Zekai Altan
BAŞKENTTE SADE VE LEZZETLİ BİR MEKÂN
Bir süre önce Lefkoşa’da Edessa restorantı incelemeye gitmiştim. Mustafa Şah hocamın önerisi üzerine birlikte gittik. Tadım ve yorum için. Kıbtek’in karşısında. Ana yol üzerinde. İnceleyemedim. Çünkü bulunduğu yerden daha ileride daha yeni bir mekâna taşınacağı için henüz hazır değildi. Küçük bir mekandı. Mustafa Şah hocamın verdiği tadım bilgileri lahmacun ve kebaplarının lezzetli olduğu yönünde idi. Bu mekâna yaklaşık üç dört ay sonra gidebildim. Şu andaki yeri eski adresinden az ileride. Yine Kıbtek’in karşısında. Küçük ve yeni bir bina. Ana yol üzeri. Dış alanda birkaç masa ile hizmet veriyor. İç alan ise kare biçiminde. Büyük bir televizyon ve açık mutfak. Mangal ve fırınlar. Hazırlanan mönüleri rahat görebilirsiniz. Yemek yerken de televizyon izleme şansınız vardır. Sakin ve temiz bir mekân. Hijyenik. İşletmecisi Mehmet bey. Güleryüzlü ve işini en iyi bir biçimde yapmak arzusunda. Yemeğe çok değerli dostum Seeguul şirketi direktörü Erdem Nevşehirli ile gittik.
MÖNÜ
Edessa Restorantın mönüsü çok kapsamlı ve geniş bir yelpazeye sahip değil. Lahmacun ve ızgara çeşitleri. Genelde bilinen kebaplar. Fazla bir şey yok. Spesiyal da. Spesiyal diyebileceğim. Tatlar. Siparişimizi giriş olarak lahmacun. Ana yemek olarak da ben şeftali kebabı siparişini verdim. Diğer ana yemekler de et ve tavuk şiş. Kıbrıs pidesi ile servis edilir. Şeftali kebabı tabak içerisinde ve yanında da pilav, kızarmış domadez, turşu kornişon, ekşi ve maydanoz. Ayrıca yoğurt. Summak da olsa iyi olurdu. Şeftali kebaplarının çok iyi ızgaralandığını söyleyebilirim. Bannaya sarılı iç malzeme de doğru ve kaliteli kullanıldı. Kıymaya kadar. Garnitürler de aynı tabakta servis edildi. Bu küçük ve sade mekânda yemek yemek bir zevk gibi. Lahmacun ise dikkatimi çekti. Türk mutfağından bir tek lahmacun mönüde yer aldı. Lahmacun Kıbrıs’a 1974 yılı sonrası geldi. Bu yıldan sonra tanıştık. Hatta bu lahmacun o kadar çok yaygındı ki her köşede bir lahmacun salonu veya dükkanı vardı. Ve bu yüzden zeytin ağaçları çok katledildi. Kontrolsüz bir biçimde. Lahmacun için de yabancılara Tük Pizzası olarak tanıtıldığını da not düşmek isterim. Dilerseniz bu lahmacun hakkında biraz bilgi aktaralım.
LAHMACUN
Arapça’da adı “lahm ü macin”dir, et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelir. Mayasız hamurdan yapılır ve üzerine kıymayla birlikte çeşitli baharatlar konduğu için pideyi andırır. Mayalı hamurdan yapılmamasının nedeni hamurun kalınlaşmasını engellemektir. Lahmacunun tarihi çok eskilere, Babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960’lı yıllardan sonra Türkiye’nin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeyi başarmıştır.
Lahmacunun en lezzetlisi taş fırında pişirilmiş olanıdır. Hatta Kahramanmaraş'ın bazı kesimlerinde saçda da pişirilir. Taş fırında pişirilen lahmacun 2 gün dayanabilir.
Lahmacunun yanında ayran ve şalgam suyu içilir.
Lahmacunun garnitürleri turp, soğan, maydonozdur. Domates çok konmamalı tadını bozar. Yeşillliği de abartılmamalı. Çünkü garnitür lahmacunun tadını bir noktadan sonra değiştirir. Her şey kararında olmalıdır. Ayrıca yeşillikler yağlı olmamalıdır. Rokkasız olmaz. EVET Edessa Restoranta giderseniz özellikle lahmacunu tadınız. Eğer lahmacun ağırlıklı bir mönü tatacaksanız lahmacun öncesi çorba için. Tavsiye ederim. Edessa’nın ızgara çeşitleri de oldukça lezzetli. Buraya gidemezseniz bile paket olarak da sipariş verebilirisiniz. Fiyatları da makul. Pide arası kebaplar 15,00TL. Masaya servis 21,00 TL. Lahmacun 3,50 TL. İçecekler de 2,50 TL.
TEL. 0392 228 21 08 – 0533 864 32 61
ADRES: BEDRETTİN DEMİREL CADDESİ C 149 (ELEKTRİK KURUMU KARŞISI) LEFKOŞA
SERVİS SAATLERİ: 08.30-22.30
KAPALI GÜNLER: PAZAR