- ÖZTRAK: PERSONEL SAYISI ÇOK AZ… Emekli İtfaiye Müdürü Aysın Öztrak, YENİDÜZEN’e konuştu. Öztrak, İtfaiyeciliğin zor bir meslek olduğunu, profesyonellik ve özveri gerektiren bir meslek olduğuna işaret etti. Öztrak, “Yasaya göre personel sayısı 300 olması gerekirken, bugün itfaiye personel sayısı 199” dedi.
- “ARAÇLAR YETERSİZ BİNALAR YÜKSELİYOR ”: Özellikle Girne ve İskele bölgesinde artan ve yüksek katlı binalara işaret eden Öztrak, “Araçlar yetersiz, çağımıza uygun süratli araçlar itfaiye için alınmalı. Binalar yükseliyor ve itfaiyede halen hidrolik araç yok” dedi.
Devrim DEMİR
İtfaiye son 10 yılda 199 kişi ile görev yapmaya çalışıyor. 2008-2018 yılları arasında İtfaiye personel sayısı azalırken, şube sayısının artması dikkat çekti.
Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan itfaiye personeli, sadece doğal afet, yangınlar ve kazalara değil okullarda yangınla ilgili eğitim de veriyor.
Dört yıl önce emekliye ayrılan İtfaiye Müdürü Aysın Öztrak, İtfaiye biriminin personel sayısının az olması nedeniyle yaşanan sıkıntıları ve itfaiyeciliği YENİDÜZEN’e anlattı.
Emekli İtfaiye Müdürü Aysın Öztrak, itfaiye personelinin profesyonelce çalıştığına değinerek, olağan üstü durumlarda izinli dâhil tüm personelin göreve çağrıldığını, ifade etti.
Öztrak, “35 senelik meslek yaşantımda birçok olayla yüz yüze kaldık. İtfaiyecilik çok zor bir meslek ve şu anki mevcut personel sayısı çok az. Saniyelerin neler getireceği bilinmezken, aynı anda hem yangın hem kazaya gidilebiliyor. Yasaya göre personel istihdamı 300 olması gerekirken, 2018 yılında mevcut sayı 199 olması çok az” dedi.
Öztrak: İtfaiyenin yükü ağır
Yaz aylarında itfaiye personelinin yükünün çok ağır olduğunu ifade eden Aysın Öztrak, doğal afetler, kazalar dışında itfaiye personelinin okullarda yangına karşı eğitim verildiğini, yüksek binalarda kontörlü yine itfaiyecilerin sağladığına değinen Öztrak, “Ülkeye giren tüm akaryakıt kontrollerini sadece itfaiye kontrol ediyor. Bir olayda mutlaka itfaiyeci vardır. Çoğu zaman polisin işini de üstlenirler, itfaiye sadece kendi bölümünde kendi görevini yürütmelidir. İtfaiye personeli tüm olayların ardında ki gizli kahramanlardır” sözlerini kullandı.
Kutsal meslek itfaiyecilik
İtfaiyecilik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu söyleyen emekli müdür Aysın Öztrak, "İnsanların canını ve malını korumak ve kurtarmak amacıyla kendi canını ortaya koyduğu kutsal bir meslektir. Her mesleğin sıkıntıları olduğu kadar itfaiyenin de sıkıntıları vardır. Bunların en başında itfaiyecilik insanların canını ve malını kurtarırken olay yerinde karşılaştıkları zorluklardır.”
Şube ve personel sayısı artırılmalı
Gazimağusa’ya bağlı Vadili ve Girne’ye bağlı Çamlıbel köylerinde itfaiye personelinin sadece yaz aylarında bir araç ve her gün 2 personelle yıllardır hizmet vermeye devam ettiğini kaydeden Öztrak, itfaiye şubelerinin yanı sıra personelin de çoğaltılarak iş yükünün azaltılacağına değindi.
Öztrak, “Girne’ye bağlı Esentepe ve Lapta’da halen şube yok. Mesafeler ve trafik düşünüldüğünde olağanüstü bir durumda itfaiyenin hemen müdahale etmesi mümkün değildir. Özellikle yaz aylarında kırsal alanlarda yangın riski çok yüksek ve hemen müdahale için şube şart” sözlerini ifade etti.
“Araçlar yetersiz binalar yükseliyor”
İtfaiyede halen 40 yılı aşkın araçların bazı şubelerde kullanıldığına dikkati çeken Öztrak, çağımıza uygun hızlı ve modern güçlü araçların itfaiye şubelerine takviye edilmesi gerektiğini ifade etti.
Öztrak “İskele ve Girne’de hızla artan yüksek katlı binalarda olası bir yangın durumunda halen bir hidrolik aracımız yok. Üst katlı binalara müdahale edecek hidrolik araçların itfaiye için alınması şart. İtfaiyede çalışan karhamlar, modern hızlı ve güvenli araçları hak ediyor. Onlar canlarını ortaya koyarak her görevde başrolde” dedi.