Dün yayınlandı, bugün yürürlükten kaldırıldı!

UBP- HP Hükümeti dün Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe koyduğu İmar Yasası altındaki değişiklik Emirnamesi’ne ilişkin ‘süresiz uzatma’ kararını, bugün ‘sehven’ yapıldı diyerek iptal etti.

İçişleri Bakanlığı, Başbakanlığa “Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı ile ilgili Emirname” gönderdi. Süresiz emirname, Başbakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı ‘Emirname’ ertesi gün, bu kez İçişleri Bakanlığı’na bilgi verilmeden ve ‘sehven’ (yanlışlıkla) denilerek geri geçildi.
 

Başbakan’dan kendi yayınladığı ve geri çektiği ‘Emirname’ye yönelik açıklama: “Asıl sorun şudur: Bu Emirname, konuşulanlar ve mutabakata varılanlar dışında yayınlattırılmış olduğundan hükümetimize duyulan güvenin sarsılmasına vesile olmuştur.”


UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, Resmi Gazete’de yayınlanan kararın geri çekilmesinin “ara emrine karşın bir düzeltme” olduğunu iddia etti.
 

Hükümet ortakları arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle önce İmar Planı rafa kalktı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre “Emirname” süresiz devreye girdi. Sonrasında bu Emirname de geri çekildi.

 

 

YENİDÜZEN - ÖZEL

UBP- HP Hükümeti dün Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe koyduğu İmar Yasası altındaki değişiklik Emirnamesi’ne ilişkin ‘süresiz uzatma’ kararını, bugün ‘sehven’ (yanlışlıkla) yapıldı diyerek geri çekti ve iptal etti.

Resmi Gazete’de yayınlanan ‘DÜZELTME’de, “14 Temmuz 2020 tarihinde Resmi Gazete sayı 137’de Ek III A.E.462 sayfa 1129’da yayımlanan İmar Yasası (55/1989 sayılı yasa) altında (değişiklik) Emirnamesi sehven yayınlandığından, yürürlükten kaldırılır” yazıldı.

 

Hükümet, aylardır sürüncemede bıraktığı ve yürürlüğe koyamadığı Mağusa-İskele-Yeni Boğaziçi İmar Planı’nda yeni bir KAOSA imza attı.  UBP-HP Hükümeti’nin son kararı ile birlikte şu anda tam bir belirsizlik ortaya çıktı.

UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, Başsavcı’nın “sözlü görüşü” doğrultusunda yayınlanan Emirname değişiklik kararının geri çekildiğini, sadece süreyi uzatacak yeni bir Emirname yayınlanacağını açıkladı.

 

BRT’de konuşan Ersan Saner, Resmi Gazete’de yayınlanan kararın geri çekilmesinin “ara emrine karşın bir düzeltme” olduğunu iddia etti.

Saner "Emirname değişiklik sürecinde yasal süreç takip edilmesi gerekiyor. Yapılacak değişiklikle ilgili halka bilgi verme süreçleri izlenmeli. Bunlar yapılmadan bu değişiklikle ilgili olası bir ara emri başvurusunda yürütmenin durdurulabileceği öngörerek emirnamedeki değişikliği geri çektik" dedi.

 

Başbakanlık: “Hükümetimize duyulan güven sarsıldı”

 

Başbakanlık, “İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen ve Resmi Gazete’nin 462 sayılı nüshasında yayınlanan Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı ile ilgili Emirnameyi Başsavcılıkla yapılan görüşmede ortaya konulanlar ve İyi İdare Yasası gereği iptal edildiğini” açıkladı.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ulusal Birlik Partisi İmar Planlarından yanadır. Bu tavır hükümet programına da yansımıştır. Başbakanımız Sayın Ersin Tatar, pek çok açıklamasında İmar Planlarını savunan bir parti olduklarını vurgulamışlardır. Sayın Başbakan, defalarca, Gazi Mağusa, İskele , Yeni Boğaziçi bölgesi için sürdürülebilir, üzerinde uzlaşılan, halkın, ülkenin yararına bir İmar Planı istediklerini vurgulamış, böyle bir İmar Planı ortaya çıkması halinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmesine onay vereceğini ifade etmiştir.

Gazi Mağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı ile ilgili Emirname süreci 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla tamamlanmıştı. Bu süre doluncaya dek üzerine uzlaşılan bir İmar Planı ortaya çıkmaması nedeniyle, Başbakanımız ilgili Plan’ın Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesine onay vermemişti. 14 Ocak 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı, yeni bir plan hazırlanması maksadı ile ilgili emirnameyi 6 ay bir ek süre ile uzatmıştı. Bu süre bu akşam gece yarısı dolacaktır. Ancak herkesin takdir edeceği üzere Mart ayı başlarından itibaren ülkemiz koronavirüsle mücadele etmektedir. Doğal olarak İmar Planı ile ilgili süreç de bundan olumsuz olarak etkilenmiştir.

Hükümet ortakları arasında yapılan görüşmeler soncunda ise İmar Planı çalışmalarının bir aya kadar tamamlanması üzerinde uzlaşılmış ve sürenin uzatılmasına karar verilmişti. Bu uzlaşmadan sonra İçişleri Bakanlığı, Başbakanlığa bir Emirname göndermiş ve Resmi Gazetenin 462 sayılı nüshasında yayınlanmıştır. Emirnamenin yayınlanması ile birlikte, yatırımcılardan mağdur olduklarına dair şikayetler gelmesi üzerine Başbakanımız konunun yeniden incelenmesini istemiştir. Başsavcılık ve hukukçular; yapılan görüşmelerde, yayınlanan Emirname’yi müktesep hakları ortadan kaldırması nedeniyle yeni bir Emirname olarak nitelendirmişlerdir. Oysa murat edilen sadece ve sadece 14 Ocak’ta olduğu gibi İmar Planı’nın hazırlanmasına dek süreyi uzatmaktı.

Başbakanımızın talimatları bu yönde idi. Bu arada, Başbakanlık hukukçuları da yeni bir Emirname söz konusu ise “İyi İdare Yasası’nın” 11’nci maddesi gereği söz konusu Ermirname’nin önceden halkın bilgisine getirilmesi gerektiği görüşünde olup bunu Sayın Başbakanımıza incelemeleri neticesinde iletmişlerdir. Asıl sorun ise şudur: Bu Emirname, konuşulanlar ve mutabakata varılanlar dışında yayınlattırılmış olduğundan hükümetimize duyulan güvenin sarsılmasına vesile olmuştur.

Dolayısıyla, bütün bu gelişmeler ışığında Başbakanımız Sayın Ersin Tatar’ın talimatları ile ilgili Emirnamenin Resmi Gazetedeki 462 sayılı yayını sehven yapıldığı düşünüldüğünden iptal edilmiştir. Bu noktadan sonra beklenen, İçişleri Bakanlığı’nın gereken düzeltmeleri yapması, sadece zaman uzatılmasını içeren bir Emirnameyi Başbakanlığa göndermesidir. Böyle bir Emirname gönderilmesi halinde gereği hemen yerine getirilecektir”.

 

İlgili Haberler

Haberler Haberleri