıs Miskinhanesi”, adamızda Lepra yani Cüzzam hastalığının tarihini ve etkilerini konu alıyor. 100 sayfalık kitap,  “Dinlerin Lepraya Yaklaşımı”, “Osmanlı ve Miskinhane”, “İngiliz Döneminin Başı” gibi çeşitli konulardaki on dört kısa bölümden oluşmakta. Her bir bölümde hastalığın etkileriyle ilgili bilgiler verilirken aynı zamanda farklı bir tarih araştırması da okuyucuya sunulmakta.

 Münür Rahvancıoğlu’nun yayına hazırladığı kitabın düzeltileri edebiyat öğretmeni Yıltan Taşçı’ya, kapak ve sayfa tasarımı ise grafiker Ömer Tatlısu’ya ait. Yazar, kitabın arka kapağında okuyucuya şöyle sesleniyor: Yayınlanmış bunca kitabımdan sonra, mesleğim ile ilgili bir yayın yapmaya ilk defa girişiyorum.

Okuru, geniş tıbbi bilgi ile sıkmak istemediğimden, hastalığın kendinden çok, etkilerini ele almaya çalıştım bu kitapçıkta. … Kıbrıs belki de ciddi boyutta bu hastalıktan muzdarip olduğu halde, bu illetten ilk kurtulan ülkeler arasında bulunuyor. Bunda, Cüzzam’a karşı mücadelenin, ta Osmanlı döneminde başlamasının önemli rolü olduğu kadar, İngiliz döneminde zamanına göre çağdaş bir mücadele anlayışının uygulanmasının da büyük rolü var. Öte yandan, bence ilginç olan bir başka husus, kitapta da görüleceği gibi, bütün dinlerin, Lepra’ya bir tür özel önem atfetmesinden dolayı olsa gerek, Kıbrıs’ta bir Cüzzam Çiftliği kurulması konusunda, adanın Müslüman ve Hristiyan Evkaflarının, işbirliği yapması! Araziyi Müslüman Evkafı veriyor, masrafları ise Kilise karşılıyor! Hükümet de ayrıca katkıda bulunuyor.
Hani zaman zaman, “bu adada Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Elenler ortak ne yaptılar ki?” diye soruyoruz ya? Hiç bir şey yapmadılarsa, ülkeden Cüzzam’ın kökünün kurutulmasında, bir halk sağlığı sorununda ortak bir şeyler yapmışlar işte! Hem de iki tarafın, dinsel kurumları!

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri