Duruşma 1 Haziran’da başlıyor

Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ davasıyla ilgili 4’ü doktor 6 zanlının ‘tutuklu yargılanmaları’ için Başsavcılığın Yüksek Mahkeme’ye başvurduğu istinaf davasının duruşma günü belirlendi

Didem MENTEŞ

Toplumda büyük infiale neden olan Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ davasıyla ilgili 4’ü doktor 6 zanlının ‘tutuklu yargılanmaları’ için Başsavcılığın Yüksek Mahkeme’ye başvurduğu istinaf davası 1 Haziran’da başlıyor. 11 Nisan günü Girne Kaza Mahkemesi’nin Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ayşegül İşbilen ve Taner Okburan ile ilgili verdiği teminat kararıyla serbest kalmalarını ‘hatalı’ bulan Başsavcılık, kararı bozmak için Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Mahkeme 11 Mayıs’a gün verilmesiyle taraflar dün yine yargı huzurundaydı.

Sanıklar mahkemedeydi

Basşavcılık adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener ve sanıkların ile avukatları dün Yüksek Mahkeme’de hazır bulundu. Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ayşegül İşbilen ve Taner Okburan da Mahkeme avlusunda taraflaırn görüşmelerini bekledi. Taraflar, duruşmaya başlanmak üzere bir tarih üzerinde uzlaşı sağladı.
Başkanlığı’nda Ahmet Kalkan ve üye yargıçlar Gülden Çiftçioğlu ile Bertan Özerdağ’dan oluşan yargıtay heyeti, istinaf davasına başlanılmak üzere 1 Haziran Çarşamba gününe duruşma yapılmasına karar verdi.

Neler olmuştu?

Hatırlanacağı üzere Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ soruşturmasında incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen fetüslerin ve 34 haftalık bebeğin ölümüyle ilgili ön rapor 30 Nisan Cumartesi günü Sağlık Bakanlığı’na ulaşmış oradan da Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılığa gönderilmişti. Islak imzalı raporda 34 haftalık bebekte ‘propofol’, fetüslerde ise ‘potasyum’ maddesine rastlanmıştı. Ancak bebeğe uygulanan maddenin doğum öncesi mi yoksa doğum sonrası mı yapıldığı netlik kazanmamıştı. Ayrıca bebekte görülen ‘propofol’ maddesinin anneye mi yoksa çocuğa mı verildiğine dair de kesin bilgi elde edilememişti. 

Uzmanlar raporu inceliyor

Savcılık bu maddelerin ne zaman uygulandığına dair bir zaman dilimi olmadığı için olayın cinayet mi yoksa çocuk düşürmeye teşebbüs mü olduğuna ise henüz karar veremedi. Bunun üzerine Başsavcılık ön raporla ilgili hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye’deki uzmanlardan bilgi almak üzere çalışma başlattı. Ayrıca Başsavcılık zanlıların tutuklu yargılanmaları için Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Mal varlıklaırna el konulmuştu

Öte yandan sanıkların Ekim 2013- Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ‘Çocuk düşürmeye teşebbüs’ ve ‘Hamileliği yasal olmayan şekilde sonlandırma’ soruşturmasıyla ilgili ‘suç gelirlerinin aklanması’ suçuyla ilgili bağlantılı olarak da Mali Polis tarafındna mal varlıklarına el konulmuştu. Nisan ayı içerisinde sanıkların mallarına 6 ay süreyle tedbir konulmuş, yurt dışına çıkışları yine men edilmişti.

Dünya Haberleri