Eğitimde ‘Ayrımcılığa’ Tepki!

Güney Kıbrıs’ta okuyan Kıbrıslı öğrencilere, bu yıl AB bursu yok

Lefkoşa’daki Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, her yıl öğrencilere yönelik sağladığı burs olanaklarından bu yıl Güney Kıbrıs’ta eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencileri kapsam dışı bıraktı. Güney’de öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin “AB Burs Programı” dışında bırakılması ailelerin tepkisine neden oldu. 2007 yılından beri burs programı uygulayan merkez, bu yıl başvuruların 5 Nisan’da sona erdiği yedinci burs çağrısında, kurallara göre “2012-13 öğretim yılı boyunca Kıbrıs’ın kuzeyindeki bir lise veya üniversitede kayıtlı olmak ya da mezun olmak” zorunlu ön koşul olarak vurgulandı.
Çocukları Güney Kıbrıs’ta eğitim gören aileler, AB Bilgi Merkezi’ne tepki göstererek, “Eğitim Bakanlığı’nın bu kriterlerin konulmasında yönlendirici olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık bu öğrencilerin burs kapısını kapatmıştır” dedi.
Eğitim Uzmanı Hasan Alicik, uygulamanın Kıbrıslı Türk öğrencilere “güneydeki okullara gitmeyin” mesajını vermekte olduğunu belirterek, “AB yetkilileri bu kuralları getirmeden önce mutlaka Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşmüşlerdir. Bu uygulamanın yaratacağı olumsuzluklar önceden görülüp önlem alınması gerekirdi” şeklinde konuştu.

Aileler aykırı buldu
AB Bilgi Merkezi’nden Aslı Köprülü Ergüven, bu konuda Avrupa Komisyonu Sözcüsü’nün açıklama yapacağını, ancak açıklamanın ne zaman yapılacağının bilinmediğini kaydetti.
Bursun kesilmesine tepki gösteren aileler, bu uygulamayla “ayrımcılık” yapıldığını, yetkililerin gerekli açıklamayı yapmaktan kaçındığını belirterek, söz konusu uygulamayı “üzücü” bulduklarını ifade etti. Aileler, Eğitim Bakanlığı’nın bu kriterlerin konulması konusunda etkili olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Amaca uygun değil
Hasan Alicik, YENİDÜZEN’deki köşesinde de gündeme aldığı konuyla ilgili, bugüne kadar altı burs çağrısında bulunan AB Bilgi Merkezi’nin, öğrencilerin lise öğrenimlerini nerede yaptıklarına bakılmaksızın bu burslardan yararlanma olanağı sunduğunu söyledi.
Başvuruların 5 Nisan’da sona erdiği yedinci burs çağrısının geçen aylarda yapıldığını aktaran Alicik, söz konusu bursların amacının Lefkoşa’daki Avrupa Birliği Bilgi Merkezi internet sayfasında belirtildiğini aktardı.
Açıklamada: “Kıbrıslı Türklere bilgilerini ve/veya becerilerini özel bir alanda geliştirerek ek eğitim olanakları sunmak; Avrupa Birliği'nde eğitim ve çalışma deneyimlerini geliştirmek, böylece onları Avrupa Birliği'ne daha çok yakınlaştırmaktır.”

“Güney’de okuyanlar kapsam dışı bırakıldı”
Hasan Alicik, geçmiş yıllardan farklı olarak 2013-14 öğretim yılına yönelik yendinci burs porogramının kapsamı lise son sınıf öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini, fakat Güney Kıbrıs’taki okullarda öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin kapsam dışı bırakıldığını belirtti. Bursların veriliş amacında Kıbrıslı Türklerin hedef olarak alındığını, belirli bir okulda öğrenim görenleri hedeflememekte olduğunu söyleyen Alicik, Bilgi Merkezi’nin yayınlanan kılavuz kitapçığında AB burslarının A,B,C,D olmak üzere dört kategoriye ayrıldığını belirtti. A kategorisinin kimler için olduğu şu şekilde açıklanmaktadır: “Kıbrıs'ın kuzey kesiminde olan Lise son sınıf öğrencisi, üniversite öğrencisi, bir lisede veya üniversitede veya seviyesi eşit olan başka bir kurumda kayıtlı olması şartıyla...”

Kriterler
Bu kategoride “Kıbrıs’ın kuzeyi” ifadesi ile Kıbrıslı Türk öğrencilerin “Kuzey ve Güney”de öğrenim gören öğrenciler diye ikiye ayrılmakta olduğunu vurgulayan Eğitim Uzmanı Alicik, Güneyde okuyan öğrencilerin bu burslardan yararlanamayacağının açıkça belirtildiğini kaydetti.
Alicik, “bununla da yetinilmeyerek A kategorisi burslarına başvurabilmek için aranan ‘elverişlilik’ koşullarını da şöyle tanımlandı:
‘Kıbrıs Türk toplumuna ait olmak Kıbrıs'ta doğmuş olmak veya ebeveynlerinden birinin Kıbrıs'ta doğmuş olması, 2013 yılının sonunda en az 18 yaşında olması,
Fiziksel sağlığının iyi olması, Kıbrıs'ın kuzey kesiminde 2012/13 Öğretim yılı boyunca bir lise veya üniversite öğrencisi olarak kayıtlı olmak veya bir liseden mezun olmak (şu anda AB ülkelerinden birinde üniversiteye kayıtlı olmamak şartıyla) Kıbrıs’ın kuzey kesiminde toplam olarak en az 7 yıl ful time okumuş olması gerekiyor. Seçtiği programın dilini yeterli derecede bilmesi gerekiyor.”

“Kuzey’deki okullarda okuması şart”
Hasan Alicik, bu kurallara göre 2012- 2013 öğretim yılı boyunca Kıbrıs’ın kuzeyindeki bir lise veya üniversitede kayıtlı olmak ya da mezun olmanın zorunlu tutulduğunu, Güneyde okuyanların açık seçik kapsam dışına itildiğini söyledi. Bu bursların amaç kısmında da belirtildiği gibi Kıbrıslı Türk öğrencileri bilgi, becerilerini eğitim ve çalışma deneyimlerini geliştirmek ve yanısıra AB’ye yakınlaşmalarını sağlamak olduğunu hatırlatan Alicik, “öğrenciler burs programlarının dışına itilerek nasıl yakınlaşma sağlanması beklenmektedir” diye sordu.

“Ötekileştirme, dışlanmışlık”
Eğitim Uzmanı Hasan Alicik, öetle şöyle devam etti:
“İngiliz Okulu’nda öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrenciler AB burslarının dışına itilirken,  TED, Doğa, İlahiyat veya diğer özel kolejlerde öğrenim görenler bu haktan yararlanacaklar. Adalet, eşitlik anlayışı böyle mi olur? Bunun adalet, eşitlik olduğunu öğrencilere nasıl anlatacaksınız? Bu uygulama öğrencilerde adalet duygusunu derinden sarsmakta, ötekileştirme ve dışlanmışlık hislerini güçlendirmektedir”

“Ayrılığı destekler niteliğinde”
Alicik, AB’nin yedinci burs programının lise öğrencilerini kapsayacak şekilde genişletmesinin olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini, ancak Güneyde öğrenim görenlerin kapsam dışına itilmesi Kıbrıs’ta iki toplumun eğitim aracılığıyla zamanla yakınlaşmasına olumlu katkı yapmayacağının düşünülmekte olduğunu belirtti. Arka planında ayrılığı destekler nitelikte mesajlar da içermekte olduğunu aktaran Alicik, Ayrıca burs programlarına getirilen koşullar bir öğrencinin sosyal, kültürel, ekonomik kökenlerinden dolayı yararlanamamasını da içermekte olduğunu ifade etti.

Aileler ne dedi? Didem Menteş’in haberi bugün YENİDÜZEN’de

Haberler Haberleri