Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener, TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 100 milyon dolarlık bütçe ayrılan E-devlet projesindeki son durumu YENİDÜZEN ile paylaştı
Ayşe GÜLER
KKTC e-Devlet Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların şu ana kadar yüzde 25’i tamamlandı.
3 fazda yürütülen proje çalışmalarında yılbaşına kadar, e-kimlik verilmeye başlaması hedefleniyor.
Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 100 milyon dolarlık bütçe ayrılan projenin tam anlamıyla 2016 yılının ortalarında hizmete girmesi öngörülüyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener, e-devlet projesiyle ilgili son durumu YENİDÜZEN’e anlattı.
Yeldener, projenin şu ana kadar yüzde 25’inin tamamlandığını açıklayarak, sistemin tam anlamıyla 2016 yılının ortasında hizmete gireceğini kaydetti.
Şu anda vatandaşlara e-pasaport verildiğini, yılbaşına kadar da e-kimlik verilmeye başlanacağını aktaran Yeldener, proje için bir sürece ihtiyaç duyulduğuna değindi.
Yeldener, çalışmalar kapsamında yürütülen 14 projeye ek olarak protokole Altyapı Analizi Projesi, Kamu Sertifikasyon Merkezi Kurulumu Projesi, Kamu Sertifikasyon Merkezi İşletim Projesi ile Danışmanlık ve Teknik Destek Projesi olmak üzere 4 projenin daha eklendiğini aktardı.
100 milyon dolarlık bütçe…
Yeldener, TC Ulaştırma Bakanlığı tarafından projeye 100 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını açıklayarak, protokolün aksaklıklar görüldüğü için yenilendiğini ancak esas içeriğinin dışına çıkılmadığını söyledi.
Ülkede düzgün bir internet sisteminin bulunmadığından bahseden Yeldener, “fiber ile her kuruma giden bir internet sistemi yoktur” dedi.
-------------------------------------------------------------
“Hedef; torpil mekanizmasını ortadan kaldırmak”
Proje ile vatandaşlara kolaylık sağlanarak, ‘torpil mekanizmasının’ ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini açıklayan Yeldener, her vatandaşın eşit şartlarda hizmet almasını amaçladıklarını söyledi.
Yeldener, “her şey bilgisayar ortamında olacağı için, herkes ayni işlemi yapmak zorunda kalacak. Kimisi bakana gidip, işlemini hızlandırmaya çalışmayacak. İşlemler hız kazanacak. Daireye veya bakanlığa uğramadan kendi evinden bilgisayar başından her şeyi kolaylıkla yapabilecekler. Böylelikle zaman tasarrufu elde edilecek” şeklinde konuştu.
Proje ile devletin çehresinin ve işleyişinin değişeceğine dikkat çeken Yeldener, tam anlamıyla hayata geçmesi halinde faydalarının daha net anlaşılacağını sözlerine ekledi.
----------------------------------------------------------------
Fazlar ve içerikleri…
Projenin 3 faza bölündüğünü ve her fazın bir yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünden bahsede Yeldener, proje bölümleri ile ilgili bilgi verdi.
Yeldener, ilk fazın detaylı mevcut durum analizi, ihtiyaç analizi, KKTC Sistem Merkezi kurulumu, e-nüfus sistemi, e-kimlik sistemi ve elektronik belge sistemini içerdiğini söyledi.
İkinci fazda ise Maliye Bilgi Sistemi, Gümrük Bilgi Sistemi, Şirketler Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Merkezi Coğrafi Bilgi Sistemi ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Sistemi’nin bulunduğunu söyleyen Yeldener, son fazda ise Sağlık Bilgi Sistemi, Sigorta Bilgi Sistemi, e-Devlet Kapısı Projeleri, e-Devlet Felaket Kurtarma Merkezi’nin bulunduğunu kaydetti.
-----------------------------------------------------------------
Şu ana kadar 209 bin 612 veri girildi
Faz 1 projelerinde yazılım geliştirme çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Yeldener, e-nüfus ve e-kimlikle ilgili yazılım entegrasyon çalışmalarının sona erdiğini dile getirdi.
Yeldener, Lefkoşa, Girne, Mağusa,Lefke ve Güzelyurt kaymakamlıklarında alt yapı yenileme çalışmalarının bittiğini ifade etti.
Veri sayısallaştırma çalışmalarının tüm kaymakamlıklarda devam ettiğini söyleyen Yeldener, bugüne kadar 5 kaymakamlıkta 25 personel ve 9 kontrol memuru ile girilen veri sayısının toplam 209 bin 612 olduğunu belirtti.
Yeldener, 60 bin 714 verinin ise onay beklediğini kaydetti.
-----------------------------------------------------------------------
“E-kimlik yılbaşına kadar verilecek”
Yeldener, çalışmaların tamamlanarak, yılbaşına kadar e-kimlik verilmeye başlanacağını söyledi.
e-Kimlik Projesi ile ilgili yazılım ve KKTC Kamu Sertifikasyon Merkezi Donanım kurumlarının tamamlandığını kaydeden Yeldener, biyometrik verilerinin alınabilmesi için kaymakamlıklarda e-kimlik başvuru merkezlerinin oluşturulduğunu, İngiltere’deki yurt dışı temsilciğinde ise çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Yeldener, nüfus ve kimlik sistemlerinde entegrasyon testlerinin tamamlanması, nüfus yazılımının devreye alınması ile yakın bir zamanda kimlik dağıtım işlemlerinin hazır olacağını söyledi.
Yeldener, Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin işletilmesi için mevzuat çalışmalarının TÜBİTAK, TÜRKSAT, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı iş birliği içerisinde yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
Pilot çalışmalar Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda
Elektronik belge yönetim sistemi projesi kapsamında TÜRKSAT ürünü olan BELGENET’in KKTC mevzuatına göre fark ve etki analizi çalışmalarının yapıldığını belirten Yeldener, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda pilot çalışma yapılacağını kaydetti.
Yeldener, bu kapsamda ilgili kurumlarda arşivde çalışan kişilere ve idare memurlarına eğitim verildiğini ifade etti.
Öte yandan kurumlarda standart dosya planının oluşturulması için Ankara Üniversitesi’nden konunun uzmanı olan bir akademisyenden danışmanlık hizmeti alındığını dile getiren Yeldener, faz 2 projelere yönelik bilgi verdi.
“Teknik şartname hazırlanarak, ihaleye çıkılacak”
Yeldener, 2. faz kapsamında Maliye Bilgi Sistemi, Gümrük Bilgi Sistemi, Şirketler Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Merkezi Coğrafi Bilgi Sistemi ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Sistemi Projesi’ne ait teknik şartname dökümanlarının hazırlandığını söyleyerek, bilgi sistemleri ile ilgili yakın zamanda ihaleye çıkılacağını belirtti.
3. faz projeleri kapsamında ise Sağlık Bilgi Sistemi, Sigorta Bilgi Sistemi, e-Devlet Kapısı Projeleri, e-Devlet Felaket Kurtarma Merkezi Projelerinin mevcut durum ve ihtiyaç analizi raporuna yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Yeldener, bu çalışmaların ardından teknik şartnamenin hazırlanarak, ihaleye çıkılacağını kaydetti.
Felaket Kurtarma Merkezi…
Yeldener, e-devlet ile ilgili tüm sistemlerin Telefon Dairesi’nin karkas binasına taşınacağını söyleyerek, şu anda projelendirme çalışması devam eden binanın gelecek yılın ortasında tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Felaket Kurtarma Merkezi ile ilgili de bilgi veren Yeldener, tüm merkezi sistemin yedekleneceğini belirtti.
Yeldener, bu merkezin Girne’ye kurulmasının öngörüldüğünü ancak alternatifler üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktardı.