DÜNYAYI KİM KURTARACAK ?

Tamer Öncül

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı öncesinde, “değişen ekolojik denge ve iklim problemlerini” görüşmek üzere  toplanan “Zirve”de neler konuşulmuş olabilirdi sizce? Obama’nın da, (boş koltuklara konuşması alay konusu olan) Erdoğan’ın da ana teması başlığa uygundu tahmin edebileceğiniz gibi…
Obama’nın birincil gündemi, “İŞİD’e karşı mücadelede 4 maddelik eylem planı”ydı; Erdoğan’ınki de tamamen ilgisiz konular…

“Dünya’yı Kurtarmak İçin Toplanan BM Genel Kurulu’nda da “SAVAŞ”(diğer bir deyişle çok uluslu şirketlerin çıkar kavgası) ana gündemi oluşturuyordu…

“Ekonomik Çıkarları” her şeyin üstünde tutan dünya liderlerinin, “Dünyayı Kurtarmak” gibi bir dertleri olmadığını, orada yapılan konuşmalardan çıkarmak zor değil…
Dünyanın tüm kaynaklarını tüketmeye odaklanmış, azgın kapitalizmin sözcülerinden başka bir şey beklemek de “abesle iştigal” olurdu zaten…

Silah/Petrol tüccarlarının bürokrat sözcülerinden bir şeyler beklemek yerine; “OKUMA”yı deneyin bence…
Bilinen bir gerçek olmasına karşın hep göz ardı edilen “OKUMA” eyleminin neleri başarabileceğine bilimsel verilerle bir göz atalım isterseniz…

Kanada'da “National Reading Campaing” tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen etkinlik ve araştırmaların sonuçları geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.

“Okumak dünyayı kurtarır!” başlığıyla yayınlanan verilere bir göz atalım isterseniz:
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, sadece 6 dakikalık okuma bile stresin %60 düşmesine; kalp atışlarının yavaşlayıp kasların gevşemesine ve zihinsel aktivitenin artmasını sağlıyor…

Okumanın stresi(ve ona bağlı davranış bozukluklarını) azaltmadaki başarısı, müzik dinlemekten %68; yürüyüşten%300; video oyunları oynamaktan %600 daha etkili…
% 61’inin kütüphane kartı olan Kanadalılar, yılda 360 milyon kütüphane ziyareti gerçekleştirip; 590 milyon adet çeşitli yayını ödünç alıyorlarmış…

Sydney, merkezli  “Ekonomi ve Barış Enstitüsü” her yıl yaptığı “en güzel” (Global Peace Index) ülke çalışmasında Kanada’nın sürekli ilk 10’da olması rastlantı olmasa gerek…   22  kritere göre yapılan  puanlamanın geçen yılki sonuçları şöyle: 1. İzlanda, 2. Danimarka, 3. Yeni Zelanda, 4. Avusturya, 5. İsviçre, 6. Japonya, 7. Finlandiya, 8. Kanada, 9. İsveç, 10. Belçika
Tanınmamış bir ülke olduğumuz için bizim bu listede yerimiz yok; ama bir fikir verebilir diye Türkiye’nin yerini söyleyelim: 134.

Kütüphane fakiri ülkemizde, tüketime dayalı bir ekonomik yapı ile dayatılan GÖSTERİŞÇİ yaşam biçiminin insanları mutlu/huzurlu kılmadığını görmek için çevrenize bakmanız yeter…
Kültür-sanatın, ilgi alanı dışına taşındığı; “kazan-tüket” anlayışının “çağdaşlık” olarak sunulduğu şu garabet, yarı buçuk adada huzur arıyorsanız OKUMAYI deneyin…

***
Bu gün, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın İstanbul’da gerçekleştireceği oldukça anlamlı bir etkinlik var… Kaya Çanca’nın da anılacağı bu güzel etkinliğe katılabilseydim keşke…  "KIRKINDAN EVVEL ÖLENLERİN TÜRKÜSÜ”, Sezai Sarıoğlu’nun sunumuyla Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinlikte kırk yaşından önce ölen Soysal Ekinci, Öztürk Uğraş, Doğan Ergül, Özge Dirik, Zafer Ergin Karabay, Kaan İnce, Nilgün Marmara, Didem Madak, Kaya Çança, Arkadaş Zekai Özger, Uğur Kaynar, Tayfun Ger, Cenk Koyuncu, Rahmi Durmaz, Kemal Kale, ve Ender Sarıyatı’nın şiirleri ve yaşamları gündeme alınacak…