Kötü haberlerle dolu bir ay geçirdik. Baharın çabucak bitişine ve cehennem sıcaklarına ayak uyduran gelişmelerin başında İsrail askerlerinin, Gazze sınırında sivil ve silahsız göstericilere açtığı ateş geliyor. Dünyanın gözü önünde yapılan bu katliamda 62 kişi öldü, yaralı sayısı ise 400 den fazla olarak açıklandı. Yaralı sayısına bakınca insan göstericilerin üzerine açılan ateşin yoğunluğuna şaşmadan ve bu devlet terörünü lanetlemeden edemiyor.
Öte yandan içerde ise dövizdeki çıkış ve Türkiye’deki seçimler gündemimizi işgal etti. Garip bir çağda yaşıyoruz, belki de binlerce yıldır insanlığın görmediği kadar büyük bir refah patlaması yaşanırken, diğer yandan gözlerimiz döviz kuru denen bir takım rakamlara kilitlenmiş, onun iniş çıkışlarıyla beraber yüreklerimiz de kaygıyla sıkışıyor. Kuzey Kore ve Güney Kore’nin yakınlaşması ise teselli veren tek gelişme oldu belki de.
Aslında bir bakıma son on beş yılda çok da emek verilmemiş bir büyümenin keyfini sürerken, bir zaman gelip bunun da bir sonu olacağını düşünemedik. Ne yazık ki kriz denen olgu sadece yoksul kesime acı olarak dönüyor. Egemen güçler her krizden daha da güçlenmiş olarak çıkıyor.
Gaile olarak özgür düşüncenin en temel eylem alanında mücadele ediyoruz: Düşünerek, okuyarak, tartışarak ve yazarak. Bu sayıda da birçok alandan yazarlarımız hiçbir sansüre maruz kalmadan düşüncelerini birçok farklı alanda seslendirme imkanı buldular. Sansür diyalektiğinden Türkiye’nin yaklaşan seçimlerine, yakın Kıbrıs tarihinden masalların bilinçdışımız için taşıdığı öneme kadar birçok konuda çok güzel yazılarla dolu bir Gaile daha elinizin altında, keyifli okumalar diliyoruz.
Özgürlük için verilen mücadele özgürlüğün yaratılmasıyla sonuçlanan diyalektik bir süreçtir diyebiliriz. Mücadele etmezsek özgürlüğümüzü kazandığımızı ve onun değerini de anlayamayız. Özgürlük üzerine düşünmek ve onu istemek belki de bulabileceğimiz en değerli anlamdır. Gerek politik gerekse içsel düşünme ve duyumsama özgürlüğü için çalışmalıyız. Albert Camus “Özgürlük, tarihin kaybolmayan tek değeridir” demiş.
Daha eşit, bilinçli ve özgür bir dünya dileğiyle…
Yılmaz Akgünlü
Okurlarımızdan da yaratıcı cesaretleriyle yazdıkları yazılarını bekliyoruz. Gaile’de yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı gailedergisi2018@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz.