• BARIŞA ÖZLEM… Gösterim öncesi YENİDÜZEN Gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ve Politis Baş Editörü Marilena Evangelou konuşma yaparak katılan herkese teşekkür etti. 'Duvarımız' belgeselinin yapımcıları Niyazi Kızılyürek ile Panikos Cheysantou da etkinlikte hazır bulundu.
• YOĞUN KATILIM… Etkinliğe adanın her iki yanından yoğun katılım oldu. Geceye kuzey ve güneyden siyasi parti temsilcileri de katılarak bir araya gelme şansı yakaladı.
• GÜRŞAN DA KATILDI… Gecede gösterilen “Duvarımız” Belgeseli'ni BRT Müdürü olduğu dönemde BRT'de yayınlayan BRT Eski Müdürü Hüseyin Gürşan'ın da geceye katılması anlamlıydı.
• Niyazı Kızılyürek: “Filme gelen tepkileri biliyorsunuz, resmi çevreler benimsemediler”• Panikos Chrysantou: “Daha iyi iletişim kurmak için yaralarımıza parmak basmak zorundayız”
YENİDÜZEN (Özel)
Kıbrıslı araştırmacılar Niyazi Kızılyürek ve Panikos Chrysantou'nun 1993 yılında çektiği 'Duvarımız' belgeseli, yıllar sonra önceki akşam ortak bir etkinlikte gösterildi.
Politis, Yenidüzen, Kanal Sim ve Paratiro internet sitesinin birlikte düzenlediği etkinlik, Ledra Caddesi üzerinde bulunan Lokmacı geçiş noktası yakınında, Politis gazetesi binasının otoparkında yer aldı.
Belgeselin gösterildiği alanın Yeşil Hat’ta çok yakın bir mesafede bulunması ayrıca anlamlıydı.
Gösterim öncesi YENİDÜZEN Gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ve Politis Baş Editörü Marilena Evangelou kısa bir konuşma yaparak katılan herkese teşekkür etti.
'Duvarımız' belgeselinin yapımcıları Niyazi Kızılyürek ile Panikos Cheysantou da etkinlikte hazır bulundu.
Yoğun katılım
Etkinliğe, adanın her yanından yoğun katılım oldu. Geceye kuzey ve güneyden siyasi parti temsilcileri de katılarak bir araya gelme şansı yakaladı.
Etkinliğe CTP'li milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Teberrüken Uluçay, Erkut Şahali, eski bakanlardan Sonay Adem, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Kostantinos Yorgacis , çok sayıda sanatçı, gazeteci, aydın ve izleyici katıldı.
Gecede gösterilen “Duvarımız” Belgeseli'ni BRT Müdürü olduğu dönemde BRT'de yayınlayan BRT Eski Müdürü Hüseyin Gürşan'ın geceye katılması da anlamlıydı. Gürşan, filmin yayınlanmasının arından görevinden ayrılmak durumunda kalmıştı.
1974'te savaş sırasında yaşananları, görgü tanıklarının anlatımıyla ekrana getiren 'Duvarımız' belgeseli, Kıbrıs'ın her iki yanında fanatik çevrelerin tepkilerine neden olmuştu.
Kıbrıs'ta savaş döneminde yaşananları çarpıcı bir dille anlatan belgesel uzun bir aranın ardından Kıbrıs Türk ve Rum tarafından dört yayın kuruluşunun ortak etkinliğinde kitlesel olarak ilk kez gösterildi.
Duvarları yıkacağız!
Gecede kısa bir konuşma yapan YENİDÜZEN Gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı şunları söyledi: “Bu akşam gerçekten çok heyecanlandım, gerçekten duvarları yıkacağız gibi geldi. Umarız öyle olur. Niyazi Kızılyürek ve Panikos Cheysantou bu filmi yıllar önce yaptılar ve bu duvarlara ilk taşı onlar attılar. Umut ederim hem yurdumuzdaki hem de zihinlerdeki duvarları yıkarız. Galiba da en çok da ikinciye ihtiyacımız var. Beyinlerdeki duvarları, hep birlikte ezim ezim etmeye çok ihtiyacımız var. Bunu başaracağız, o motivasyonu, o umudu herkesin yüzünde görüyorum. Duvarları yıkmak için işbirliği yapmaya devam edelim. Yüreklerimiz tek bir yurt için atmaya devam etsin”
Niyazı Kızılyürek: Filme gelen tepkileri biliyorsunuz kuzeyde ve resmi çevreler benimsemediler”
Niyazı Kızılyürek gösterim öncesinde KANAL SİM mikrofonlarına şunları söyledi:
“Bu belgesel aslında bir tesadüf sonucu ortaya çıktı. İlk defa güney Kıbrıs’a geldim ve bir panelde konuşmacıydım ve o toplantıda Panikos’la tanıştım. Toplantıdaki tanışmamızdan sonra Panikos “Benim kafamda bir Kıbrıslı Türk ile film yapmak var” demişti ve o gün birlikte bu belgeseli çekmeye karar verdik. 1988 yılı Nisan ayından söz ediyorum. Ondan sonra sistematik bir çalışma ile 1993’e kadar Duvarımız’ı üretmiş olduk. Başlangıç noktası böyle oldu. Belgeseli yaparken olağanüstü zorluklarla karşılaştık. Maddi kaynak bulmakta zorlandık. Alman Televizyonu’nun desteğiyle belgeseli yaptık ancak çekim yaparken kuzeyde ve güneyde de çekim yapmayı hesapladığımız için o zamanlar bu imkansızdı. Panikos’a kuzeye geçme izni vermediler, iki taraf arasında geçişler de yoktu. Hatta kuzeyden bazı sahneleri de güneyde çektik. En zoru da buldu. İnsanları yasa dışı yollardan alıyor, sınır boylarından güneye geçiriyor ve geri götürüyorduk. Ve onlar da bizlere sağ salim evlerine gittiklerini Londra üzerinden telefonla bildiriyordu. Yani o kadar büyük zorluklar yaşadık. Belgesel bittiğinde 1993 yılına denk gelmişti ve etnik çatışmaların çok olduğu bir dönemdi. Bosna çatışmaları filan vardı ve filmi bitirdiğimiz zaman çok zahmetli bir yolculuk olduğu için rahatladık. Sonra filme gelen tepkileri biliyorsunuz kuzeyde ve resmi çevreler benimsemediler.”
Panikos Chrysantou: Daha iyi iletişim kurmak için de yaralarımıza parmak basmak zorundayız
KANAL SİM’e konuşan belgeselin yapımcılarından Panikos Chrysantou duygularını şu cümlelerle açıkladı:
“ Sanırım bütün kalbimizle bir film yaptık. Çok sahiciydik. Birbirimizle içten bir diyalog kurmaya gayret ettik ve bir birimizle itiraflarda bulunmaktan kaçınmadık. Kıbrıs sorununun yarattığı ortamı ve hem kuzey ve hem de güney taraftan anlamaya gayret ettik. Ve şunu fark ettik ki daha iyi iletişim kurmak için de yaralarımıza parmak basmak zorundayız. Onlarla yüzleşmek zorundayız. Sanırım çok zor zamanlarda iyi bir iş çıkardık. Bu kadar yıldan sonra insanların toplanması beni gerçekten duygulandırdı.”
Fotoğraf: Levent ÖZDAĞ